Tineti-va tare de camera pentru ca drumurile sunt murdare si masina nu se opreste sa sara. Safariurile din Tanzania va vor arata lucruri pe care vi le-ati imaginat doar in copilarie, dar fauna salbatica trece foarte repede si nu veti avea intotdeauna o a doua sansa sa faceti acea fotografie incredibila. 

Cine nu a visat la acele campii nesfarsite presarate cu salcami si kopje – „insulele de stanca”– din Africa si sa se simta ca un vanator cu o camera in cautarea unui leu? Aproape tuturor copiilor le plac animalele, nepotul nostru de 5 ani este capabil sa recunoasca aproape orice pasare cu o fotografie, iar acel gust nu este ceva ce se pierde odata cu varsta. Vizitele la gradini zoologice te fac sa pierzi magia: custile, barurile, ochii tristi, lipsa spatiului… Senzatii care ne fac sa ne amintim mai puternic documentarele si imaginile spatiilor mari deschise in care nu exista bariere. Astfel creste ideea de a merge in safari in Africaunde altundeva? – pentru a va asigura ca natura salbatica este reala.

Safari foto in Africa

In ciuda faptului ca este un continent si a posibilitatilor infinite de a face lucruri pe care cele peste 30 de milioane de kilometri patrati le ofera, nici macar nu-mi trece prin cap sa-l pun pe terenuri de fotbal, calatoria in Africa este asociata in capul aproape oricarui turist face un safari . camera in mana. Sunt doua nume care rezoneaza cel mai mult in capul nostru cand ne gandim la un safari fotografic in Africa: Serengeti si Masai Mara –sau Serengeti si Massai Mara fiind mai internationale–. Doua nume care, in mod curios, sunt un singur parc in doua tari diferite. In timp ceSerengeti este in Tanzania , Masai Mara este in Kenya, o diferenta la care animalelor le pasa putin si care da nastere uneia dintre cele mai spectaculoase migratii de pe planeta. Ce ar crede cei peste un milion si jumatate de gnu, zebre si gazele daca un oficial le-ar pune sa-si ia pasapoartele?

Experienta noastra a fost in Tanzania. De ce? Nu am sti cum sa spunem, din gura in gura, experienta cuiva care a fost, pretul – mai ieftin la vremea aceea decat in ​​Kenya –… Cert este ca am calatorit in Kenya – da, nu m-am inselat, noi am calatorit in Kenya pentru a merge in Tanzania– si de pe acelasi aeroport am luat un autobuz care ne- a dus pana la Arusha , orasul Tanzanian al safari-urilor prin excelenta.

Safari in Tanzania

Ai putea sa-ti petreci o viata intreaga in parcurile cu animale salbatice din Tanzania si sa nu te saturi de asta. In fiecare zi functia este diferita si leul care nu a aparut ieri vine sa va intampine astazi; girafa este asezata astfel incat soarele sa creeze lumina de fundal perfecta cu salcamul; leoaicele sunt foame; puii de elefant isi pierd un pic din timiditate si se indeparteaza de parinti… Dar nu aveam tot timpul din lume sau toti banii sa platim pentru asta, safariurile in Tanzania pot varia de la cel mai exclusivist lux la corturi in campinguri publice, in orice caz trebuie sa pregatiti portofoliul. Am stat cinci zilesi am vizitat doua dintre cele saisprezece parcuri din tara: Parcul National Lacul Manyara si Parcul National Serengeti si Zona de Conservare Ngorongoro – care a facut parte din Serengeti pana s-a separat in 1959.

Parcul National Lacul Manyara

Primul nostru contact cu natura africana a fost Parcul National Lacul Manyara. Am ajuns acolo de la Arusha, „capitala” safari-urilor din Tanzania, trecand prin Mto wa Mbu.

Momentul acela in care acoperisul SUV-ului se deschide si scoti capul afara asteptand entuziasmat sa intalnesti toate animalele in acelasi timp si iti dai seama ca lucrurile nu stau asa. Animalele apar cand vor ele , de aceea esti oaspetele la ei acasa. Dar nu-ti face griji, este mai bine sa incepi sa te entuziasmezi sa vezi o maimuta, un impala sau o zebra si ca iluzia continua sa creasca cu girafe, elefanti si hipopotami, decat sa vezi o leoaica vanand un bivol imediat ce ajungi si atunci totul ti se pare putin.

Lacul Manyara este parcul elefantilor. Pe masura ce se apropie de masina, veti observa ca de peste sant din gradini zoologice par mai mici, dar sunt uriase. Ochii aceia mi-au dat liniste sufleteasca. Un aspect special care pare sa reflecte ani de seceta, migratii, lupte cu pradatorii… ochi care s-au intors de la toate si care nu sunt surprinsi sa vada un mic om in interiorul unei masini.

