Daca te-ai gandit sa iti iei o pisica deoarece este foarte cuminte, sta acolo unde o pui, te asculta si toarce mereu fericita in timp ce o mangai, mai gandeste-te odata. Nu ti-ai luat un animal de plus, ci o pisica, ce se poate dovedi mai nazdravana decat te-ai fi asteptat.

Pentru pisicile care sunt crescute in casa, cei patru pereti ai apartamentului resprezinta teritoriul in care aceasta se joaca, mananca, vaneaza sau se odihneste. Asadar apartamentul tau ar trebui sa ii ofere pisicii tot confortul de care aceasta are nevoie pentru a nu se plictisi. Sa vedem insa cat de periculoasa este casa pentru pisici.

Substante nocive. Pisicile parca sunt niste mici copilasi, mereu curiosi sa vada ce se ascunde in spatele usii inchise de la dulap. Ei bine, unele pisici chiar pot invata sa desfaca sticle si se pot otravi pe aceasta cale. Asadar, orice substanta periculoasa, de la produsele pentru curatenie, la produsele pentru masina si chiar alcool ar trebui sa fie tinute intr-un dulap inchis cu cheia.

Cabluri. Pisicile rod cam tot ce apuca. Insa daca vezi ca a facut o pasiune pentru cablurile electrice, poate ar fi mai bine fie sa o dezveti, fie sa ii cumperi o jucarie pentru ros, fie sa aplici pe cabluri un condiment foarte iute sau picant, care sa tina pisica departe de cabluri. Daca vrei sa apelezi la ultima metoda, cere mai intai sfatul medicului veterinar pentru a nu-ti otravi pisica.

Plasa la geam. Multe pisici sar de la geam in incercarea de a prinde vreo vrabiuta sau porumbel. Si chiar daca se stie ca pisicile vor ateriza intotdeauna in picioare, asta nu inseamna ca nu isi pot fractura picioarele sau chiar coloana. Poti preveni aceste mici aventuri ale felinei daca pui plasa la geamuri .

Cand ajungi acasa. Felinele sunt animale salbatice in primul rand, insa au fost domesticite de-a lungul anilor. Asta inseamna ca inauntrul oricarei pisici se afla inca instincte animalice. Si unul dintre aceste instincte este libertatea. De fiecare data cand intri in casa verifica daca pisica a ramas in casa sau a profitat de usa deschisa si de o clipa de neatentie din partea ta si a fugit afara.

Ata, snururi. Nu e bine sa lasi la indemana pisicii ata, sfori subtiri sau snururi care nu sunt prinse de ceva (majoritatea vor avea la capat o jucarie) deoarece acestea se pot prinde de limba aspra a pisicii si pot fi inghitite destul de usor.

Alte animale. Daca vrei sa cresti mai multe animale in casa, trebuie sa tii cont de anumite lucruri. Daca vrei sa nu existe lupte teritoriale, atunci mai bine aduci un caine, apoi o pisica in casa (deoarece pisicile au tendinta sa fie foarte posesive daca sunt primele venite). Daca ai in schimb o pasare, un hamster, un iepure sau mai stiu eu ce alt animal de companie, ai grija ca acestea sa nu se intalneasca cu pisica, deoarece exista mari sanse ca instinctul de vanator al pisicii sa iasa la suprafata.

Spatiile inguste. Pisicile, mai ales cand sunt mici adora sa exploreze fiecare colt din casa, chiar daca asta inseamna sa se bage in spatii foarte inguste si sa ramana blocate acolo. Asa ca ai grija sa muti putin mai in fata frigiderul pentru ca pisica ta sa poata iesi de acolo. La fel poti face si cu canapeaua, cu fotoliile sau cu orice alta piesa de mobilier dupa care crezi ca s-ar putea ascunde.

Verifica toate dulapurile. Asa cum spuneam mai sus, pisicile isi vor baga nasul peste tot, chiar si in cuva de la masina de spalat, in cuptor sau in dulapurile in care pot intra. Inainte de a incuia orice usita din casa, verifica sa nu fie pisica inauntru.