Vigoarea economica a Turciei este comparabila cu cea a Chinei, intrecand estimarile guvernului. O economie care se bazeaza pe consum, investitii si export. Ar putea insa deveni victima propriei cresteri din cauza consumului exagerat si a marii sale dependente de zona euro. In timp ce anul trecut, Guvernul de la Ankara prevazuse o crestere a PIB de 8%, aceasta s-a situat la 8,5%. “Si aceasta intr-un context economic mondial dificil”, subliniaza ministrul turc de finante Mehmet Simsek.

Nu trebuie sa se uite ca Turcia s-a aflat intr-o profunda criza economica in perioada 2000-2003. Totusi, nici actuala criza economica nu a ocolit Turcia – in 2009, cresterea a fost de 5%, dupa o stagnare 0,5% in 2008. De atunci, economia Turciei s-a aflat intr-un proces constant de refacere si crestere, aceasta bazandu-se pe consum, investitii si export.

Economia turca se bazeaza pe credite, dobanzile sunt acum la un nivel redus si, prin urmare, este extrem de usor si pentru persoane particulare, dar si pentru companii, sa-si finanteze in acest fel investitiile si consumul. Creditele sunt insa alimentate din capitaluri straine, pe termen scurt, iar dobanzile pot creste oricand. Prin urmare, cresterea nu poate fi perena”, subliniaza intr-o analiza dedicata economiei Turciei cotidianul francez Le Monde. In 2009, Turcia inregistra 3 miliarde de dolari investitii de portofoliu, iar in 2011 s-a ajuns la 19 miliarde. Deocamdata functioneaza, spun analistii, dar nu pot sa nu se intrebe pana cand.

Risc de insolvabilitate

O mare problema a Turciei o reprezinta dependenta de zona euro, a carei situatie economica este calificata acum de catre specialisti drept catastrofala. O treime din exporturile Turciei sunt destinate zonei euro, cu Germania, Franta si Marea Britanie pe primele trei locuri. Jumatate din restul expoturilor se fac in state membre ale Uniunii Europene din zona non-euro, ale caror economii sunt in criza sau recesiune. Restul exporturilor se fac in state arabe, dar conflictul cu Iranul nu este de natura sa linisteasca autoritatile de la Ankara. Prin urmare, riscurile vin din toate partile, subliniaza specialistii.

Guvernul turc a luat in calcul riscurile prevazand pentru acest an o crestere de doar 4%, jumatate din procentul din anul precedent. La randul sau, Fondul Monetar International mizeaza pe o crestere de 2,3%, considerand ca situatia din zona euro va influenta de o maniera marcanta scaderea drastica a cresterii.

“In consecinta, in masura in care Turcia trebuie sa finanteze o balanta curenta deficitara, principalul risc pentru Ankara este acela al insolvabilitatii care, daca s-ar materializa, ar provoca o grava criza economica”, subliniaza cotidianul francez.