Carmel, cel mai recent documentar despre crime adevarate de la Netflix, prezinta cazul ciudat si complex al Mariei Marta Belsunce, o femeie care a fost gasita moarta in casa ei, care, aproape 20 de ani mai tarziu, nu are inca raspunsuri clare.

Duminica, 27 octombrie 2002, Maria Marta Belsunce si-a petrecut dupa-amiaza jucand tenis cu o vecina, in timp ce sotul ei, Carlos Carrascosa, urmarea meciul dintre River si Boca cu un prieten. La sfarsitul jocului, Maria Marta, o sociolog in varsta de 50 de ani si vicepresedinte al fundatiei Missing Children Argentina, s-a intors la casa ei din zona Carmel si a urcat in camera ei pentru a astepta maseuza pe care a angajat-o. 

Apoi s-a imbracat, a parasit camera si, conform investigatiilor, a fost atacata de o persoana misterioasa, care a batut-o inainte de a impusca-o de 6 ori cu o arma de calibru 32, dintre care 5 i-au aterizat pe cap si a ucis-o instantaneu (in timp ce celalalt, care i-a zgariat doar craniul, s-a blocat in perete).

„Calibrul era mic si zona era plina de par. Toate acestea au provocat cel mai remarcabil si incredibil fapt al cazului: gloantele nu s-au vazut. Familia si prietenii nu i-au vazut, dar nici primul medic care a ajuns la casa pentru a se ocupa de urgenta. Doctorul Juan Gauvry Gordon nu a vazut gaurile, desi el a fost singurul care a examinat cadavrul Mariei Marta. In declaratia sa, a spus ca a simtit gaurile, dar ca le-a confundat cu o ranire de la o lovitura”, a explicat Pablo Dugga, unul dintre jurnalistii care au urmarit indeaproape cazul.

Carlos a ajuns acasa la scurt timp si a gasit cadavrul sotiei sale in cada, facandu-l sa strige la maseuza ca sotia lui a avut un accident, crezand ca a cazut si s-a lovit la cap, fara a observa gaurile. nici nu sunati la politie).

La transportul cadavrului la morga, anchetatorii nu au observat nici impuscaturile si s-a stabilit ca Maria Marta, a carei poveste este prezentata mai in profunzime in documentar, a murit in urma unui stop cardiac traumatic, asa ca au decis sa nu efectueze un autopsie. Saptamani mai tarziu, cadavrul a fost exhumat dupa ce a fost depus in seiful familiei si a fost atunci cand toata lumea a putut observa detaliul important care le scapase.

La descoperirea realitatii cazului (care nu fusese un accident, ci o crima brutala din care probabil ca Maria Marta a incercat sa scape), s-a desfasurat o ancheta marcata de erori si aparitia unor intorsaturi neasteptate, iar ulterior au inceput teoriile si ipotezele. sa circule, ca l-au indicat pe propriul sot al Mariei Marta , catre niste vecini sau chiar catre un posibil iubit secret.

Care sunt teoriile despre uciderea Mariei Marta la Carmel?

Una dintre primele teorii despre motivele crimei, sustinuta de mai multi membri ai familiei lui Belsunce, spunea ca femeia a descoperit un agresor in casa ei, l-a recunoscut si a incercat sa-l opreasca si, prin urmare, a ucis-o. Se presupune ca in zona Carmel exista deja un istoric de talharie, ceea ce a dus la ancheta gasirea unui vecin care avea antecedente penale pentru talharie si inselaciune.

Se presupune ca acest barbat a fost gasit vanzand o serie de obiecte despre care spunea ca au primit o mostenire de familie, dar se spune ca un vecin a cerut sa-i fie livrate filmuletele de securitate ale cartierului si acolo se vede barbatul care incearca sa vanda. obiecte care fusesera furate anterior.

Maria Marta obisnuia sa aiba un caine care a disparut cu luni inainte de crima si una dintre lucratoarele casnice a spus ca l-a vazut in casa acelui barbat, care si-a scos casa la vanzare cam in aceeasi perioada a crimei.

O alta dintre teoriile care au fost propuse a fost cea a posibilitatii ca sa fi fost o crima pasionala savarsita de o persoana cunoscuta, pentru ca un asasin profesionist nu ar fi tras atatea focuri.

Aceasta a fost una dintre teoriile care au determinat politia sa-l suspecteze pe sotul Mariei Marta sau pe un posibil iubit, dar acest lucru nu a putut fi niciodata verificat si a ajuns sa fie exclus ca un motiv real.

Simt un caz atat de complicat, chiar s-a crezut ca ar fi putut fi vorba despre o crima ordonata de mafie, mai ales ca Blesunce era o femeie importanta in societatea argentiniana. Se presupune ca Maria Marta facea parte dintr-o organizatie numita Amigos de Pilar care a fost implicata in cazul privatizarii Spitalului Municipal, unde erau in joc 10 milioane de pesos, cautand ca asociatia sa detina controlul.

Din acest motiv, se crede ca cineva ar fi putut-o ucide pe Maria Marta pentru a trimite un mesaj si a opri planurile Amigos de Pilar, mai ales ca s-a intamplat la doua saptamani dupa uciderea secretarului privat al primarului.

S-a spus chiar ca cartelul Juarez ar fi putut fi implicat in crima, dar aceasta a fost doar o teorie a conspiratiei care nu a dus nicaieri.