In nordul Islandei, cel mai important oras este Akureyri, dar locul cu cea mai mare atractie turistica este, fara indoiala, Lacul Myvatn. Cu toate acestea, traducerea numelui sau in spaniola („lacul mustelor mici”) nu este deosebit de incurajatoare.

Nu va faceti griji, numele acesta este dat de numerosii tantari impertinenti care apar in imprejurimile lacului in fiecare vara. Este adevarat ca atunci cand caldura este stransa, acesti tantari pot deveni o pacoste majora, dar nimic ce nu poate fi rezolvat cu o plasa de explorator buna care ne acopera fata. Acestea fiind spuse, Lacul Myvatn ofera o varietate frumoasa de locuri de vizitat. Printre acestea se remarca Dimmuborgir, cetatea intunecata a Islandei („cetate intunecata (sau intuneric)” este traducerea numelui in spaniola).

Dimmuborgir este unul dintre acele locuri greu de explicat, pe care ajungi sa le intelegi doar cand te afli in el. Un camp de lava antic autentic, care ofera formatiuni nesfarsite de stanca cu forme extravagante. Si toate acestea asezonate cu legendele clasice islandeze care apar in fiecare colt al tarii, insotind acele peisaje sculptate cu atata arta de Mama Natura incat ne sunt inexplicabile.

Si este ca se spune ca in Dimmuborgir traiesc fiinte magice, despre care va voi spune mai tarziu.

Cum se ajunge la Dimmuborgir

Campul de lava Dimmuborgir este situat in jurul lacului Myvatn, in partea de nord a Islandei. Pentru a ajunge acolo, cel mai bine este sa o faci cu masina inchiriata.

De la Akureyri, va trebui sa conduceti putin peste 1 ora si 10 minute pana la parcarea Dimmuborgir, urmand autostrazile 1 (cea principala din Islanda) si 848. De la Husavik sunt doar 50 de minute cu masina, in timp ce aveti aproape 6 ore. din Reykjavik.

Daca nu vrei sa-ti complici viata, poti oricand sa angajezi un tur magnific al Cercului de Diamant, care include o vizita la Dimmuborgir. Veti fi preluat de la hotelul dvs. din Akureyri pentru a vizita cetatea intunecata si locuri atat de frumoase precum cascada Godafoss sau canionul Asbyrgi. 

Formarea lui Dimmuborgir

Extraordinarii stalpi Dimmuborgir sunt formati din lava topita care s-a turnat intr-un bazin dupa ce craterele Ludentarborgir si Trengslaborgir au erupt acum aproximativ 2.300 de ani.

Partea superioara a bazinului de lava a inceput sa se solidifice, creand un fel de acoperis trosnitor pe sub care trecea lava lichida. Apa subterana a fost prinsa sub piscina clocotita, creand abur care si-a izbucnit prin tavan si a format acesti stalpi.

Stalpii solidificati au ramas in picioare chiar si dupa ce piscina de lava s-a drenat si acoperisul pietrificat s-a prabusit. Rocile sunt casante si fragile din cauza procesului de formare a acestora, asa ca va rugam sa aveti grija sa nu incercati sa urci pe ele.

Plimbare prin campurile de lava din Dimmuborgir

Dimmuborgir are aproximativ 1-2 km in diametru si 20 de metri in punctul sau cel mai inalt, cu mai multe trasee care duc in campul de lava. Fiecare dintre ele este marcat intr-o culoare si veti gasi un plan cu toate la scurt timp dupa intrarea in labirint. Pentru ca da, prieteni, acesta este un adevarat labirint prin care va puteti rataci cu o usurinta uimitoare (cineva se pierde in fiecare zi). Si este ca multe dintre formatiunile stancoase prin care treci au forme similare, dandu-ti senzatia ca ai mai fost acolo.

Calea bisericii si arcul

Unul dintre trasee, care se numeste Kirkjuhringurinn (traseul Bisericii) duce la Kirkjan, Biserica. Are 2,4 km si dureaza o ora pentru a-l finaliza in directie circulara. Acest traseu te duce prin formatiuni mari extraordinare de lava timp de o jumatate de ora pana ajungi la biserica.

Daca urci treptele bisericii, vei observa ca este o pestera deschisa la ambele capete cu un tavan inalt in forma de cupola. Se pare ca a fost facuta de om, dar este de fapt o pestera de lava care arata un pic ca o biserica gotica.

Inainte de a ajunge la biserica, va recomand sa faceti stanga pentru a vedea Arcul, care este un alt dintre cele mai fotografiate si vizitate locuri din Dimmuborgir. Din arc veti avea privelisti magnifice asupra campiei vulcanice vaste care se intinde intre Dimmuborgir si spectaculosul crater Hverfell, care la un kilometru in diametru este unul dintre cele mai mari din Islanda.

Pestera Flacailor de Yule

Un alt dintre punctele interesante ale lui Dimmuborgir este pestera in care, potrivit legendei, traiesc baietii de Yule. Din moment ce stiu ca va intrebati cine sunt Yule Lads, am sa va povestesc despre aceasta traditie islandeza distractiva.

In Islanda sunt 13 Flacai de Yule, care sunt destul de diferiti de Mos Craciun, dar au ceva de-a face cu el.

Flacaii de Yule nu sunt la fel de rai ca parintii lor, dar sunt destul de nepoliticosi si care nu ar fi dupa ce au fost crescuti de cei doi troli teribili, Gryla si Leppaludi!

Flacaii de Yule dorm in pestera lor in timpul verii si rareori pot fi vazuti mergand afara la acel moment. Cu toate acestea, in lunile noiembrie si decembrie povestea este diferita.

Cu treisprezece zile inainte de Craciun primul flacau de Yule soseste in zonele locuite si apoi soseste unul nou in fiecare zi pana cand ultimul soseste pe 24 decembrie. Fiecare dintre baietii de Yule are numele rautatii pe care o face (cum ar fi „The One Who Slams Doors”, „The One Who Licks Your Bowl”, etc.) si isi petrec cele doua saptamani inainte de Craciun facand rau. .non-stop. Bineinteles ca lasa si mici cadouri in pantofii pe care copiii islandezi ii lasa in ferestre si seminee. Doar daca au fost neascultatori in timpul anului, pentru ca atunci va fi un cartof pe care il vor gasi in fiecare dimineata. O adaptare clara si distractiva a celor trei magi sau a lui Mos Craciun.

In pestera lor naturala cu forma ciudata, veti gasi paturi de lava pentru fiecare baiat de Yule, impreuna cu lucrurile lor personale. Este distractiv sa scotoci acolo uitandu-te la toate lucrurile lor, atata timp cat ei nu se intorc si te gasesc in pestera lor. Este ceva ce nu le place deloc.

In interiorul pesterii este o bucatarie si puteti gasi hainele lor atarnand sa se usuce, asa ca se pare ca tocmai au iesit si s-ar putea intoarce in orice moment. Desigur, este greu sa gasesti pestera, asa ca te poti rataci pe drum si atunci baietii obraznici se pot distra putin cu tine.

Iti poti dedica cat timp doresti vizitei tale la Dimmuborgir, dar nu as recomanda mai mult de cateva ore, cel mult, pentru ca dupa aceea peisajul incepe sa se repete prea mult.