O explozie in apropierea aeroportului din Kabul a adaugat tensiune in aceasta duminica la finalul operatiunilor de evacuare a Statelor Unite. Potrivit presei afgane, o racheta a lovit o casa din apropiere si a ucis mai multi civili, inclusiv un copil. La scurt timp dupa, un purtator de cuvant al armatei americane a declarat ca aeronava sa a distrus o masina-bomba a Statului Islamic care se indrepta spre aerodrom. Nu este clar daca acesta este acelasi incident. Anterior, Washingtonul a avertizat despre riscul unui atac iminent si le-a cerut cetatenilor sai si afganilor sa stea departe de complex.

„Suntem convinsi de succesul operatiunii. Exploziile secundare semnificative ale vehiculului indica prezenta unei cantitati semnificative de material exploziv”, a declarat capitanul Bill Urban, purtatorul de cuvant al Comandamentului Central (CENTCOM), intr-un comunicat. Urban mai precizeaza ca „evalueaza posibilitatea unor victime civile” pentru care spune ca nu are indicii. Atacul, care a fost efectuat de o drona din baze din afara Afganistanului, a inlaturat, potrivit purtatorului de cuvant, „o amenintare imediata a ISIS-K”, filiala locala a Statului Islamic.

Cu putin timp inainte, presa afgana facuse ecou unei explozii in cartierul Khawja Bughra, la nord de aeroport. Martorii intervievati de televiziunea Shamshad News au raportat ca o racheta a lovit o casa si a declansat un incendiu. Ulterior, alte marturii au vorbit despre moartea a pana la sase civili, inclusiv un copil. Nu se stie daca acest eveniment are vreo legatura cu atacul american.

Talibanii au atribuit explozia unei rachete americane fara a mentiona ca aceasta a lovit o casa. „Vehiculul si cei din interiorul lui au fost ucisi in atacul cu drone”, a declarat purtatorul de cuvant al talibanilor, Zabihullah Mujahid, citat de Reuters. Potrivit lui Mujahid, grupul investigheaza daca vehiculul, in care calatoreau trei persoane, a fost de fapt condus de un atacator sinucigas si incarcat cu explozibili.

ISIS-K, un grup rival atat al Occidentului, cat si al gherilelor care a preluat puterea in Afganistan, a revendicat atacul de joia trecuta, care a provocat o suta de morti si 150 de raniti. SUA au ucis doi dintre presupusii sai membri a doua zi intr-o lovitura de razbunare.

Soldatii americani sunt acum in faza finala a iesirii lor din Afganistan, dupa 20 de ani de investitii economice si umane pe care multi se pun acum sub semnul intrebarii. Multimea care se aduna pana acum la intrarile aeroportului a disparut practic, partial din cauza avertismentului Departamentului de Stat ca un nou atac este iminent, dar mai ales pentru ca talibanii au inchis caile de acces si au intensificat controalele.

Abia o mie de civili au fost lasati in interiorul complexului la primele ore, potrivit Reuters, iar armata americana spera sa-i elimine pe tot parcursul zilei, ultima evacuare inainte de a-si colecta proviziile si de a se intoarce acasa. Toate celelalte tari implicate au parasit deja Afganistanul. In ciuda celor 117.000 de oameni pe care SUA si aliatii sai au reusit sa-i scoata din tara de cand talibanii au preluat puterea in urma cu doua saptamani, un numar mai mare a fost blocat din cauza lipsei de zboruri si a timpului.

Termenul stabilit de Washington pentru iesire se incheie marti, dar soldatii sai au nevoie de timp pentru a-si demonta instalatiile, pentru a impacheta materialul care poate fi transportat in avioanele de marfa si pentru a distruge tot ceea ce nu este fezabil sa colecteze. Ultimele ore sunt si cele mai complicate. Vor fi din ce in ce mai putini soldati si va fi un moment in care militienii talibani vor prelua controlul.

Nu este clar daca a fost convenit vreun fel de protocol, deoarece aceasta este o situatie fara precedent. Desi Statele Unite nu i-au recunoscut pe talibani, pe care ii considera o organizatie terorista si ofera recompense pe capetele mai multor lideri ai sai, au mentinut contacte operationale cu cei responsabili de militie pentru a organiza retragerea. Chiar si directorul CIA, William Burns, s-a intalnit luni trecuta cu seful politic al talibanilor, Abdulghani Baradar.

Islamistii, care si-au exprimat dorinta de a relua zborurile comerciale de marti, spun ca au ingineri si tehnicieni care sa preia aerodromul. „Asteptam acordul final al americanilor pentru a prelua controlul deplin asupra aeroportului din Kabul, deoarece ambele parti doresc o predare rapida”, a declarat un oficial taliban pentru Reuters.

In orice caz, va fi destul de nelinistitor sa decolare in ultimele avioane in timp ce talibanii ocupa aeroportul. De fapt, militienii sunt la panda. De vineri seara trecuta, ei au raspandit imagini despre care sustin ca arata intrarea unitatilor lor speciale in sectorul militar, lucru care a fost negat de Pentagon.