Analistii SSIF Equity Invest SA sunt de parere ca Marea Britanie are mari sanse sa-si revina in acest an din punct de vedere economic.”Marea Britanie, cea de-a treia putere economica din UE dupa Germania si Franta, pare a fi prima dintre marile economii din regiune cu sanse reale pentru o crestere cat de cat consistenta in acest an. Pe primul trimestru din 2013, Marea Britanie a inregistrat un avans economic triplu (respectiv de 0,3%) fata de cel al Germaniei (in conditiile in care Franta este in recesiune), iar rezultatele publicate astazi par sa confirme asteptarile optimiste ale autoritatilor de la Londra, care recent si-au modificat pozitiv prognoza privind cresterea economica si au coborat estimarile referitoare la inflatie”, a aratat Catalin Busa, director general al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest, singura companie romaneasca ce a devenit formator de piata pe piata extrabursiera de Contracte pentru Diferenta (CFD-uri).

Rata anuala a inflatiei in Regatul Unit, masurata prin Indicele Preturilor de Consum, a fost in aprilie de 2,4%, fata de 2,8% in perioada precedenta; tinta Bancii Angliei este de a avea o inflatie usor sub 2%.Tot astazi, un raport difuzat de autoritatile britanice arata ca preturile caselor au crescut in martie cu 2,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, avand astfel o evolutie asemanatoare celei de luna trecuta.Alte rezultate recente privind economia britanica au aratat ca sectorul de constructii, desi inca in scadere, da semnale privind reluarea cresterii, iar productia industriala a crescut in martie si februarie; de asemenea, un indicator important pentru sectorul de servicii a evoluat pozitiv in aprilie.

Economia britanica a evitat recesiunea, inregistrand o crestere de 0,3% in primul trimestru din 2013. Comisia Europeana a prognozat pentru Marea Britanie o crestere economica de 0,6% in acest an si de 1,7% in 2014, in timp ce FMI estimeaza un avans de 0,7% in 2013 si de 1,5% anul viitor. “Cel mai probabil se contureaza un trend de crestere a economiei Marii Britanii, dar situatia este delicata deocamdata, inclusiv din cauza relatiilor sale comerciale cu Uniunea Europeana si mai ales cu Zona Euro, care inca nu se poate desprinde de recesiune”, a precizat Catalin Busa. Totusi, exporturile companiilor britanice au crescut in ansamblu cu 4,9% in martie, cresterea de 10% catre pietele non-UE compensand scaderea exporturilor catre Zona Euro; de asemenea, deprecierea Lirei sterline din acest an a ajutat exporturile britanice. “Important este si optimismul care incepe sa fie prezent in ceea ce priveste sansele Marii Britanii de a inregistra o crestere economica sanatoasa in acest an; cand investitorii, consumatorii si firmele privesc cu optimism o anumita economie, acest sentiment actioneaza ca o parghie care sprijina o data in plus miscarea ascendenta a pietei respective. Urmatorul trimestru ne va arata in mod clar daca Marea Britanie va fi prima dintre marile economii ale UE care va intra pe un trend consistent de crestere”, a aratat Catalin Busa.