Organizezi o excursie in capitala Italiei? Perfect! Nu o sa regreti. Unul dintre locurile care trebuie vazute in Roma este Colosseumul. Acest amfiteatru construit in secolul I d.Hr. si situat in centrul orasului este in prezent unul dintre monumentele istorice care aminteste cel mai bine de maretia Imperiului Roman si a antichitatii clasice. Ti-ar placea sa-l cunosti?
Scurta istorie a Colosseumului din Roma
La inceputurile sale a fost numit Amfiteatrul Flavian in cinstea dinastiei de imparati Flavian, apoi Colosseum pentru statuia pe care a adapostit-o (a Colosului lui Nero) si in cele din urma Colosseum. A lor este o istorie lunga care a inceput in Roma clasica si s-a extins pana in epoca medievala si epoca moderna.
Pentru a incepe sa vorbim despre aceasta constructie, trebuie sa ne intoarcem la anul 29 i.Hr., cand un consul roman a ridicat un mare amfiteatru, care a fost distrus in „marele incendiu al Romei” din anul 64. Lucrarile ulterioare pentru ridicarea unei noi cladiri. unde Marile spectacole ale orasului au trebuit sa astepte pana in anul 70 d.Hr. si au inclus un canal de apa.
In Evul Mediu Colosseumul a suferit multe schimbari, inclusiv, de exemplu, construirea unei biserici mici, utilizarea arenei ca cimitir si arcadele ca fabrici si adaposturi inchiriate.
Doua cutremure au produs mari pagube cladirii, care nu a mai putut fi folosita ca inainte. Atunci a inceput ceea ce ar fi putut fi sfarsitul acestei fantastice constructie, de cand traventinul care acoperea amfiteatrul a inceput sa fie smuls pentru alte constructii, precum Palatul Barberini.
Din fericire, totul s-a incheiat cand Biserica l-a considerat un lacas de cult, fiind scena martiriului a mii de crestini. Atunci pradarea a incetat si in secolul al XIX-lea, in cele din urma, s-au efectuat lucrari de stabilizare a acestuia, lucrari de imbunatatire care au impiedicat prabusirea completa.
Din 1980 este un sit al Patrimoniului Mondial, iar in 2007 a fost desemnata drept una dintre cele sapte minuni ale lumii moderne.
Doua mii de ani de istorie: vizitarea Colosseumului
Acum ca ai o notiune de baza despre simbolul principal al Romei… este timpul sa-l explorezi! Intrucat este o bijuterie esentiala a capitalei Italiei (vizitata de aproximativ 7 milioane de oameni pe an), va recomandam sa mergeti cat mai devreme pentru a evita cozile de cateva ore si, daca este posibil, sa va cumparati biletul in avans. .prin online.
Daca nu aveti de ales decat sa mergeti la casa de bilete pentru a cumpara biletul, puteti merge la Palatin (la vreo 500 de metri si langa Forumul Roman), care are mai putini oameni si biletul este combinat. O alta modalitate de a evita cozile este achizitionarea Roma Pass, un card de reducere care include intrarea in amfiteatru.
Colosseumul este deschis in fiecare zi, cu exceptia zilelor de 25 decembrie si 1 ianuarie, de la 8:30 pana la o ora inainte de apus.
Pentru a te putea bucura la maxim, o idee buna este sa vizitezi exteriorul si apoi sa accesezi interiorul . In acest fel, scarile, treptele si galeriile sunt mai bine apreciate… si mai ales marea retea de gropi subterane. Daca doriti sa va scufundati complet in vremurile trecute, puteti cumpara un ghid audio care va va explica in detaliu fiecare colt pe care il vizitati.
Bonus Track: Forumul Roman si Palatinul
Poti sa vizitezi toate cele trei monumente intr-o dimineata sau dupa-amiaza intreaga si este o idee perfecta sa absorbi tot ce tine de civilizatia romana in timpul calatoriei in capitala Italiei.
Palatinul nu dureaza mult pentru a vizita, dar este una dintre cele mai vechi zone ale orasului. Se mai pot vedea vestigiile Gradinilor Farnesiene, Palatul Domus Flavia, Hipodromul lui Domitian si casele Liviei si Augustus.
Vizavi de el se afla Forumul Roman, construit in secolul al VIII-lea i.Hr. Este un loc in care s-au concentrat cele mai importante cladiri . Aici va puteti minuna de Templul lui Jupiter, Arcul lui Titus, Templul lui Antoninus si Faustina, Bazilica lui Maxentius si Constantin, Arcul lui Septimius Severus si Templul lui Romulus.
Desigur, in Roma avem mult mai multe de facut, cum ar fi sa mergem la Fontana di Trevi, cartierul Trastevere si Vatican. Dar Colosseumul si imprejurimile sale sunt de neratat!