Pretul graului a crescut marti cu peste 5%  si a atins cel  mai ridicat nivel din 2008  pe pietele americane, ca urmare a invaziei ruse a Ucrainei.

Contractele futures pe grau, care in ultimele zile cunoscusera deja avansuri puternice, au continuat sa creasca, depasind  984 de centi pe bushel,  aproximativ 27 de kilograme, pe piata de referinta din Statele Unite, la Chicago.

Potrivit analistilor, graul este unul dintre cele mai predispuse produse agricole  din Europa de Est, atat Rusia, cat si Ucraina fiind printre cei mai mari exportatori internationali. Combinate, ambele tari produc aproximativ  un sfert din totalul acestei cereale care este cultivata in lume.

ONU si alte organizatii au avertizat deja ca razboiul ar putea avea un  impact major asupra aprovizionarii cu alimente a lumii, in special in tarile care au cea mai mare nevoie.

Programul Alimentar Mondial (WFP), agentia Natiunilor Unite care sprijina tarile expuse riscului de foamete, cumpara mai mult de jumatate din graul sau din Ucraina, a  declarat marti secretarul general al ONU, Antonio Guterres , si dupa cum a raportat EFE.

Guterres a avertizat ca daca recolta ucraineana se pierde din cauza conflictului, preturile ar putea creste vertiginos si ar putea agrava foamea in lume.

Spania va solicita masuri pentru imbunatatirea ofertei agricole

Guvernul spaniol va cere Comisiei Europene masuri „urgente” si concrete pentru  imbunatatirea disponibilitatii materiilor prime agricole, precum  cerealele  sau  furajele, avand in vedere scenariul critic si riscurile de penurie pe piete ca urmare a invaziei ruse a Ucraina.

Secretarul general al Agriculturii, Fernando Miranda, a analizat marti pozitia Spaniei intr-o intalnire cu sectorul cerealelor si furajelor pentru a aborda impactul razboiului din Ucraina, care  a paralizat exporturile din acea tara, dupa cum a raportat marti Ministerul Agricultura, Pescuitul si Alimentatia (MAPA) intr-un comunicat.

Miranda a transferat sectorului pe care acest minister il va transmite la Bruxelles necesitatea adoptarii  unor masuri pe termen scurt de imbunatatire a ofertei, „intr-un scenariu caracterizat prin solduri de aprovizionare foarte stranse si preturi record pe pietele internationale care pot duce la situatii critice pentru aprovizionare. al operatorilor”, conform aceleiasi surse.

La intalnire au participat asociatiile care reunesc companiile importatoare si de comercializare a productiei de cereale, seminte oleaginoase si furaje.

68% din graul importat in Spania provine din Ucraina

Ucraina este unul dintre principalii exportatori de grau, porumb, floarea soarelui, faina si ulei de floarea soarelui, astfel ca oprirea vanzarilor sale a afectat preturile internationale ale materiilor prime pentru hrana animalelor.

Spania achizitioneaza 2,7 milioane de tone de porumb anual din Ucraina, 22% din importurile spaniole; aceasta tara este al doilea furnizor al acestei cereale dupa Brazilia, potrivit MAPA.

Achizitiile de prajitura de floarea soarelui din Ucraina, 233.000 de tone,  reprezinta 68% din importurile Spaniei  din acest produs, la care MAPA adauga 500.000 de tone de ulei de floarea soarelui.

„Oprirea totala a acestor importuri si cresterea pretului acestor materii prime pot provoca situatii de mare tensiune in aprovizionare intrucat fluxurile de aprovizionare sunt complet intrerupte”, a asigurat aceeasi sursa pentru EFE.

Ministrul Agriculturii, Pescuitului si Alimentatiei,  Luis Planasva participa miercuri la o sedinta extraordinara a Consiliului de Ministri  al filialei Uniunii Europene, prin videoconferinta, pentru a analiza situatia dinaintea razboiului din Ucraina.

Planas va aborda aceasta problema si cu organizatiile agrare in cadrul unei sedinte a Comitetului Consultativ Agricol programata joi.

Sectorul agroalimentar este solidar cu poporul ucrainean

Cooperativele  agroalimentare si-au exprimat solidaritatea cu poporul ucrainean intr-o declaratie in care si-au exprimat sprijinul fata de masurile luate de UE „care servesc la incheierea razboiului”. In plus, au solicitat un plan de urgenta pentru a asigura  viabilitatea economica a fermierilor, avand in vedere impactul asupra economiei pe care il va avea conflictul privind dependenta de gazele din Rusia.

Desi au sustinut sanctiunile impuse Rusiei, cooperativele au subliniat ca acestea vor avea efecte negative si pentru UE si vor „agrava” o situatie deja complicata din mediul rural. In acest sens, ei au solicitat regandirea ritmului de aplicare a Strategiei Farm to Fork, care ridica cerintele de mediu.

Acestia au sustinut, de asemenea, eliminarea masurilor „antidumping” ale UE impotriva anumitor importuri de ingrasaminte.