La propria-i inmormantare, actorul Ion Focsa a jucat ultimul sau rol pe acest pamant si, mai mult decat atat, a semnat regia spectacolului. Spectatorii tristului eveniment l-au aplaudat cu bis pe maestrul din cosciug, prima oara dupa slujba de inmormanare si a doua oara la cimitir.

Autograf pe cartea mortii

Tipicar cum il stiu apropiatii, maestrul Ion Focsa s-a pregatit in detaliu pentru ultima sa reprezentatie din aceasta lume. Si-a ales singur tinuta de inmormantare, un costum preferat pe care-l imbraca la evenimentele culturale. A pozat si pentru tabloul din cavou. Iar cu mana sa si-a scris si epitaful, ca un autograf pe cartea mortii: „Acesta a fost ultimul meu ROL. Am iubit cu patima teatrul si am fost rasplatit pe masura. Va multumesc. Ion Focsa“.

In plus, Ion Focsa a dat dispozitie ca sicriul sa fie inchis. Inainte de a fi incredintat vesniciei, rudele au deschis, totusi, capacul cosciugului si au constatat cu uimire ca masca mortii nu l-a uratit deloc pe actor. Din contra. Cazut in somnul de veci, parea mai tanar cu 20 de ani.

„Ne-a jucat ultima farsa“

Rudele actorului au multiplicat fotografia si mesajul de adio, pentru a le imparti persoanelor din cortegiul funerar. Ultimul act al inmormantarii a fost scris de cei care au cuvantat in fata cavoului. Portretul lui Ion Focsa a fost creionat la portavoce de scriitorul Marin Ionita, actorul Petre Dumitrescu si jurnalistul de teatru Mihai Petrovici. „Maestrul din Trivale ne-a jucat ultima farsa. O farsa imi doream sa fie, caci imi spusese telefonic ca joi ne vom intalni in Cismigiu la Monte Carlo, unde-i placea sa mearga spre a-si reaminti o parte din victoriile sale teatrale, caci a fost un mare actor“, a spus jurnalistul de teatru Mihai Petrovici.

Iulia si Mihai Albu – rude cu Ileana Focsa

Designerul de pantofi Mihai Albu si sotia sa, Iulia, s-au numarat printre cei prezenti la tristul eveniment, fiind inruditi pe linia doamnei Ileana Focsa, sotia raposatului. De fapt, nepotul care s-a ocupat de inmormantare este chiar tatal Iuliei. Cunoscuti in lumea modei pe plan national si international, sotii Albu n-au avut aere de vedete, dimpotriva, au avut o comportare retinuta si plina de tact in timpul ritualului bisericesc. Totusi, in ciuda discretiei, Iulia Albu a fost in centrul atentiei, lookul sau inspirat de stilul Flapper si silueta sa filiforma atragand toate privirile. Marii absenti de la inmormantarea lui Ion Focsa au fost prietenii sai de-o viata, maestrul Radu Beligan (este la copiii sai, in strainatate) si marele actor Florin Piersic (rudele l-au sunat, dar n-a raspuns la telefon). Cavoul unde a fost inhumat actorul Ion Focsa se afla aproape de intrarea in Cimitirul „Sf. Gheorghe“ din Pitesti, langa mormantul poetei Otilia Nicolescu. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!