Nu am fost niciodata intr-o excursie la Tarragona, dar anul trecut a fost in sfarsit prima data… si a doua… si a treia! Nu am mers pe plaja din Costa Daurada, cea mai cunoscuta din provincia Tarragona, dar una dintre excursii a fost dedicata capitalei Tarragona, iar celelalte doua descoperirii interiorului provinciei. 

Daca doriti sa aflati mai multe despre comunitatea autonoma si nu numai despre provincia Tarragona, aruncati o privire la cele 7 rute auto prin Catalonia.

Roman Tarraco: locuri de vizitat in Tarragona

De ani de zile ne dorim sa vizitam monumentele din Tarragona romana si, in sfarsit, in 2015 am avut ocazia sa facem acest lucru. Zidurile romane, forul provincial, circul, forul coloniei, amfiteatrul, apeductul Ferreres am vorbit deja despre toate locurile de vizitat in Tarragona legate de trecutul sau roman.

Daca doriti sa vizitati cu ghid, aici puteti vedea preturile si puteti rezerva turul Roman Tarragona.

Manastirea Poblet si traseul Cistercianului din provincia Tarragona

Manastirea Poblet, unde se afla ramasitele muritoare ale diversi regi ai Aragonului, este probabil cel mai emblematic loc de vizitat din provincia Tarragona daca sunteti in cautarea culturii , atat de mult incat a fost declarata Patrimoniu Mondial de catre UNESCO. Este posibil sa dormim intre zidurile manastirii – desi nu chiar in actuala manastire – in Hostatgeria de Poblet, am fost acolo.

Manastirea Poblet este punctul central al traseului cistercian, un tur al trei manastiri cisterciene catalane care include si Santes Creus, in Tarragona, si Vallbona de les Monges, in Lleida.

Siurana: cel mai frumos oras din Tarragona?

Daca ar fi sa alegeti doar un loc de vizitat in provincia Tarragona – dintre cele pe care le cunoastem, desigur – ar fi Siurana, unul dintre cele mai fermecatoare orase medievale pe care le-am vazut vreodata. Atat de mult incat chiar a vorbit cu noi…

Lucruri de vazut in El Priorat, Tarragona: Charterhouse Escaladei

Priorat este cunoscut pentru vinurile sale, dar sa te bucuri de peisajele sale frumoase pline de podgorii in timp ce bei un pahar de vin nu este singurul lucru de facut in aceasta regiune din Tarragona. Vizita culturala prin excelenta aici este la ruinele cartusei Escaladei, prima cartusa din Peninsula Iberica, fondata in secolul al XII-lea. Desi dupa confiscarea lui Mendizabal cea mai mare parte a mostenirii cartusei s-a pierdut si cladirea a fost lasata in ruine, ea are inca mult farmec, si datorita peisajului din lantul muntos Montsant ca fundal. Exista o parte reconstruita si se poate vedea structura marii manastiri care avea odata treizeci de chilii.

Traseul modernist din Tarragona si catedralele din vi

De la manastiri si biserici pana la catedrale de vin! Asa se face ca cele treisprezece crame si cooperative moderniste proiectate de arhitectul Cesar Martinell la inceputul secolului al XX-lea in Camp de Tarragona sunt cunoscute pentru maretia si structura lor . Am vizitat-o ​​pe cea din Falset-Marca care, cu fatada de inspiratie medievala, structura bazilicana – care ajuta la controlul temperaturii si aerisirea pivnitei – si arcadele parabolice, arata ca o adevarata catedrala. In interior se pot vedea cuvele vechi de secole in care se face vermutul Falset si pe acoperis cum se produce faimosul sau „vin rancio” .care se mai face „a sol i serena”, adica expus la soare si la umiditatea si racoarea noptii.

Castelul Escornalbou

Castelul Escornalbou este un alt dintre marile puncte de interes care trebuie vizitat in provincia Tarragona. Multa istorie, cateva legende si un peisaj frumos care prinde pe oricine trece pe aici.

Restul Baix Camp

Castelul Escornalbou este cel mai cunoscut din regiunea Baix Camp, dar in orasele baroniei Escornalbou ne-am putut bucura de „viata fara turism” pe langa experientele sale gastronomice si petroliere.

El Castell de Riudabella: mancati sau dormiti intr-un castel

Am fost doar sa mancam, dar poti dormi si in Castell de Riudabella , un castel din secolul al XII-lea. Mancarea a fost foarte buna dar si mai bine compania, am mancat cu actualii proprietari, si mediul inconjurator. Un castel medieval inconjurat de podgorii – isi au vinul si cultiva struguri pentru alte marci.

Nu trebuie sa ratati vizitarea pivnitei veche, incaperea in care se afla enormele butoaie de stejar de la inceputul secolului al XX-lea de 62.000 de litri fiecare, precum si alte incaperi ale castelului, care este un mic muzeu. Istoria castelului a fost foarte intensa: de la luptele impotriva banditilor pana la aproape disparitia lui in razboiul civil cand cel insarcinat cu distrugerea lui nu a avut curajul sa detoneze explozivul.

Orasul medieval Montblanc

Montblanc ne-a fost prezentat ca unul dintre cele mai frumoase complexe medievale din Catalonia si poate din acest motiv, stiind ca in Catalonia exista orase medievale frumoase, asteptarile noastre erau foarte mari si asa am fost putin dezamagiti. Are o buna parte din zid pastrat si se poate urca in turnuri, dar de acolo se poate observa ca multe cladiri medievale au fost inlocuite cu altele mai moderne. Probabil a fost vizita care ne-a placut cel mai putin dintre excursiile noastre prin provincia Tarragona. Desigur, are cladiri spectaculoase precum biserica Santa Maria la Mayor –sau „Catedral de la Montana”–, sau biserica San Miguel, cu incredibilul sau acoperis din lemn policromat cu fresce romanice care au fost redescoperite in secolul al XX-lea. Vechea biserica din San Francisco, din secolul al XII-lea, este curioasa si datorita manastirii sale contemporane – originalul a fost distrus odata cu confiscarea lui Mendizabal. Asa ca daca mergi la manastirea Poblet si ai timp destul, merita sa treci pe acolo sa le vezi.

Pesterile din L’Espluga

Daca ceea ce va place este preistoria, locul de vizitat in provincia Tarragona este cea mai mare pestera din L’Espluga. Un tur, ajutat de tehnologie, pentru a retrai formarea pesterilor si utilizarea lor de catre om in epoca paleolitic, neolitic, epoca bronzului, iberica sau romana. Interesant pentru toata lumea, nu numai pentru iubitorii acestor subiecte si destul de educational. Exista, de asemenea, un „traseu de aventura” prin raul subteran si galeriile mai putin accesibile. Arata bine, dar nu am avut timp de asta.