Revistele de agricultura, pentru cei care lucreaza in acest domeniu sau vor sa isi dezvolte o afacere de profil, sunt surse de informare necesare, deoarece reflecta dinamica pietei, pot oferi idei de eficientizare a activitatii agricultorilor, prezinta schimbarile legislative la zi, sunt o modalitate rapida de a realiza schimburi de experienta. Desi se fac topuri pe cele mai diverse teme, nu exista, oficial, o ierarhizare a publicatiilor pentru agricultura, dar un criteriu important pentru top 10 reviste de agricultura din lume e reprezentat de numarul de cititori. Se pare, de asemenea, ca cele mai cautate sunt revistele editate clasic (pe hartie) sau prezente in spatiul virtual, pe internet, coordonate de institutii de cercetare recunoscute la nivel mondial, publicatii care pot fi consultate gratuit.

Revista de studii pentru agricultura si mediu” (Review of Agricultural and Environmental Studies) s-ar putea situa in top 10 reviste de agricultura din lume, fiind o publicatie stiintifica internationala, editata in engleza si franceza, la care colaboreaza unii dintre cei mai buni specialisti din Europa, America, Asia si Africa, cu articole stiintifice despre economie si sociologie agricola, despre industria alimentara, mediu si strategii de dezvoltare a spatiului rural. Apare sub egida INRA (Institutul National de Cercetare Agronomica), din Franta, cel mai important for stiintific agricol din Europa si al doilea din lume, in privinta numarului de publicatii agricole. INRA publica in mod constant studii despre o alimentatie sanatoasa si de calitate, despre conceptul de agricultura durabila si competitiva si despre protejarea mediului. Multe articole vizeaza aplicarea unor noi tehnologii in agricultura si o buna administrare a spatiului agricol. Un loc privilegiat in top 10 reviste de agricultura din lume l-ar putea ocupa publicatiile care pot fi accesate la adresa http://cursus.edu/dossiers-articles/articles/7794/revues-scientifiques-sur-les-thematiques-agricoles/, coordonate de FAO (Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura), in cadrul programului AGORA, care publica permanent rezultatele celor mai recente cercetari, din intreaga lume, in domeniul agriculturii. Multe dintre articole apar in engleza, franceza si spaniola.

Revista elvetiana de agricultura” (Agrarforchung Schweiz/ Recherche Agronomique Suisse) apare bilingv, in germana si in franceza, si se adreseaza specialistilor in agricultura (cresterea animalelor, cultura plantelor, pescuit, silvicultura, vinificatie etc.), industrie alimentara, legislatie specifica, fonduri europene.

RevistaFranta agricola” este una dintre cele mai bune publicatii de profil din Europa, cu informatii de ultima ora despre culturile agricole, fertilizatori bio, cresterea animalelor, utilaje agricole performante, legislatie valabila in Uniunea Europeana, posibilitatea accesarii fondurilor structurale, afaceri de succes in toate ramurile agricole.

Flash News  si “Bune practici Leader+” sunt sectiuni ale Grupului de actiune european Observatory Leader+, care popularizeaza masurile UE referitoare la dezvoltarea rurala si agricultura, care faciliteaza accesul la o serie de publicatii, care apar in 22 de limbi oficiale UE. 

Revista enologilor” (Revue des oenologues), cu o traditie de peste 40 de ani, este o revista trimestriala, un reper pentru specialistii in viticultura si vinificatie. Colaboratori din peste 60 de tari publica aici rezultatele lor despre tehnologia producerii si conservarii vinurilor, sunt prezentate cele mai bune soiuri de vita de vie si inovatii de ultima ora in domeniu. De fiecare data este publicata si agenda competitiilor si a expozitiilor de vinuri, din lume. Arhiva revistei poate fi accesata pe internet.

Pentru apicultori, de o deosebita popularitate se bucura revista “Actu Api”, distribuita gratuit apicultorilor afiliati la una dintre asociatiile apicole din Europa, fiind finantata in cadrul actiunilor comune UE, de sustinere a acestui domeniu. Una dintre cele mai interesante reviste canadiene, care si-ar merita locul in top 10 reviste de agricultura din lume este “La Terre” (“Pamantul”), care apare la Montreal. Aici se pot gasi cele mai noi si diverse informatii legate de agricultura – despre cum se poate infiinta o ferma agricola, despre cresterea animalelor, ingrijirea si exploatarea padurilor, despre culturile modificate genetic, despre prelucrarea produselor agricole, despre viata rurala, in general. Cei interesati pot primi revista prin abonament sau pot accesa si varianta on line. In Romania, unele dintre cele mai citite reviste de agricultura sunt: “Ferma”, “Profitul agricol”, “Agro-Business”, “Gazeta fermierului”, “Lumea satului”, “Magazin agricol”, “Piata agricola”, “ABC Agricol”, “Revista apicola” etc., din care se pot culege toate datele despre agricultura romaneasca, despre cotatiile la bursele agricole din lume, despre oportunitatile de afaceri in acest domeniu, despre ce investitii sunt profitabile in timp de criza, despre oameni care au reusit in initiativele lor. O mentiune speciala, in topul celor mai citite reviste romanesti, din domeniul produselor naturale, obtinute din culturi ecologice de plante medicinale, certificate international de TUV Germania, care suscita tot mai mult interesul celor din alte tari, merita revista “Hofigal”.