Comisia Europeana a negat luni ca ar exista vreun plan secret pentru salvarea euro, cum au informat unele medii de presa la sfarsitul saptamanii, si a explicat ca metoda la care se lucreaza privind aprofundarea uniunii monetare s-a aflat deja pe agenda summitului informal al liderilor UE, din 23 mai, informeaza luni agentia EFE.

‘Nu exista niciun plan secret de reconstructie a euro, sau de salvare a monedei comune, sau ceva de acest gen”, a asigurat purtatorul de cuvant comunitar, Pia Ahrekilde, la conferinta de presa zilnica a CE. Oficialul european a explicat ca lucrarile in curs au facut parte din agenda liderilor europeni la ultimul lor summit informal, la care au participat presedintii UE, Herman Van Rompuy si CE, Jose Manuel Durao Barroso, alaturi de directorul BCE, Mario Draghi.

Pia Ahrekilde a explicat ca activitatea celor trei lideri comunitari implica gasirea “unei metode de lucru” care sa permita identificarea ariilor prioritare care trebuie intensificate cu ajutorul unui ‘calendar’ de activitati menite sa aprofundeze uniunea monetara si sa consolideze gestionarea economica.

Grecia trebuie sa ramana in zona euro

Intr-o conferinta de presa separata, tinuta insa tot la sediul Comisiei Europene, ministrul francez al finantelor, Pierre Moscovici, a declarat ca Grecia trebuie sa ramina in zona euro, dar “trebuie sa adopte optiunile care sa i-o permita”. “Nu avem de dat sfaturi pe plan electoral, dar atunci cand vine vorba despre dorinta Greciei de a ramane in zona euro, trebuie ca optiunile pe care le adopta sa ii permita acest lucru”, a subliniat el.

“Noi vrem ca Grecia sa ramana in zona euro”, a repetat, la randul sau, comisarul pentru Afaceri Economice, finlandezul Olli Rehn. “Aplicarea reformelor cerute este dureroasa pentru oameni”, a recunoscut el. “Insa respectarea angajamentelor cu privire la reforme este cea mai buna solutie”, conchis comisarul european.

“Europenii trebuie sa auda dificultatile Greciei, sa le inteleaga si sa actioneze”, a insistat Moscovici. “Grecia trebuie sa ramana in zona euro, iar noi trebuie sa facem totul pentru ca lucrurile sa mearga in aceasta directie”, a continuat el. “Insa, pentru aceasta, trebuie respectate angajamentele asumate. Este foarte important ca ele sa fie respectate “, a avertizat Moscovici.

Liderul stangii radicale grecesti din cadrul blocului Syriza, Alexis Tsipras, a declarat vineri ca vrea sa “anuleze” memorandumul care impune Greciei masuri de austeritate in schimbul sustinerii UE si FMI, in cazul in care va castiga alegerile legislative de la 17 iunie. Intrebat la Paris ce parere are despre aceasta pozitie, Pierre Moscovici a avertizat ca “problema (unei retrageri a Greciei din zona euro) s-ar putea pune daca grecii-insisi nu isi respecta angajamentul”. Atunci cand a fost intrebat daca serviciile sale lucreaza la un scenariu privind o retragere a Atenei din zona euro, ministrul a admis ca “poate ca exista ici-colo unele reflectii, este posibil”, “dar nu ar trebui sa existe un scenariu la care sa se lucreze in acest sens”, a insistat el.

Moscovici a dat asigurari ca nu incearca sa “anticipeze” aceasta situatie, ci mai degraba sa o “evite”. A lucra la un plan de retragere ordonata a Greciei nu ar fi, in opinia sa, “nerezonabil deloc”. Grecia, a subliniat el, trebuie sa ramana in Uniunea Monetara pentru ca este vorba despre o “zona integrata, pentru ca nu vrem sa existe un efect de domino si pentru ca am angajat deja enorm de multi bani, 150 de miliarde de euro”.

Syriza a inregistrat un scor de patru ori mai mare decat in 2009, impunandu-se ca a doua forta politica a tarii, prin respingerea austeritatii, in scrutinul de la 6 mai, care nu a condus la formarea unui Guvern. Blocul era prezentat vineri, in majoritatea sondajelor, cot la cot cu partidul conservator Noua Democratie (ND), cu doua saptamani inaintea noului scrutin legislativ.