Moartea prin impuscare a unui oficial sud-coreean in mainile armatei nord-coreene a pus din nou pe foc relatiile dintre cele doua tari si a distrus orice posibilitate de conciliere. Dupa cum a facut public Seul, cativa soldati nord-coreeni ar fi impuscat un oficial sud-coreean cu cateva momente inainte de a-i arde cadavrul in marea libera.

Victima, in varsta de 47 de ani, a disparut luni in timp ce naviga in apropierea insulei sud-coreene Yeonpyeong, la o inspectie de pescuit in Marea Galbena, ale carei ape si curenti le cunostea foarte bine, potrivit colegilor sai si ei de la bord. Din cate se pare, barbatul a sarit intentionat in mare cu scopul de a fugi spre Nord, profitand de faptul ca se afla aproape de granita dintre cele doua natiuni, din moment ce si-a descaltat si i-a lasat pe barca, imbracat o vesta de salvare si s-a agatat de un obiect plutitor.

Faptele care urmeaza sunt cele mai bizare. Potrivit serviciilor de informatii sud-coreene, dupa ce a petrecut cateva ore in deriva, a fost gasit a doua zi de o patrula maritima nord-coreeana. Barbatii in uniforma, echipati cu masti anti-gaz si costume de protectie, l-au interogat de pe punte, in timp ce naufragiatul a spus o parte din motivul pentru care a decis sa dezerteze.

Sase ore mai tarziu – se pare ca urmand ordinele superiorilor sai – militarii au pus capat vietii acestui muncitor de la Ministerul Oceanelor si Pescuitului, mitralindu-l din barca. Apoi i-au stropit corpul cu ulei si i-au dat foc.

Evenimentele au provocat condamnarea imediata a Ministerului Apararii din Coreea de Sud, care a cerut explicatii si a cerut pedepsirea celor responsabili pentru o astfel de „atrocitate”. „Armata noastra condamna ferm un astfel de act brutal si indeamna Nordul sa ofere o explicatie si sa-i pedepseasca pe cei responsabili”, au spus acestia. Ei au mai indicat ca Phenianul trebuie sa preia „toate responsabilitatile care decurg din acest incident”, pentru care nu se poate gasi o explicatie logica.

De altfel, exista mai multi experti care atrag atentia ca motivul pentru care patrula maritima nord-coreeana a actionat in acest fel ar fi legat de masurile de prevenire pe care Phenianul le-a implementat pentru a se apara impotriva ajungerii coronavirusului pe teritoriul sau.

Regimul lui Kim Jong-un, care nu a raportat niciun caz in tara, a fost unul dintre primii care si-a inchis granitele la inceputul anului si a intrerupt traficul comercial cu China vecina. In plus, in iulie a ridicat nivelul maxim de urgenta impotriva virusului si, potrivit generalului Robert Abrams, comandantul Fortelor Armate ale Statelor Unite in Coreea de Sud (USFK), ar fi emis ordine de impuscare pentru a ucide impotriva celor care ilegal si-a trecut granita cu China, ceea ce face sa banuiesti ca exista aceleasi ordine pentru cazurile din apropierea zonelor de granita intercoreene.

Fie ca este sau nu asa, pentru Suh Choo-suk, seful secretariatului Consiliului de Securitate Nationala din Coreea de Sud, o impuscatura cu aceste caracteristici impotriva unui sud-coreean „neinarmat si fara intentie de a rezista” si distrugerea corpului sau, nu poate fi justificata fara niciun motiv.

La fel ca la acea vreme, moartea a doi locuitori ai insulei Yeonpyeong si a altor doi soldati in 2010, dupa un bombardament de catre Nord, nu au fost; sau cea a unui turist sud-coreean impuscat in 2008 dupa ce a intrat intr-o zona militara restrictionata a complexului turistic Muntele Kumgang. Toate actele care, la fel ca saptamana aceasta, au declansat crize intre doua tari aflate tehnic in razboi de cand conflictul dintre cele doua s-a incheiat in 1953 cu semnarea unui armistitiu.

Cu acest scenariu, cuvintele bune pe care presedintele sud-coreean, Moon Jae-in, le-a lansat saptamana aceasta in discursul sau la Natiunile Unite, unde a spus ca cauta pacea cu vecinul sau, Coreea de Nord, nu vor mai fi de folos.

O armonie care nu va ajunge pana cand Phenianul nu va da explicatii despre acest ultim incident. Intre timp, Sudul continua sa astepte un raspuns de la omologul sau dupa mesajul pe care le-a transmis miercuri in aceasta chestiune prin canalul de comunicare dintre Comandamentul Natiunilor Unite (UNC) – condus de Statele Unite – si Coreea de Nord. Singura sansa de a comunica cu ei de cand liniile fierbinti militare dintre cele doua parti – inclusiv linia de legatura inter-coreeana – au fost intrerupte in iunie, dupa ce Phenianul a promis ca le va inchide ca raspuns la pliantele de propaganda trimise din Sud.