Premierul elen Antonis Samaras cere partenerilor europeni „o gura de oxigen si un strop de ragaz” pentru a pune economia pe picioare si a creste veniturile la buget.
Dorinta sefului executivului de la Atena, exprimata in cadrul unui interviu publicat de cotidianul german „Bild”, vine ca un strigat disperat – Samaras cere mai mult timp pentru a pune in aplicare reformele structurale in Grecia. „Tot ce ne dorim este o gura de aer pentru a putea respira, pentru ca mai apoi sa punem economia pe picioare si sa crestem veniturile la buget. Mai mult timp, a tinut el sa sublinieze, nu inseamna mai multi bani”. Amintind deja eforturile pe care Grecia le-a facut si situatia dificila careia trebuie sa-i faca fata, seful Guvernului de la Atena afirma ca va face tot ce e posibil pentru a mentine tara pe linia de plutire pe perioada in care vor fi puse in aplicare reformele. „Pentru ca lucrurile sa fie clare – nu vrem mai multi bani, ne vom respecta angajamentele si ne vom indeplini obiectivele. Dar vrem sa relansam cresterea atunci cand aceasta va permite reducerea deficitelor. Daca Grecia va fi lasata sa cada acum, incertitudinea pentru celelalte tari din zona euro si vulnerabilitatea lor vor creste”, a subliniat Samaras. De asemenea, el a calificat o eventuala iesire a Greciei din zona euro drept „catastrofala”. Pentru premierul elen, a nu acorda un ragaz Greciei in acest moment ar fi similar cu „cel putin cinci ani de recesiune in plus si cu o crestere a ratei somajului ce ar ajunge la 40%”. In opinia sa, toate acestea ar insemna „un cosmar” pentru Atena, cosmar ce s-ar materializa intr-un dezastru economic, tulburari sociale fara precedent si o criza a democratiei.
„Ce societate poate supravietui in astfel de conditii?”
Nivelul de trai in Grecia a scazut in ultimii ani cu 35%. O revenire la drahma ar insemna in acest moment o prabusire a aceluiasi nivel de trai cu 100%. In aceste conditii, se intreaba seful executivului de la Atena, ce societate si ce democratie ar putea supravietui? Grecia, care se afla de cinci ani in recesiune, trebuie sa faca economii de 11,5 miliarde de euro, recurgand la reducerea drastica a cheltuielilor bugetare si la instituirea de reforme structurale. Premierul Samaras ar vrea sa obtina o amanare de doi ani a perioadei de reechilibrare bugetara, dar Germania refuza, cel putin pentru moment, orice renegociere a planului de ajutor, cel putin pana la publicarea raportului creditorilor international ai Greciei (Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana) care va avea loc in luna septembrie.