A vorbi intr-un mod politic corect ne poate ajuta sa evitam sa-i jignim pe ceilalti, dar a vorbi intr-un mod politic incorect ne va face sa parem mai autentici. Aceasta este concluzia unei investigatii a Haas School of Business de la Universitatea din California din Berkeley si care este colectata de The Journal of Personality and Social Psychology.

Studiul sugereaza ca utilizarea unui limbaj incorect din punct de vedere politic, cum ar fi vorbirea despre imigranti „ilegali” in loc de „nedocumentate”, face vorbitorul perceput ca fiind mai autentic si mai putin impresionabil de catre ceilalti.

Costul incorectitudinii politice este ca vorbitorul pare mai putin cald, dar si mai putin strategic si mai „real” . Rezultatul poate fi ca oamenii simt mai putine ezitari in a-i urma pe lideri incorecti din punct de vedere politic, deoarece par mai implicati in convingerile lor.” „,clarifica Juliana Schroeder, co-autor al studiului.

Cercetarea a implicat aproximativ 5.000 de participanti din noua studii, in care corectitudinea politica a fost definita ca „folosirea limbajului sau a comportamentului pentru a parea sensibil la sentimentele celorlalti, in special a celor care par a fi dezavantajati din punct de vedere social”. Pe langa alte sarcini din experimente, toti participantii au fost intrebati despre fundalul lor ideologic.

liberalii si conservatorii sunt la fel de susceptibili de a fi ofensati de incorectitudinea politica; dar variaza in functie de subiect: numirea saracii albi „gunoi albi”, de exemplu, este mai probabil sa-i jigneasca pe conservatori decat pe liberali.

„Incorectitudinea politica se aplica frecvent grupurilor cu care liberalii tind sa aiba mai multa simpatie, precum imigrantii sau persoanele LGBTQ, asa ca liberalii tind sa o priveasca negativ, iar conservatorii tind sa creada ca este autentic”, spune liderul studiului Michael Rosenblum. „Dar am descoperit ca contrariul poate fi adevarat atunci cand un astfel de limbaj este aplicat unor grupuri pentru care conservatorii au simpatie.

Dar perceptia ca oamenii incorecti din punct de vedere politic sunt relativ greu de convins nu pare sa existe.

Intr-un experiment, cercetatorii au cerut 500 de perechi de oameni sa tina o dezbatere online despre finantarea bisericilor istorice negre, un subiect care a avut o impartire de 50-50 intre participanti, fara un sprijin rasial, ideologic sau religios semnificativ. Cercetatorii i-au instruit pe unul dintre participanti sa foloseasca un limbaj politic corect sau politic incorect cu partenerul lor de dezbatere.

Rezultatele nu au aratat nicio diferenta semnificativa in ce grup a fost mai usor de convins, ceea ce sugereaza ca este o idee buna sa fii sceptic cu privire la perceptiile initiale ale oamenilor despre capacitatea de persuasiune.

Participantii au avut tendinta de a crede ca ar putea prezice mai bine opiniile vorbitorilor incorecti din punct de vedere politic, deoarece ei credeau in convingerile vorbitorilor. In plus, abandonand in acelasi timp limbajul codificat moral al corectitudinii politice pare sa ajute oamenii sa para mai autentici, rezultatele indica, de asemenea, ca avem tendinta de a crede ca vorbitorii care folosesc un limbaj incorect din punct de vedere politic sunt adesea mai in varsta.

In Statele Unite, de exemplu, desi declaratiile politic incorecte ale presedintelui Donald Trump par sa-l faca mai popular in anumite cercuri, trebuie acordata atentie in acest sens. Cercetatorii au descoperit ca declaratiile incorecte din punct de vedere politic fac o persoana sa para semnificativ mai cool si, pentru ca par mai convinsa de convingerile lor, pot parea, de asemenea, mai putin dispusi sa se angajeze intr-un dialog politic crucial.