Incep cu o intrebare: unde mergi la mare la vara? Grecia? Turcia? Croația? Sau alegi o stațiune de la noi?

Cei mai mulți dintre cunoscuții mei vor sa iși petreaca vacanțele in strainatate, pentru ca, spun ei, este mai avantajos și sunt condițiile mai bune. Nu-i contrazic, insa cred ca ne-am putea face foarte bine concediile și in Romania, daca nu cautam neaparat extravaganțe. Mai jos, iți voi spune parerea mea despre cateva stațiuni de la noi, ce-ai putea gasi acolo in funcție de ce cauți.

Mamaia. Acolo m-au dus ai mei la mare prima data cand eram mica și devenise o tradiție. Imi placea pentru Satul de Vacanța, in fiecare an ma dadeam in trenulețul groazei, adunam gaște cu undițe cu magnet și ma invarteam cu tata in toate nebuniile. Apoi am crescut și imi placea sa ma dau cu telegondola și sa fac multe poze de la inalțime (cand inca mai aveam aparat cu film) sau sa merg in Aqua Magic.

Eforie Nord. Stațiune pentru familii. Am fost cu ai mei dupa primul an de facultate, ultima vacanța petrecuta cu ei, dupa mari insistențe. Unde intorceai capul vedeai copii, iar uneori, plansetele bebelușilor se auzeau chiar și in apa… M-am distrat pana la urma, pentru ca deși abia trecusem de 20 de ani, mama și tata credeau ca au dus copilul la mare, așa ca-mi faceau toate poftele.

Costinești. Asta e stațiunea adolescenței mele. Aici am fost in prima tabara, tot aici am coborat din tren cand m-am incumetat sa las mașina acasa (credeam ca o sa fie funny, dar mai rau m-a obosit) și la Costinești mi-am petrecut prima vacanța in doi, la 18 ani. Știu stațiunea asta pe de rost, care sunt terasele unde se mananca bine și pe unde ma pot plimba, daca vreau sa am parte de liniște. Chiar daca acum nu aș mai trece pe acolo, am multe amintiri frumoase legate de Costinești.

Vama Veche. Am un singur cuvant de spus: distracție! Am fost cu cortul acum doi ani, de doua ori chiar. Și am in plan sa mai merg și anul asta. Ce mi-a placut cel mai mult? Atmosfera, muuult tineret, terasa de la Expirat, Plaja de Carte, plimbarea cu bicicleta pana la vecinii bulgari, shot-urile de Cozonac, salteaua aia pentru copii unde mergeam mereu sa vedem care dintre noi se inalța mai tare și, firește, oamenii cu care am fost.

Neptun. Ultima descoperire. De fapt, mai fusesem cand eram foarte mica, dar nu mai țin minte mare lucru. Anul trecut am fost la Neptun doar eu cu el, pentru ca nu cautam nimic altceva in afara de relaxare. Credeam ca vom gasi acolo numai familii cu copii sau cupluri de varsta a treia, dar am intalnit și foarte multe perechi tinere. E genul de stațiune in care mergi ca sa scapi de agitație, de galagia de pe plaja, unde te poți plimba in liniște seara și unde te poți relaxa cu adevarat. Pe plaja poți gasi in loc de șezlonguri, niște perne imense care iau forma pe care o vrei tu. Per total, este o stațiune decenta și cu prețuri de bun-simț. Iar daca vrei puțina agitație, te urci in mașina și dai o fuga in alta parte, chiar ai de unde alege!

Ție ce stațiune iți place cel mai mult de pe litoralul romanesc?