Comisia Europeana a initiat luni un dosar de infringement impotriva Regatului Unit pentru incalcarea acordului negociat pentru evitarea unui Brexit traumatizant, procedura pe care o activeaza pentru a doua oara in sase luni impotriva Londrei, considerand ca incalca conditiile de separare.

Bruxelles va trimite luni scrisoarea de citatie care incepe procesul si care, in cele din urma, ar putea duce Regatul Unit in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene daca partile nu se pun de acord inainte de o solutionare a litigiului.

Executivul comunitar reactioneaza astfel la decizia Guvernului lui Boris Johnson de a prelungi unilateral pana la 1 octombrie perioada de gratie pentru controalele vamale la produsele alimentare sau agricole care sosesc in Irlanda de Nord, contrar prevederilor protocolului conceput intre Londra si Bruxelles pentru a proteja acordurile de pace de Vinerea Mare din Ulster.

Uniunea Europeana considera actiunea Regatului Unit „inacceptabila” si insista, asa cum s-a intamplat cu ocazia anterioara, ca acordul de divort este un tratat a carui nerespectare implica si a fi contrar dreptului international.

Din acest motiv, Comisia a decis sa initieze procedura de infringement, care in prima sa faza acorda autoritatilor britanice un termen de o luna pentru a raspunde cererii de clarificare si a lua „masuri corective prompte pentru a restabili conformitatea cu protocolul”.

Daca in acest prim contact diferentele nu vor fi solutionate, Executivul comunitar ar face urmatorul pas care presupune o opinie motivata pentru a insista asupra modificarilor si care ar acorda o perioada similara britanicilor pentru a reactiona.

In a treia si ultima instanta, fara un acord prealabil, chestiunea va ajunge la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, desi surse comunitare insista ca partea europeana prefera o „solutie dialogata” care sa ajunga inainte ca dosarul sa fie adus in fata Justitiei Europene.

Aceleasi surse amintesc ca, desi Regatul Unit este deja o tara terta, Justitia Europeana este in continuare competenta sa se pronunte asupra unei posibile rupturi a acordului, deoarece acesta face parte din instrumentele prevazute de acordul insusi.

In paralel cu masurile legale, Bruxelles-ul a ales sa transmita si un mesaj „politic” Londrei, printr-o scrisoare semnata de vicepresedintele Comisiei Europene responsabil cu supravegherea respectarii acordurilor cu Regatul Unit, Maros Sefcovic, in care solicita asupra guvernului Johnson sa „rectifice” si sa se abtina de la a pune in practica regulile contrare pactului.

In textul transmis ministrului responsabil cu monitorizarea Brexit-ului, David Frost, Sefcovic critica ca masurile unilaterale reprezinta o „incalcare a obligatiei de buna-credinta” cuprinsa in articolul 5 din Tratatul de retragere si isi invita omologul sau sa reia discutiile in cadrul al comitetului mixt sa caute „solutii convenite de comun acord” inainte de sfarsitul acestei luni martie.

“Impreuna am convenit asupra protocolului ca singura modalitate de a proteja Acordurile de Vinerea Mare. Si impreuna suntem obligati sa le respectam”, a spus Sefcovic intr-un comunicat, in care a avertizat, de asemenea, ca incalcarea acestuia in mod unilateral „submineaza increderea”. in Regatul Unit.

Londra apara masurile

Prim-ministrul Regatului Unit, Borish Johnson, a aparat pozitia guvernului britanic. „As spune ceva foarte simplu prietenilor nostri de la Bruxelles: protocolul este acolo pentru a garanta, mentine si sustine acordurile de Vinerea Mare”, a spus Johnson in declaratiile culese de Asociatia Presei, la care a facut ecou agentia DPA.

Intr-o declaratie oficiala, guvernul britanic a asigurat ca „au primit scrisorile de la Comisia Europeana si vor raspunde in mod corespunzator”. De la numarul 10 Downing Street, acestia au asigurat ca „au fost clari ca masurile sunt pasi operationali si temporari care urmaresc sa minimizeze perturbarile in Irlanda de Nord si sa protejeze viata de zi cu zi a oamenilor care locuiesc acolo”.

Executivul britanic a subliniat, de asemenea, ca acestea sunt „masuri legale si parti ale implementarii progresive si de buna-credinta” a protocolului pentru Irlanda de Nord.

La fel, declaratia indica faptul ca Uniunea Europeana „pare sa aiba nevoie si de timp pentru a implementa detaliul” si considera ca este „un proces normal”.

„Toate partile trebuie sa tina cont de faptul ca protocolul se bazeaza pe consimtamant si incredere pentru a lucra si a indeplini obiectivul nostru comun, care este de a proteja acordul de la Belfast (Vinerea Mare) in toate dimensiunile sale, nord-sud, est-vest, “, remarca Londra. De asemenea, textul se incheie cu o somatie de a continua discutiile „in mod constructiv” in cadrul Comitetului mixt dintre UE si Regatul Unit.