Cel mai colorat anotimp al anului este aici si sunt mai multi care se grabesc sa-si puna bocancii, sa apuce camera si sa se indrepte spre munti pentru a surprinde in imagini unele dintre cele mai frumoase contraste pe care natura ni le ofera zilele acestea.

Una dintre cele mai pitoresti destinatii din aceasta perioada a anului este Parcul National Ordesa y Monte Perdido, din Pirineii Huesca, care, cu cei 156,1 kilometri patrati, ofera mai multe colturi de vis pentru a te scufunda in caldura frunzisului. 

Cea mai populara zona a parcului este valea Ordesa si Monte Perdido, care trece de-a lungul albiei raului Arazas.

Cea mai populara zona a acestui imens parc, declarat Patrimoniu Mondial UNESCO in 1997, este valea Ordesa y Monte Perdido, care trece de-a lungul albiei raului Arazas. La est gasim trei zone la fel de interesante, dar nu atat de populare; Acestea sunt vaile Pineta, Anisclo si Escuain.

Valea Ordesei

Traseul vedeta al acestei vai impresionante de origine glaciara este cel care ne conduce sa descoperim cascada Cola de Caballo, o cascada de 54 de metri inaltime situata in fundul circului Soaso. Cel mai comun traseu si potrivit pentru toate publicurile este cel care pleaca din parcare si strabate vale de-a lungul albiei raului, trecand pe langa Gradas de Soaso si alte cascade precum Arripas sau Stramtoarea.

Prima parte a acestui traseu parcurge printre altele paduri de fag, tei si mesteacan, cu care avem un spectacol garantat imediat ce ne apucam de mers. Contrastul culorilor toamnei cu culoarea turcoaz a raului Arazas va invita sa va bucurati de imprejurimi in liniste si pace, facand numeroase opriri pentru a absorbi imensitatea peisajului.

Pentru cei care doresc ceva mai aventuros, unul dintre cele mai bune trasee pentru a se bucura de privelisti este cel care trece de-a lungul Senda de los Cazadores si Faja de Pelay, unde se ajunge la belvedere Calcilarruego, la o inaltime de 1.955 de metri, si de la unde varfurile cunoscute sub numele de cele trei sorores pot fi vazute in zilele senine: Cilindro de Marbore (3.325 m), Monte Perdido (3.355 m) si varful Anisclo (3.257 m).

Valea Pineta

Ruta catre Llanos de La Larri este una dintre cele mai usoare si scurte din aceasta zona, ceea ce o face o destinatie obisnuita pentru familii. Ca calea este simpla nu inseamna ca peisajul este plictisitor, dimpotriva: pe un traseu de aproximativ 6 kilometri sunt numeroase cascade, paduri de fagi, pajisti mari si privelisti frumoase ale circurilor aspre de stanca calcaroasa, inclusiv privelisti spre Monte Perdido. si cilindrul Marbore.

O alta excursie populara in aceasta zona este cea care duce la balconul Pineta, desi aceasta necesita putin mai multa rabdare si o conditie fizica mai buna. Traseul urca pana la 2.500 de metri pe o poteca abrupta care incununeaza peste 1.200 de metri de denivelari, dar care ofera o priveliste coplesitoare asupra vaii de la picioarele noastre, perfect sculptata de forta ghetarului care locuia candva aceste peisaje montane inalte. La cativa metri mai in spate se afla lacul Marbore, care aduna astazi apa de topire din ghetarul din ce in ce mai disparut din Monte Perdido.

Valea Anisclo

Cel mai salbatic canion din parcul national este Anisclo, format din raul Bellos, care se intinde pe aproximativ 25 de kilometri intre paduri dese si un microclimat preponderent umed.

Drumul intortocheat care duce de la Escalona la parcarea San Urbez va permite sa intrati incet in peisaj si sa va bucurati de privelisti in timp ce pierdeti inaltimea. La sosire, o poteca de capastruare duce la podul de piatra care se ridica la 30 de metri deasupra raului Bellos.

De la schitul San Urbez, in cinstea sfantului si ciobanului care a locuit in pestera in secolul al VIII-lea, exista mai multe trasee, printre care unul circular de mai putin de doua ore care merge in vale pana la raul Aso si frumoasele sale cascade.

Valea Escuainului

Situat in regiunea Sobrarbe, defileul ingust format de raul Yaga este unul dintre cele mai putin vizitate din zona, dar unul de o frumusete coplesitoare. Datorita popularitatii reduse in randul publicului larg, este o destinatie perfecta pentru iubitorii de ornitologie, in special pentru cei care se bucura de zborul vulturului cu barba, pasarea prin excelenta a Pirineilor.

Terenul este plin de gropi formate de forta raului, care genereaza si bazine si doline in care se poate face baie vara. Imprejurimile pot fi savurate datorita excursiei la punctele de belvedere Revilla, un traseu circular simplu care in mai putin de doua ore dezvaluie peisaje uluitoare in timp ce ne duce la izvorul raului Yaga.

De la Escuain este posibil sa parcurgem un traseu si mai scurt prin paduri si terenuri agricole pana la un observator de pasari deschis publicului din La Valle.

Culori intense pentru scurt timp

Unicitatea peisajului montan inalt face ca schimbarile climatice sa fie foarte vizibile, astfel incat fereastra de timp pentru a va bucura de culorile toamnei poate fi foarte scurta in functie de an.

Pentru a obtine lovitura corect, cel mai bine este sa mergeti intre mijlocul lunii octombrie si inceputul lunii noiembrie, tinand cont de posibilele ninsori de toamna.