Gura de oxigen luata de Grecia nu scuteste Europa de probleme. Vechiul Continent are deja doua noi victime, una favorita a oficililor europeni, Spania, alta a pietelor, Portugalia. Nici macar jandarmul disciplinei fiscal-monetare din UE, Germania, nu si-a facut temele. Tensiunile dintre oficialii UE si Spania monopolizeaza prima pagina a publicatiilor economice. Financial Times anunta presiunile facute de statele europene asupra Spaniei pentru a-si reduce deficitul. Tensiunile au aparut in contextul anuntarii unilaterale de premierul spaniol Mariano Rajoy a majorarii tintei de deficit bugetar din acest un de la 4,4% la 5,8%. Majorare spectaculoasa care, potrivit Wall Street Journal, i-a infuriat pe oficialii de la Bruxelles, care in acelasi timp se mandreau cu semnarea pactului fiscal. Dupa confruntarile de ieri, Spania si-a luat angajamentul de a reduce deficitul cu 0,5% din PIB inca din acest an, pentru a atinge un nivel de 5,3% din PIB, urmand ca in 2013 sa-si respecte angajamentul de a cobori la 3% din PIB.

Noile date ale planului de austeritate iberic este unul extrem de ambitios, vizand reducerea deficitului cu aproape 6% din PIB in numai doi ani, dupa ce in 2011 a inregistrat un deficit de 9% din PIB. Iar aceste masuri de austeritate trebuie luate intr-un mediu total ostil, economia Spaniei contractandu-se in continuare. In plus, somajul din peninsula iberica se afla la un nivel record in UE, de 23%. ”Nu sunt de acord ca Spania ar trebui sa treaca printr-o consolidare excesiva si stupida care sa o puna intr-o situatie mai dificila decat cea in care se afla in prezent, insa, pe de alta parte Spania este cea de-a patra mare economie a zonei euro si nu-si poate incalca promisiunile” a declarat premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, citat de Bloomberg.

Insa problema cu programul de consolidare fiscal-bugetara care ar trebui sa faca trecerea catre noua era a respsonsabilitatii aduse de pactul fiscal este aceea ca nici macar jandarmul Europei nu-l respecta. Der Spiegel sustine ca guvernul german nu a reusit sa realizeze in 2011 nici macar pe jumatate economile la buget promise. Numai 42% din reducerile de cheltuieli promise de colaitia condusa de partidul cancelarul Merkel au fost implementate, si anume 4,7 miliarde de euro, din programul care cuprindea taieri de cheltuieli in valoare de 11,2 miliarde de euro. Nici pentru 2012 situatia nu pare mai roza: din planul originar de concolidare de 19,1 miliarde, pana in prezent au fost adoptate masuri menite a micsora risipa guvernamentala cu doar o treime din suma.

Bloomberg anunta viitoarea victima a pietelor financiare: Portugalia, care ar putea avea nevoie de un program de salvare similar cu cel adoptat in cazul Greciei. In pofida succesului restructurarii datoriei publice elene, dar si a injectiei de lichiditate pe trei ani a Bancii Centrale Europene (BCE), in valoare de peste un miliard de euro, randamentele obligatiunilor pe zece ani ale statului portughez se situeaza la 13,71%, un nivel extrem de ridicat, mai ridicat decat media pe 2011, 10,17%, chiar daca mai scazut decat nivelul inregistrat in noiembrie, de 18,29%. Randamentele obligatiunilor pe doi ani s-au dublat in ultimul an, ajungand la 12,48%, chiar daca au scazut fata de maximul de 21% de la finalul lunii ianuarie. Nu anticipez un al doilea default (in zona euro), insa pietele sigur anticipeaza asa ceva”, afirma Bill Gross, director de investitii la Pacific Investment Management Co.

Pietele nu cred ca Grecia este un caz unic. Situatia Portugaliei este similara”, sustine si Matteo Regesta, de la BNP Paribas SA din Londra.