Top 10 filme in care existenta lui Dumnezeu este pusa la incercare  – In cinematografie, temele abordate de catre scenaristi si mai apoi regizori variaza nelimitat, insa inca de la inceputurile acestei arte, oamenii au ridicat intrebarea “exista Dumnezeu?”. De multe ori, in filmele de orice gen exista intrebari existentiale care nu dau pace cinefililor, fie ca acestea sunt explorate si li se ofera un raspuns sau sunt doar expuse pentru ca pasionatul de film sa ajunga la propria concluzie. Pana si Iisus – spune Biblia – si-a intrebat Tatal de ce l-a uitat  -Doamne Dumnezeule de ce m-ai uitat?. De ce nu s-ar intreba si oamenii obisnuiti daca acesta exista sau daca puterea sa salasluieste doar in mintea omului. Numarul ateilor creste de la o zi la alta, caci credinta incepe sa devina tot mai restrictiva. Sa vedem deci zece filme care abordeaza indoiala cu privire la existenta divinitatii crestine.

Locul codas in top 10 filme in care existenta lui Dumnezeu este pusa sub semnul intrebarii este luata de The Seventh Seal. Povestea situata in timpul ciumei il are drept protagonist pe un cavaler intors din cruciade care joaca o partida de sah cu Moartea, discutand astfel existenta lui Dumnezeu. Ideile inexistentei divinitatii crestine sunt destul de subtile, insa avand in vedere ca Moartea este prezenta in peisaj, aceasta ar putea deslusi intregul mister. Ei bine, ea isi tine gura scheletica inchisa, astfel incat, daca exista Dumnezeu, acesta nu vrea sa se arate; acesta parand a fi raspunsul filmului.

Locul noua in top 10 filme in care existenta lui Dumnezeu este pusa la indoiala este luat de No Country For Old Men (Nu Exista Tara Pentru Batrani). Pelicula din 2008 spune povestea unui vanator care gaseste o gramada de bani dintr-o intalnire a unor mafioti care nu decurge chiar atat de bine, ce mai apoi este urmarit de politie si de un mercenar ciudat cu o tunsoare depesa. Totul se petrece in zone rurale din Texas, iar aici protagonistul face alegeri gresite si sangeroase, iar evenimentele fac parte si din panoplia binelui si din cea a raului, protagonistul nefiind insa ajutat de Dumnezeu cand lucrurile se inrautatesc. In apararea conceptului de divinitate crestina vine seriful imbatranit, un credincios care are un gust amar la gandul ca Dumnezeu nu ii ajuta pe cei impovarati, suferinzi si nedreptatiti. Morala filmului este ca, daca Dumnezeu exista, acesta ramane indiferent la suferinta si violenta lumii.

Locul opt in top 10 filme in care existenta lui Dumnezeu este pusa la indoiala este luat de Halloween. In noaptea de Halloween dintr-un orasel, Michael Myers devine un nebun parca venit din iad cu o masca de hokey pe fata si un satar care porneste la uciderea tuturor tinerilor din zona. Nu conteaza ce i se intampla lui Myers, fie ca este impuscat, injunghiat sau aruncat in apa, acesta pare sa tot revina din morti de fiecare data pentru a isi imprastia moartea peste tot. Ce Dumnezeu ar putea permite ca tinerii sa fie ucisi in moduri violente? In favoarea existentei divine vine faptul ca eroina filmului scapa de fiecare data, aceasta fiind una din putinii care nu s-au lasat scufundati in vicii sexuale, fumat sau alcool, semn ca poate pietatea si inocenta ajuta la ceva. Chiar dupa ce antagonistul a disparut din oras, atmosfera ramane la fel de macabra cu strazile goale si frunzele toamnei.

Locul sapte in top 10 filme in care existenta lui Dumnezeu este pusa la indoiala este luat de Das Boot (Submarinul -1981). In aceasta pelicula este vorba despre un grup de soldati germani care, in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, merg pe un submarin pentru a taia liniile de provizii aliate pentru a ajunge inapoi in viata. Soldatii condusi de un comandant puternic reusesc sa ajunga inapoi acasa, desi intampina obstacole imense in cale si, desi totul se putea termina frumos, acestia sunt bombardati de fortele aliate chiar in timp ce familiile lor ii incurajeaza si se bucura de reusita acestora. Uciderea soldatilor care au fost, in fond, nazisti, ar trebui sa fie un lucru bun din punct de vedere al istoriei, insa publicul a vazut timp de cateva ore bune cum personajele lor s-au dezvoltat ca si indivizi unici cu sentimente si personaje credibile si nu ca si nazistii – inamicul sangeros si salbatic asa cum reiese din analele istoriei. Din aceasta pelicula reiese ca, daca divinitatea exista,a  easta are un simt al umorului bolnav.

Locul sase in top 10 filme in care existenta lui Dumnezeu este pusa la indoiala este luat de The Exterminating Angels. Filmul din 1962 spune povestea unor invitati la o cina fastuoasa care raman prinsi in camera de recreatie, acolo unde iadul se dezlantuie mai apoi. In aceasta pelicula, ideea exprimata este una destul de clara si de realista. In viziunea regizorului Luis Bunuel, imaginea demonica porneste de la cina fastuoasa a oamenilor din inalta societate care sunt insa prinsi intr-un spatiu limitat, ceea ce elibereaza salbaticia si teroarea din mintea si instinctul fiecarei fiinte. Regulile societatii sunt uitate atunci cand supravietuirea este cea ce primeaza, neexistand o putere mai mare decat natura  umana elementara. Singura imagine biblica este cea a unor oi  care intra intr-o biserica in timp ce afara se dezlantuie iadul anarhic, prezentandu-se astfel o alegorie conform careia credinciosii ar fi protejati de propria lor credinta. Morala este simpla: omul este salbatic iar religia, ca si societatea, nu este decat o iluzie menita a il subjuga pe om.

