Preferintele nu sunt inca decise clar in Peru cu o luna inainte de alegerile generale din 11 aprilie. Potrivit unui sondaj publicat martea trecuta, populistul de centru-stanga si fost congresman al partidului Actiunea Populara Yonhy Lescano conduce intentia de vot cu 13% din sprijin, urmat de trei candidati de dreapta la egalitate cu 7% fiecare.

Conservatorii concureaza pentru a fi cel mai bun exponent al mainii puternice si al apararii pietei libere. 21% dintre alegatori nu stiu pe care dintre cei 18 candidati sa voteze si 16% prefera sa-si lase votul gol, potrivit sondajului Datum.

Desi campania electorala este marcata de propuneri de iesire din criza provocata de pandemie —economia peruana a scazut cu 11% in 2020, in ultima saptamana a luat amploare o controversa cu privire la posibilitatea ca companiile din sectorul privat sa importe vaccinuri impotriva covid -19. Candidatii la presedintie din diferite partide politice, in opozitie cu Guvernul lui Francisco Sagasti, promoveaza aceasta optiune.

Dintre cei 19 candidati la presedintie, Lescano, favorit, este cel care a avut cel mai lung curs in politica. A fost de trei ori parlamentar pentru acelasi partid si a reprezentat Puno, regiunea in care s-a nascut, la granita cu Bolivia. Avocat in varsta de 62 de ani, Lescano se ofera sa lupte impotriva monopolurilor, in special a produselor farmaceutice, si este conservator social. El afirma ca nu ar accepta avortul in caz de viol „pentru ca ucid o fiinta nevinovata” si propune ca statul sa isi asume responsabilitatea pentru acesti bebelusi.

Partidul lui Lescano a condus miscarea de evacuare de la putere a presedintelui de atunci Martin Vizcarra in noiembrie anul trecut, cercetat pentru ca ar fi primit mita milionara de la companii cand era guvernator regional al Moquegua in 2014. Congresmanul Manuel Merino, din blocul Actiunea Populara, si-a asumat functia de interimar. domnitor timp de sase zile dupa abandonarea Vizcarra, si este cercetat pentru decesele si ranile cauzate de represiunea politiei in protestele care au izbucnit apoi in tara.

Printre cei la egalitate cu 7% din intentiile de vot din dreapta, Rafael Lopez a crescut in vizibilitate. Candidatul este un fost consilier si finantator al partidului lui Luis Castaneda, fostul primar al orasului Lima cercetat pentru ca ar fi primit mita de la firmele braziliene de constructii Odebrecht si OAS.

Lopez si-a schimbat numele grupului Solidaridad Nacional, afectat de investigatii, in Castaneda si candideaza pentru Popular Renovation. In sondajul din ianuarie realizat de Institutul de Studii Peruane, el a fost cotat la 2%, dar mesajele sale ultraconservatoare in stilul lui Trump au generat indignare si au devenit virale. Intr-unul dintre discursurile sale, el a propus ca fetele victime ale violului care au ramas insarcinate sa poata petrece un sejur intr-un „hotel de cinci stele, cu piscina, mancare”, pentru ca ulterior sa decida daca vor sa pastreze copilul sau renunta la adoptie.

Lopez este un om de afaceri si una dintre companiile sale face parte din oligopolul feroviar care ofera servicii catre Machu Picchu, principala atractie turistica peruana. Companiile lor au datorii fiscale milionare. Politicianul, care este si membru al Opus Dei, a recrutat ca candidati membri ai Sodalicio, o secta catolica peruviana sanctionata pentru abuz psihologic si sexual.

Fostul fotbalist George Forsyth are 7% din preferintele electorale si candideaza pentru un grup politic la care s-a alaturat in 2020. Anterior a fost primar de district si consilier pentru doua partide de dreapta. El se ofera sa „isi puna pantalonii” pentru a se confrunta cu criminalitatea si ii ameninta pe „migrantii rai venezueleni” ca ii vor expulza din tara daca va fi ales. Peru a primit aproape un milion de venezueleni din 2017.

Keiko Fujimori, liderul Fuerza Popular, este pentru a treia oara candidat la presedintie si a stagnat la o intentie de vot de 7%, dar se confrunta si cu cea mai mare respingere, 62% din electorat declarand ca nu ar vota niciodata pentru ea. Joi, procurorul Jose Domingo Perez a cerut 30 de ani de inchisoare pentru candidat, pentru infractiuni de crima organizata, spalare de bani si obstructionare a justitiei, printre altele, pentru ca a primit contributii nedeclarate de la Odebrecht si de la principala banca peruana. Campaniile 2011 si 2016.

Marketingul candidatului face apel la mostenirea tatalui ei, autocratul si fostul presedinte Alberto Fujimori si a indicat ca, daca va deveni presedinte, il va ierta. Motto-ul sau de campanie este „mana grea pentru a salva Peru din nou”. Patriarhul lui Fujimori este inchis pentru crime impotriva umanitatii si coruptie.

Cercetatorul si psihologul social Hernan Chaparro spune ca mai multi candidati au optat pentru posturi ultraconservatoare pentru ca „avansurile, chiar daca sunt putine, in problemele de gen genereaza teama si reactii. Mai multe sunt, cel putin, pe ordinea de zi a dezbaterii. Si in aceeasi linie, ei reactioneaza la o pierdere a puterii economice in deciziile statului [in timpul guvernului Vizcarra]”.

Candidatul de stanga moderat Veronika Mendoza apare cu 6% din preferintele electorale. Principalele sale propuneri sunt o reforma fiscala care sa includa o taxa pe averile mari si un referendum pentru o noua Constitutie.