Vom vizita unul dintre acele locuri imperturbabile si fabuloase pe care planeta noastra a considerat de cuviinta sa ni le lase ca mostenire. Parcul Natural Urbasa-Andia este un colt de peisaje idilice, paraie si paduri luxuriante. Urmeaza sa ne apropiem de limitele acestui parc, in Comunidad Foral de Navarra, in Spania.

Nu exista nicio indoiala ca Navarra este una dintre cele mai frumoase regiuni spaniole. Atat afectiunea si apropierea oamenilor sai, cat si minunata sa mostenire culturala, istorica si naturala fac din aceasta parte a tarii o vizita obligatorie pentru orice calator bun care merita sarati.

Parcul Natural Urbasa-Andia

Parcul Natural Urbasa-Andia este situat in partea de nord a orasului Navarra Estella. Are o suprafata care depaseste 21.000 de hectare si este o zona protejata care a fost declarata ca atare in 1997.

Printre minunile naturale pe care le gasim in limitele sale se numara biodiversitatea enorma, muntii care o inconjoara si chiar monumente megalitice si mostre preistorice care impresioneaza vizitatorul.

„Priviti adanc in natura si atunci veti intelege totul mai bine.”

Albert Einstein –

Istoria si valorile Parcului Natural Urbasa-Andia

Sa aflam mai multe despre spatiul minunat pe care il ocupa astazi articolul nostru. Parcul Natural Urbasa-Andia se bucura de o serie de valori si istorie care il fac unic in zona sa si in toata Spania.

Dintre setul de valori care se remarca din acest loc frumos din geografia Navarei, trebuie remarcat faptul ca este o zona foarte particulara si unica din punct de vedere al geologiei, biologiei, ecologiei, amenajarii peisagistice, arheologiei, culturii si societatii, deoarece armonizeaza utilizarile traditionale cu tehnicile moderne de conservare pentru ca vizitatorul sa se bucure de geografia sa extinsa.

In trecut, in vremurile faimoasei Coroane a Navarrei, atat Sierra de Andia, cat si Sierra de Urbasa aveau un sistem juridic unic. Oamenii sai aveau dreptul de a-si pasuna vitele, precum si de ridicarea de bordeie si stane care erau folosite de turme si ciobani, care foloseau si lemnul si lemnul de foc din zona.

Ulterior, au devenit teren de stat pana cand aceasta zona a fost transferata comunitatii autonome Navarra in 1987. Dupa zece ani, autoritatile au decis sa o transforme in fantasticul Parc Natural Urbasa-Andia de care ne putem bucura astazi.

Preistoria Parcului Natural Urbasa-Andia

De remarcat, de asemenea, ca cu mult inainte ca autoritatile sa-si exercite drepturi si folosinte asupra zonei a ceea ce este acum Parcul Natural Urbasa-Andia, acest teren poseda deja o vitalitate enorma inca din timpuri preistorice.

Daca aruncam o privire asupra subsolului acestui parc natural, gasim marne cretacice pe care se sprijina pietre de calcar de peste 140 de milioane de ani. In aceasta stanca de calcar atat de caracteristica zonei gasim ramasitele unor fiinte vii care au locuit-o acum aproximativ 65 de milioane de ani. In plus, formele sale caracteristice cauzate de actiunea apei pluviale se numesc relief carstic.

Iar dincolo de simpla formatiune geologica, Parcul Natural Urbasa-Andia are si un numar bun de monumente care amintesc de zorii omenirii pe planeta. Dintre acestea se remarca dolmenele, menhirele si movilele funerare.

De fapt, istoria acestui loc este atat de adanca incat au fost gasite chiar dovezi ale inmormantarilor si riturilor care ne sunt total necunoscute astazi, astfel ca primele asezari umane din loc aveau credinte care nu au fost transmise pana in zilele noastre.

Ce sa faci in Parcul Natural Urbasa-Andia

Pe langa faptul ca va bucurati de arta si istoria Parcului Natural Urbasa-Andia si de natura sa caracteristica si flora si fauna sa, prin zona pot fi parcurse diferite trasee cu diferite dificultati pentru iubitorii de drumetii si lanturi muntoase.

Printre cele mai remarcabile trasee din zona, gasim trasee precum Itinerario de las Fuentes, care acopera 4,5 kilometri de peisaje frumoase intre surse naturale. Desi trebuie sa vorbim si despre Camino de los Montaneros, cu aproape 4.000 de metri si care strabate o veche poteca de sare, de unde se transporta in trecut acest mineral.

Asadar, daca doriti sa va bucurati de natura in comunitatea forala Navarra din granitele Spaniei, nu ezitati sa veniti in Parcul Natural Urbasa-Andia si sa va bucurati de locuri pline de istorie si de o frumusete de neegalat.