Parcul National Serengeti

Serengeti este cel mai faimos dintre parcurile nationale din Tanzania si aproape toata Africa. Punctul culminant al oricarei calatorii fotografice. Casa celor cinci mari din Africa : leul, leopardul, elefantul, bivolul si rinocerul. De ce „mare”? De fapt, pentru ca sunt – au fost, in perioada coloniala – cei mai greu de ucis de catre vanatori. Acum sunt cele mai greu de fotografiat, atat de mult incat, dupa ce am trecut prin Tanzania si Africa de Sud cu Kruguer, nu am vazut inca un leu mascul adult cu coama lui.

Serengeti gazduieste pradatori. Leii ne-au inconjurat masina timp de mai bine de jumatate de ora, in timp ce se indreptau spre o groapa de apa pentru a bea . O pereche de leoaice a mancat o gnu, in timp ce o duzina de vulturi isi asteptau randul in ramurile unui salcam din apropiere – exista intotdeauna un salcam in apropiere. Un leopard ne-a incantat cu intinderile sale pe un kopje inainte de a decide ca zece masini ca spectatori sunt suficiente.

Dormit in interiorul parcului face parte din experienta. Nu exista garduri sau ziduri care sa tina animalele afara, iar cand ghidul nostru ne-a spus sa fim atenti la hiene daca iesim noaptea , ne-am dat seama ca aceasta nu este o gradina zoologica. Ce ar putea face micul nostru magazin impotriva ghearelor oricarui pradator? Si, cu mancarea pe care bucatarul nostru ne-a pregatit in fiecare zi, ne vor gasi cu siguranta apetisant.

Zona de conservare Ngorongoro

Daca varful Roraima a fost un loc aproape izolat din cauza dificultatii urcarii si a putinilor oameni care fac drumetia, Ngorongoro a fost la fel de izolat pentru mult timp ca si craterul unui vulcan. A dormi pe margine cu acea esplanada enorma la picioare, fara copaci care sa te impiedice sa vezi ceva –dar nici ei nu ofera umbra– dar cu lacuri sarate in care traiesc sute de flamingo inseamna sa intri intr-un documentar pe usa din fata. La fel de mare ca elefantul care s-a furisat in tabara noastra cu intentia de a bea putina apa din rezervoarele de pe acoperisurile zonelor de bucatarie si baie.

Cea mai buna experienta de safari. Intr-o clipa poti vedea cum leoaicele, obosite sa manance, se indeparteaza de prada lor, cum vulturii se napustesc asupra ei, stiind ca hienele nu vor intarzia sa vina sa-si ceara partea. Turme de bivoli si zebre care traverseaza drumul in fata SUV-ului ca o migratie. Singura noastra scena de vanatoare : o pisica de argint – o pisica salbatica mica – care ataca o pasare.

Calatorie gratuita in Tanzania

Este posibil sa calatoriti in Tanzania pe cont propriu, noi am facut-o, dar trebuie sa aveti in vedere ca este esential sa cunoasteti parcurile: soferii comunica prin radio pentru a anunta cand gasesc un animal si este obligatoriu sa accesati ei cu un ghid oficial. Asa ca, odata ajunsi la Arusha, am angajat o agentie locala pentru a face cele trei safari.

Vaccinari si siguranta in Tanzania

Te afli intr-una dintre cele mai putin „contaminate” zone din lume de catre om. Animalele sunt regii si nu sunt doar marii pradatori, ci si tantarii sau mustele . La centrul international de vaccinare iti vor explica ce vaccinuri sunt recomandate in functie de calatoria pe care urmeaza sa o faci si de perioada anului. Retineti ca majoritatea vaccinurilor dureaza aproximativ o luna inainte de a fi „eficiente”, asa ca vizitati centrul de vaccinare devreme.

Indiferent de cate vaccinuri aveti, este intotdeauna mai bine sa evitati o muscatura: un insecticid​​Relec extra strong – maneci lungi , o plasa de tantari daca este o zona de malarie si aveti grija la musca tse-tse care este de obicei aproape de gnu si zebre.

Daca calatoria dvs. este, ca si a noastra, un safari fotografic, singura siguranta de care trebuie sa va faceti griji este ca camera nu se strica, bateria se epuizeaza sau umpleti memoria. Desigur, nu iesi niciodata din masina fara permisiunea ghidului, nu-ti scoate prea mult corpul pe geamuri sau pe acoperis si urmeaza orice alte instructiuni care ti se ofera.

La vremea respectiva ne recomandau sa nu iesim in strada in orasele mari, precum Arusha, odata cu apusul soarelui pentru ca, potrivit lor, nu erau prea in siguranta, in plus ca nu aveau prea multe de aratat.

In orice caz, ca intotdeauna, este indicat sa calatoriti cu asigurare de calatorie. Arunca o privire la articolul nostru despre cea mai buna asigurare de calatorie cu sfaturile noastre despre cum sa o alegi. Calatorim mereu cu asigurare de calatorie IATI si, in calitate de cititor al SaltaConmigo, te poti bucura de o reducere de 5% daca o iei de aici.