Virusul Zika „se extinde exploziv” in America Latina, a declarat in aceasta dimineata directorul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Margaret Chan, la o intalnire specifica pentru a discuta progresul acestei infectii. “Pana astazi, au fost raportate cazuri in 23 de tari sau teritorii din regiune. Nivelul de alerta este extrem de ridicat”, a spus Chan.

Virusul, care provoaca in mod normal o infectie usoara, este asociat cu doua probleme grave de sanatate: microcefalie la copiii nascuti din mame infectate si unele cazuri de sindrom Guillain-Barre. Microcefalia consta intr-o dezvoltare anormala a craniului si a creierului fatului, care poate duce la dizabilitati in diferite grade; sindromul este o tulburare neurologica care are o origine autoimuna care provoaca slabiciune, pierderea reflexelor, amorteala, durere si vedere incetosata, printre alte simptome. Relatia dintre Zika si aceste complicatii nu este dovedita, dar probabilitatea sa mare a facut ca acesta sa „trece de la o amenintare usoara la una de proportii alarmante”.

In plus, cu aceasta ocazie, spre deosebire de boala din Africa, de unde isi are originea, exista si circumstantele agravante ca populatia sa nu fie imunizata, deoarece este prima data cand este expusa virusului; ca tantarul este larg raspandit pe tot continentul si ca fenomenul meteorologic El Nino, o schimbare a tiparelor de precipitatii, este foarte intens in acest an, ceea ce va face ca anotimpurile umede sa dureze mai mult, avertizeaza OMS. De asemenea, nu exista tratamente sau vaccinuri.

Responsabilul pentru boli infectioase al OMS pentru America, Marcos Espinal, a afirmat, la randul sau, ca calculeaza ca vor fi infectati aproximativ trei sau patru milioane de oameni, dar nu a spus daca anul acesta. El a mai amintit ca virusul va ajunge in toate locurile in care exista un tantar Aedes aegypti, care este cel care il transmite. Hartile de extensie a denguei (care folosesc acelasi vector de transmisie) indica faptul ca acest teritoriu merge din sudul Statelor Unite pana in Argentina si ca doar Chile si Canada sunt scutite.

Avand in vedere aceasta situatie, Chan a avertizat ca Comitetul de Urgenta al organizatiei se va reuni luni viitoare.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a convocat luni o reuniune a Comitetului de urgenta pentru a discuta despre raspandirea virusului Zika in America Latina, desi nu a dat ordinea de zi. Acestea sunt cateva dintre intrebarile la care ar trebui sa raspunzi.

Pericolul virusului. Toata alarma creata depinde de un singur factor: confirmarea relatiei dintre Zika si malformatiile la nou-nascut si sindromul Guillain-Barre. In declaratia sa de astazi, OMS afirma ca aceasta relatie este foarte probabila, dar admite ca nu este inchisa.

Notificare de caz. Trebuie stabilite protocoale pentru a detecta virusul acolo unde este gasit. acest lucru nu este deosebit de complicat, dar nici nu este un proces simplu. Ai nevoie de o analiza, deoarece simptomele sunt nespecifice si ar putea corespunde altor infectii.

Protocoale de actiune. Este necesara unificarea actiunilor si stabilirea unor linii directoare pentru a evita recurgerea la masuri inutile sau daunatoare pentru stoparea virusului. Practic, masurile unanim acceptate se concentreaza pe eliminarea tantarului din anumite medii, fumigarea si evitarea depunerilor de apa unde isi poate depune ouale.

Tratamente. In prezent, nu exista vaccin sau tratament specific pentru acest virus. Cu exceptia unei vagi aluzii de ieri a presedintelui SUA, Barack Obama, nu au existat voci din partea institutiilor sau cercetatorilor care sa fi indicat ca lucreaza la aceasta boala. Prin urmare, este necesar sa aveti o lista cu proiectele in derulare, sa le localizati pe cele mai avansate si sa dati indrumari pentru testarea acestora. La Ebola, de exemplu – desi provoaca o boala mult mai grava – s-a decis ca este etic sa se foloseasca tratamentele chiar daca nu facusera toate incercarile pentru ca nu exista alta alternativa.

Excursii. Avand in vedere declaratiile oficialilor sanitari din SUA si Europa de a evita calatoriile in zonele afectate (mai ales daca esti insarcinata sau vrei sa fii), OMS trebuie sa stabileasca recomandari clare. De asemenea, probabil va insista ca este inutil sa se inchida granitele tarilor afectate, deoarece vectorul de transmitere, tantarul, nu cunoaste bariere.

Jocuri Olimpice. Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro vor avea loc in august. OMS ar trebui sa indice ce masuri de precautie ar trebui sa ia participantii si participantii.

Sisteme sanitare. Unele dintre tarile in care exista Zika au sisteme de sanatate slabe. Este necesar sa se studieze daca pot face fata raspandirii virusului sau daca au nevoie de intariri de vreun fel.

Supraveghere si monitorizare. Va fi necesar sa se stabileasca cine este responsabil cu monitorizarea situatiei.

Comunicare. Dupa ce alerta a fost creata, este important sa se stabileasca o politica de comunicare care sa centralizeze mesajele si sa stabileasca limitele alarmei.