Locul cinci in top 10 filme in care existenta lui Dmunezeu este pusa la indoiala este luat de filmul Funny Games (Jocuri stranii – 2007). Povestea este simpla, un cuplu putin deranjat mental da navala peste o familie tanara care se afla in vacanta, si de aici pornesc evenimentele mai putin placute, aflate la limita credibilului. Una din temele prestigioase ale lui Michael Haneke, regizorul filmului, este aceea a existentei lumii fara dumnezeu, iar aici aceasta este explorata cu prisosinta alaturi de foamea americanilor pentru scene sangeroase. Protagonistii tineri si lipsiti de prejudecati nu au nicio teama de razbunare, dreptate si cainta pentru faptele lor atroce, ceea ce lasa impresia ca Dumnezeu nu exista. Intregul film devine o analiza a pornografiei violente, si se pare ca de aceea existenta lui Dumnezeu nu trebuie sa fie importanta intr-o astfel de poveste.

Locul patru in top 10 filme in care existenta lui Dumnezeu este pusa la indoiala este luat de Irreversible. Filmul din 2002 are o poveste dramatica violenta non-lineara in care noaptea frumoasa din viata unui cuplu se transforma intr-un adevarat cosmar iar totul este povestit in ordine inversa fata de cum s-a intamplat. Regizorul Gaspar Noe spune o poveste tragica realista, inspirata din atatea posibilitati reale; povestea spusa invers o are drept protagonista pe o frumoasa femeie interpretata de Monica Belucci care este violata si batuta crunt intr-un pasaj subteran de metrou, prietenul acesteia fiind cel care o razbuna. Totul pare a se intampla in mod aleatoriu, o intamplare manipuland petrecerea unei alte intamplari, iar scenele de un impact emotional extraordinar pandesc de la orice pas. Este in esenta un film in care cinefilul ajunge sa se intrebe: daca exista un Dmunezeu de ce ar permite sa se intample asa ceva?

Locul trei in top 10 filme in care existenta lui Dumnezeu este pusa la indoiala este luat de Crimes and Misdemeanors (Delicte si faradelegi – 1989). Pelicula in regia lui Woody Allen spune povestea unui barbat insurat care are o amanta ce ameninta sa ii distruga acestuia intreaga viata. In aceasta pelicula, Allen exploreaza filosofia credintei, dand un argument al naturii umane fara Dumnezeu. Nu exista dreptate karmica in lume si deci nu exista nicio divinitate care sa priveasca de sus si care sa faca lucrurile in asa fel incat acestea sa isi urmeze cursul corect si just. Pentru a oferi un contra-argument, personajul lui Allen are o discutie despre natura crimei si a vinei ce regcurge din aceasta, iar personajul cu care are aceasta discutie da dovada de credinte total opuse personajului sau. Pelicula reprezinta o teza clara asupra filosofiei credintei care ofera atat argumente cat si contra-argumente, lasandu-l pe privitor sa isi aleaga pozitia fata de religie si credinta.

Locul doi in top 10 filme in care existenta lui Dumnezeu este pusa la indoiala este luat de Seven (Sapte). Doi detectivi investigheaza sapte crime in serie exacte, de o precizie matematica, ale unui criminal, ce duce la concluzii infioratoare. Cu cat omul incearca sa isi controleze viata mai mult, cu atat acesta va produce mai mult haos si deznadejde. Un criminal inteligent, nemilos si cu un plan maiestuos de a reinventa cele sapte pacate poate ucide, ducand la cele mai inforatoare crime din istoria lumii, insa daca Dumnezeu exista, de ce nu il opreste? Se presupune ca acesta ar trebui sa ghideze viata omului si sa il fereasca de rele. Personajul lui Morgan Freeman reprezinta licarirea de speranta a filmului, care nu este adesea de ajuns pentru a supravietui unei noi zile. Morala filmului: intr-o lume lipsita de Dumnezeu, precizia matematica este cea care preia sarcinile acestuia.

Pozitia fruntasa in top 10 filme in care existenta lui Dumnezeu este pusa la indoiala este luata de  A Clockwork Orange (Portocala Mecanica – 1971). In pelicula este vorba despre o lume a viitorului apropiat in care un tanar sadic lider de gasca este rapit si devine tinta unor experimente violente care au drept scop atenuarea tendintelor ultraviolente ale acestuia. Pelicula lui Stanley Kubrick scoate in evidenta ca viciile, impulsurile violente si oroarea nu pot fi scoase din umanitate sub nicio forma, asa ca religia care incearca sa atenueze aceste simtaminte prin credinta nu are niciun rost. Brutalitatea personajului principal nu este insa impartasita de toate personajele filmului, asa incat o portita de scapare ar putea sa existe. Morala filmului este  de fapt o cumpana a existentei umane, o bestie malitioasa si urata, in relatie cu figura divina si cartea sfanta ale caror rol nu mai este inteles.