Situatia din Turcia devine din ce in ce mai grava, luptele de strada dintre manifestanti si fortele de ordine fiind extrem de violente. Tara semilunei pare ca se afla in plin razboi civil. Postul de televiziune NTV a anuntat ca un tanar de 22 de ani a fost impuscat in timpul unei manifestatii din sudul Turciei. A fost dus la spital, dar ranile erau mult prea grave si i-au provocat decesul. “Abdullah Comert a fost grav ranit…de gloante trase de o persoana neidentificata”, a transmis NTV, citand un comunicat al guvernului local al provinciei Hatay, aproape de frontiera siriana.

Cazul tanarului impuscat, care se pare ca era membru al sectiunii de tineret a Partidului poporului republican (CHP), este al doilea deces inregistrat de la inceperea manifestatiilor impotriva guvernului islamist condus de premierul Recep Tayyip Erdogan.Violente puternice s-au inregistat in noaptea de luni spre marti cand politia a folosit, la Ankara si Istanbul, gaze lacrimogene pentru a imprastia mai multe sute de manifestanti care aruncau cu pietre. Postul CNN-Turk a anuntat ca, la Ankara, in cartierul Kavaklidere, fortele de ordine au tras cu gloante de cauciuc impotriva manifestantilor, in majoritate tineri. Reprezentantii miscarii de contestare din Turcia solicita regulat manifestantilor prin intermediul retelelor sociale sa nu provoace politia si sa nu distruga bunurile publice. Daca sambata seara, Piata Taksim, situata in centrul metropolei turce, a fost abandonata, luni manifestantii au ocupat-o din nou.

Protestele din Turcia au plecat de la un miting organizat de locuitorii din Istanbul impotriva deciziei autoritatilor de a desfiinta parcul Gezi si de a transforma locul intr-un centru comercial. Desi au manifestat pasnic, oamenii au fost bruscati de scutierii care au recurs la gaze lacrimogene pentru a dispersa multimea. In fata acestor reactii violente ale autoritatilor, protestatarii au raspuns prin noi actiuni de strada, numarul manifestantilor crescand de la o ora la alta. Daca initial sloganurile scandate de multime faceau trimitere la protectia mediului, pe parcurs s-a trecut la cereri mult mai dure, protestatarii solicitand demisia guvernului islamist condus de premierul Recep Tayyip Erdogan. Protestul de strada din Istanbul s-a extins si in alte zone din Turcia. Este vorba de Ankara, Izmir, Edirne, dar si alte orase unde au existat confruntari intre manifestanti si politie. Duminica seara, in Ankara, multimea a strigat la unison: “Nimeni nu te vrea, Tayyip”. Oamenii i-au reprosat premierului Erdogan faptul ca este prea conservator si ca vrea sa “islamizeze” societatea turca.

Cum a murit tanarul protestatar din Turcia?

Prntr-un comunicat emis de Biroul guvernatorului provinciei Hatay ( sudul Turciei) s-a anuntat ca Abdullah Comert, in varsta de 22 de ani, tanarul manifestant ucis luni seara, a decedat la spital dupa ce a fost grav ranit “de focuri de arma trase de catre o persoana neidentificata”.Marti, a iesit insa primul raport al autopsiei acestuia. Potrivit Ministerului Public, “ autopsia nu a identificat niciun punct de intrare sau de iesire a unui glont, nici leziuni in tesuturile cerebrale”. Medicii legisti sustin ca au constatat o fractura a cutiei craniene de 3 centimetri pe 2,5 centimetri, fara a se putea pronunta imediat asupra cauzei decesului. Acesta este cel de-al doilea deces survenit in timpul manifestatiilor care zguduie Turcia de aproape o saptamana, in semn de protest fata de Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP, provenit din miscarea islamista), aflat la putere.Pana in prezent, nu exista informatii care sa confirme ca politia sau protestatarii au folosit arme de foc, desi manifestanti antiguvernamentali au afirmat ca tanarul a fost atins la nivelul capului de un glont tras de politie in timpul unei manifestatii.

ONU cere ancheta

Situatia din Turcia provoaca ingrijorare in randul organizatiilor internationale. O purtatoare de cuvant a Inaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a anuntat, marti, la Geneva ca trebuie desfasurata o ancheta rapida si independenta privind comportamentul politiei in fata manifestantilor antiguvernamentali. “Intampinam favorabil faptul ca autoritatile recunosc ca ar fi putut interveni o folosire excesiva a fortei si apelul lor la o ancheta impotriva politistilor care ar fi incalcat legea si standardele internationale ale drepturilor omului”, a declarat in cadrul unei intalniri cu presa Cecile Pouilly, purtatoarea de cuvant a Inaltului Comisar Navi Pillay, cerand o ancheta “rapida, completa, independenta si impartiala”. “Responsabilii trebuie sa fie deferiti justitiei”, a adaugat ea. Purtatoarea de cuvant a cerut, de asemenea, ca manifestantii raniti sa aiba acces rapid la ingrijiri.