N-am reușit s-o aflu in totalitate niciodata. Și am avut ca modele cel puțin patru persoane pe care le-am considerat puternice de la prima vedere. Prima impresie era cea mai importanta, un om sigur pe el, cu toata increderea in forțele proprii, curajos mai mult decat erau persoanele din jurul lui, capabil sa ia decizii nebunești și pregatit sa suporte orice fel de consecințe fara sa-și puna intrebarea Ce-ar fi fost daca?

Dupa prima impresie, ajungeam sa cunosc omul respectiv. Și-l respectam mai mult, il admiram mai mult, ii spuneam asta cand aveam ocazia și ii pastram numele pe lista mea cu modele de oameni de la care trebuia sa invaț. Cand ajungeam sa fiu prietena cu omul pe care-l consideram puternic, imi dadeam seama ca nu era chiar atat de Tare cum mi-l imaginam. Am ajuns sa cunosc povești, sa mi se spuna dedesubturi, sa mi se para un om din ce in ce mai normal. Și sa-l exclud, nedrept, firește, de pe lista oamenilor puternici pe care o aveam in inchipuirea mea.

Astazi m-am hotarat sa arunc lista aia pentru ca mi-am dat seama ce inseamna cu adevarat un om puternic. E cel care poate ca are imaginea unui om puternic, dar este puternic pentru ca a știut sa fie de multe ori slab. Și asta nu e o greșeala sau vreo slabiciune, nu. Un om puternic e capabil sa-și asume emoțiile, sa planga cand e de plans și sa-și ștearga singur lacrimile daca nimeni nu e prin jurul lui, e cel care vorbește deschis despre problemele sale cu cine trebuie, cand trebuie. E cel care se poarta frumos cu omul din fața lui, chiar daca acum cinci minute altcineva i-a dat lumea peste cap sau a primit o veste urata. E cel care a dat sfaturi cu drag și le-a acceptat la randu-i cand a fost cazul. E cel care a avut sufletul ingenuncheat de mai multe ori, dar l-a ridicat cu speranța ca in viitor va fi mai bine.

E cel care nu fuge de responsabilitați, care crede ca greutațile sunt provocari și e sigur ca pentru probleme s-au inventat soluții. E cel care știe sa ierte, pentru ca iși da seama ca poate vor fi situații in care iși va dori sa fie iertat. E cel care acționeaza cum simte, cand simte, fara sa-i pese de ce o sa spuna X sau Y. E cel care noaptea viseaza ceva, iar dimineața incepe sa puna la bataie planul realizarii marelui vis. E cel care ar face Orice pentru cineva drag, conștient fiind ca el  nu-i este nici macar pe jumatate la fel de drag acelui om. E cel care are zambetul pe buze chiar și atunci cand are rani interioare care se cicatrizeaza greu. E cel care ajuta cat de mult poate, inclusiv pe oamenii care odata s-au purtat urat cu el. E cel care e capabil sa raspunda la rau cu bine, la bine cu și mai bine și la indiferența cu un zambet. Și lista poate continua.

In jurul nostru sunt mulți oameni puternici, de la care avem multe de invațat. Mama e fruntașa in orice lista pe care o am. Dupa ea, mamaie. Nu știu daca sunt un om puternic, mi-e frica sa ma gandesc. Insa știu ca mama mereu și-a dorit asta pentru mine, pentru ea, pentru familia noastra. Incerc sa n-o fac de ras. Și mai știu ca are un nod in gat acum, cand citește ce am scris aici, pentru ca e convinsa ca-n linii mari i-a ieșit planul pe care-l avea pentru mine.

Omul Puternic poarta acest nume cu rezonanța mare și dincolo de vorbe și povești, iși poate demonstra orice putere prin fapte.