Trei compusi, conectati prin mentionarea lor in povestea nasterii lui Isus, pot oferi beneficii dincolo de darul lor de bucurie sezoniera.

Vreme

Aurul este probabil cel mai faimos dintre cele trei; Este un metal de tranzitie dens, neted si unul dintre primele lucruri care va vin in minte cand luati in considerare aurul este pretul sau ridicat. Valoarea sa monetara inseamna ca orice afirmatie de sanatate despre aur ar trebui abordata cu prudenta – ar fi de mare beneficiu financiar pentru orice companie care ne-ar putea convinge ca aurul ne poate salva vietile. Datorita statutului sau ridicat, aurul a fost folosit ca medicament de mii de ani. Cea mai timpurie utilizare documentata a avut loc in China cu aproximativ 2.500 de ani inainte de introducerea pruncului Iisus. In epoca medievala si inca astazi, anumite puncte de vanzare promovau consumul de aur pentru a atenua simptomele depresive si migrenele, imbunatatind in acelasi timp concentrarea si vigilenta.

In secolul al XIX-lea, aurul era considerat un agent nervin, un agent de calmare a nervilor si era folosit pentru a trata diverse afectiuni, de la alcoolism la epilepsie. Multe dintre afirmatiile despre aur sunt nefondate, desi unele sunt. Ingerarea aurului in forma sa elementara standard nu are niciun efect: este inert si impermeabil la sucurile digestive ale organismului. Cu toate acestea , unele saruri de aur pot fi procesate de organism si au proprietati antiinflamatorii.

Izotopul aur-198 este utilizat in tratamentul unor tipuri de cancer. Aurul este excelent la absorbtia razelor X, iar incarcarea tumorilor cu aur poate creste eficienta radioterapiei. Aceasta inseamna ca este nevoie de un tratament mai putin puternic, minimizand deteriorarea tesutului sanatos.

Tamaia

Boswellia. Are un pedigree impresionant si a fost comercializat in Peninsula Arabica de aproximativ 6.000 de ani. Rasina aromatica este folosita in tamaie si parfumuri; produce o aroma dulce, pamantoasa si lemnoasa. In ultima vreme, cu un accent popular pe wellness si terapii alternative, uleiurile esentiale si aromaterapia au castigat o noua renastere datorita tamaiei in Occident. Vanzatorii ambulanti moderni ii atribuie cateva proprietati sanatoase, inclusiv reducerea acneei, anxietatii, racelilor, ulcerelor, tusei si chiar indigestiei. Desi aceste afirmatii nu dispun de dovezi stiintifice, nu toate beneficiile pentru sanatate ale tamaiei trebuie ignorate.

In 2008, BMJ a publicat o revizuire a sapte studii clinice randomizate privind beneficiile ingerarii de tamaie. Autorul noteaza ca „toate studiile incluse au avut defecte: cele mai frecvente limitari au fost dimensiunea mica a esantionului si raportarea incompleta a datelor”. Cu toate acestea, unele beneficii potentiale au fost observate in astm, artrita reumatoida, boala Crohn, osteoartrita genunchiului si colita colagenoasa, care este un tip de boala inflamatorie intestinala. Din pacate, pentru ca au existat atat de putine studii de evaluat, a existat putine reproduceri: aproape toate au analizat conditii diferite. Singura exceptie a fost osteoartrita.

Efectele adverse ale tamaiei par a fi minore sau inexistente. Din punct de vedere istoric, tamaia a fost folosita ca antiinflamator, principalele ingrediente active din tamaie fiind acidul boswellic alfa si beta si alti acizi triterpenici pentaciclici. Studiile au aratat ca acesti compusi reduc inflamatia, asa ca pot exista unele beneficii pentru anumite persoane cu afectiuni inflamatorii

Totusi, asa cum scrie autorul recenziei, „Dovezile evaluate aici pot fi incurajatoare, dar nu sunt convingatoare”.

Smirna

Smirna este, de asemenea, un compus derivat din copaci.

A fost produsa de milenii din seva copacilor mici apartinand genului Commiphora. Smirna este folosita cel mai frecvent in parfumuri, tamaie si ceremonii religioase. Aceasta seva mirositoare a fost considerata medicinala in multe parti ale lumii antice. In medicina ayurvedica, de exemplu, tonicul cu smirna este considerat intineritor. Ca si in cazul tamaiei, se crede ca smirna este antiinflamatoare. De asemenea, pare sa fie, intr-o oarecare masura, antibacterian. Astazi, smirna este folosita in multe ape de gura, gargara si paste de dinti. Mai interesant, exista unele dovezi ca smirna ar putea fi toxica pentru celulele canceroase. De exemplu, un studiu publicat in 2013 a testat in laborator compusi derivati din smirna. Cercetatorii au descoperit ca compusii au inhibat proliferarea celulelor canceroase de prostata.

Alti oameni de stiinta cred ca smirna, atunci cand este adaugat la alimente, ar putea ajuta la reducerea riscului de cancer de colon. 

Despre smirna si efectele sale asupra organismului nu se stie suficient pentru a-l recomanda cu seriozitate.

Alti oameni de stiinta au investigat smirna si potentialul sau de a accelera vindecarea ranilor. Un studiu la soareci, de exemplu, a constatat ca extractul de Commiphora a promovat migrarea fibroblastelor, celule vitale pentru procesul de vindecare. Autorii scriu ca smirna „ar putea fi eficienta in vindecarea ranilor”. Cu toate acestea, dovezile sunt in cel mai bun caz neregulate si este nevoie de mai multe cercetari inainte de a putea trage concluzii ferme.