Nu se poate nega ca relatiile sunt complicate. Fie ca vorbim despre prietenii, relatii de familie sau intalniri romantice, relatiile din viata noastra pot fie sa ne imbogateasca experienta pe pamant, fie sa o faca ingrozitoare.

Cand te confrunti cu o persoana care manipuleaza, poate simti ca esti prins in capcana.

Oamenii manipulatori pot fi greu de observat si chiar mai greu de tratat, deoarece au talent de a te face sa simti ca tu esti problema. Daca te-ai gasit in prezenta cuiva care te manipuleaza sau banuiesti ca te-ar putea manipula, iata cum poti sa-ti dai seama.

1) Cred ca abordarea lor este cea corecta

Cineva care este hotarat sa manipuleze o alta persoana va ramane in picioare, indiferent de ce.

Ei tind sa fie foarte vocali cu privire la modul in care abordarea lor fata de o anumita problema sau situatie este singura care va functiona si au nevoie ca toata lumea sa se implice.

Exista mai multe motive pentru aceasta; in special, oamenii care manipuleaza trebuie sa controleze situatia si ceea ce vad oamenii pentru a ramane in control.

Daca mint in legatura cu ceva sau incearca sa acopere ceva, mentinerea controlului este cea mai buna modalitate de a te asigura ca nu sunt depistati.

Oamenii manipulatori cred cu adevarat ca modul lor de a gestiona o situatie este singurul mod, deoarece inseamna ca nevoile lor sunt satisfacute si asta este tot ceea ce conteaza.

2) Te invinuiesc pentru problemele lor

Daca ai de-a face cu cineva despre care credzi ca ar putea sa te manipuleze, gandeste-te de cate ori renunti la o conversatie cu el, simtindu-te rau sau vinovat o situatie anume.

Te vor invinovati pe tine si pe altii pentru orice, de la motivul pentru care nu castiga suficienti bani la slujba, pana la motivul pentru care nu au putut obtine bilete la concert sambata seara.

Sunt artisti maestri cand vine vorba de a se asigura ca nu au nicio responsabilitate pentru propriile vieti.

3) Se joaca cu emotiile tale

Oamenii manipulatori sunt vicleni si pot lucra la o situatie sau la o lucrare cu un sentiment de incredere care te face sa te simti prost.

Nu numai ca submineaza oamenii chiar in fata lor, dar au si tendinta de a te face sa te simti prost in privinta emotiilor tale. Cand te simti trist, ei au un mod viclean de a te face sa te simti trist ca te simti trist.

4) Ce spun si ceea ce fac nu se potriveste

Cel mai bun mod de a-ti da seama daca cineva incearca sa te manipuleze sau este o persoana manipulatoare, in general, este sa ii urmaresti actiunile.

Daca spun un lucru si fac altul, probabil ca incearca sa ascunda ceva sau sa nu fie fideli cuvantului lor.

Nu putem intelege intotdeauna de ce oamenii fac lucrurile pe care le fac, dar un lucru este sigur: daca cineva te minte cu privire la locul in care se afla, ce a facut sau cu cine a fost, ceva nu este in regula.

Cum sa gestionezi oamenii manipulatori

Este nevoie de tot felul de oameni pentru a face din aceasta lume un loc interesant. Sa ne respectam si sa ne iubim unul pe celalalt este intotdeauna scopul, dar uneori, contracaram oamenii care par sa faca lucrurile intentionat, astfel incat sa nu-i respectam si nici sa nu-i iubim.

Oamenii care au tendinta de a manipula adesea nu au relatii apropiate, iar cele pe care le au, sunt traite intr-o tensiunea este palpabila.

Daca incerci sa ai de-a face cu cineva care te manipuleaza, ai cateva optiuni. Prima este sa decizi sa faci ceva in privinta asta. Al doilea este sa fii dispus sa pleci din orice situatie pentru a-ti asigura siguranta.

Manipularea se refera la putere, control si, in unele cazuri, cruzime.

Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa faci fata oamenilor manipulatori:

1) Enerveaza-te

Iata un sfat contra-intuitiv daca vrei sa te eliberezi de oamenii manipulatori: enerveaza-te pe ei.

Cred ca a te enerva poate fi un catalizator excelent pentru a face o schimbare reala in viata ta. Inclusiv trecerea de la oameni manipulatori.

2) Joaca pe un teren neutru

Cand vine vorba de a avea de-a face cu cineva care te manipuleaza, primul pas in a trata cu el este sa te asiguri ca te afli intr-un loc sigur.

Asigura-te ca setezi limite fizice: paraseste camera, apartamentul sau incuie usa. Opreste masina sau refuza sa conduci cu cealalta persoana. Petrece timp cu persoana respectiva numai atunci cand este prezenta o terta parte. Nu mai citi e-mailurile sau mesajele lui sau ei. Stabileste limite care iti vor pastra siguranta, precum si linistea sufleteasca.

Cel mai bine este sa te asiguri ca conversatia ta are loc intr-un loc in care poti vorbi sincer, dar fara a crea o scena. Daca manipulatorul tau te raneste fizic, acesta este si cel mai sigur mod de a-i face fata.

3) Evita vina

Cand te asezi pentru a vorbi despre cum te-ai simtit si despre ce ai vazut, asigura-te ca nu ii invinovati pentru actiunile lor. Sigur, ei trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru felul in care te trateaza, dar nu trebuie sa-i invinovatesti pentru a-i face sa accepte asta.

Adevarul este ca, daca cineva stie ca te manipuleaza, este foarte putin probabil sa se opreasca. Daca, totusi, banuiesti ca aceasta persoana habar nu are cum te trateaza, sa te asiguri ca nu dai vina poate ajuta la redeschiderea relatiei.

Nu toti manipulatorii si-au propus sa raneasca oamenii. Multi lucreaza doar cu ceea ce au pentru a transforma situatia in favoarea lor; o conversatie despre cum ce simti te poate ajuta sa intorci fluxul la un teren de joc egal.