Ochelarii de soare sunt disponibili in foarte multe forme si dimensiuni, iar alegerea lor se realizeaza pe baza unor criterii importante pentru utilizator: forma fetei, grosimea si culoarea ramelor, bugetul disponibil, apropierea fata de un anumit brand sau tendintele actuale. 

Insa unul dintre cei mai importanti factori de la baza unei astfel de achizitii este calitatea produsului respectiv. O pereche de ochelari calitativa nu doar ca arata bine, dar asigura si o protectie optima impotriva razelor UV. Beneficiile pentru sanatatea ochilor pe care le ofera modelul potrivit se extind pe termen lung, de aceea, este important sa stii care sunt acestea. 

De ce este important sa iti protejezi ochii?

Ochii sunt expusi actiunii razelor UV chiar si atunci cand afara este innorat, de aceea, este recomandata purtarea unor ochelari de soare de calitate, cu lentile tratate corespunzator pentru protectia tesutului conjunctiv, pentru cat timp mai mult posibil.

Macula, componenta din structura retinei aflata in zona posterioara a ochiului, asigura claritatea vederii, prin semnale transmise catre creier, astfel incat lumina sa fie convertita in imagini. Radiatiile UVA afecteaza in mod direct acest element al tesutului conjunctiv. Radiatiile din aceasta categorie reprezinta aproximativ 95% din ultravioletele ajunse pe suprafata pamantului. 

Zona anterioara, acolo unde sunt localizate corneea si cristalinul, poate fi deteriorata ca urmare a expunerii pe termen lung la o alta categorie de radiatii: radiatiile UVB. In cazul in care corneea este afectata, lumina nu mai poate fi ulterior focalizata pe retina. 

Nu doar razele UV naturale pot fi daunatoare pentru ochi, ci si cele artificiale, generate de aparatele pentru sudura, lasere sau aparatele pentru bronzat. De aceea, utilizarea unor solutii de protectie pentru siguranta tesutului conjunctiv este importanta in foarte multe momente ale zilei, nu doar atunci cand o persoana se afla in mediul exterior. 

Ce afectiuni pot fi cauzate de expunerea la raze UV?

Expunerea la raze UV determina un risc ridicat pentru dezvoltarea unor afectiuni oftalmologice: 

1. Fotokeratita

Problema oculara cauzata de expunerea la o cantitate semnificativa de raze UV, intr-un timp relativ scurt. De cele mai multe ori, se produce atunci cand razele de soare se reflecta puternic din zapada, apa sau o pelicula de gheata. Asadar, ochelarii de soare trebuie purtati nu doar in sezonul cald, ci si atunci cand sunt inregistrate caderi de precipitatii. 

Simptome specifice: dureri de ochi, roseata, vedere incetosata, lacrimare excesiva, sensibilitate la lumina puternica. Aceste simptome pot deveni mai intense, daca razele UV continua sa afecteze ochii, insa de cele mai multe ori au un caracter temporar si nu produc daune permanente.

2. Cataracta

Aceasta afectiune oftalmologica determina o scadere progresiva a claritatii vizuale, din cauza pierderii transparentei cristalinului. Expunerea indelungata a ochilor la razele UV reprezinta un factor de risc pentru dezvoltarea cataractei. 

Simptome specifice: sensibilitate la lumina puternica, imagine dublata sau neclara, dificultati in a distinge forme la lumina redusa, imagine afectată de pete luminoase de culoare galbenă. Interventia chirurgicala reprezinta singura masura de tratament pentru cataracta. 

3. Degenerescenta maculara

Cauzele acestei afectiuni oftalmologice pot fi de natura genetica, insa manifestarile sale se pot produce si ca urmare a expunerii la raze UV, pentru perioade indelungate.

Simptome specifice: dificultati de vedere la scurt timp de la patrunderea intr-un mediu slab luminat, curbarea liniilor drepte ale formelor vizualizate, dificultati la citire. 

4. Pterigionul

Se manifesta prin dezvoltarea unor excrescente pe suprafata cristalinului. Dimensiunile acestora pot fi reduse, sau se pot extinde pana in punctul in care vederea este afectata. 

Simptome specifice: pete de culoare galbena sau umflaturi pe suprafata cristalinului, usturimi, mancarimi, imagini neclare, senzatie de praf in ochi. Medicul specialist poate recomanda picaturi de ochi sau chiar interventia chirurgicala, in functie de observatiile sale. 

5. Carcinomul bazocelular

Pleoapele inferioare si superioare dispun de un strat de piele subtire, de aceea, razele UV pot cauza deteriorari semnificative, ce pot duce chiar si la aparitia carcinomului bazocelular, o forma de cancer de piele dezvoltata in jurul ochilor. 

Simptome specifice: piele in jurul ochilor cu aspect mat si de culoare maro, sangerari si formarea de cruste, aparitia unor noduli tari de culoare rosie. Tratamentul pentru acest tip de cancer depinde de dimensiunile, tipul, adancimea si localizarea excrescentelor dezvoltate. 

Cum sa alegi cei mai buni ochelari de soare?

Sepcile sau palariile cu boruri generoase blocheaza partial patrunderea cantitatii de raze UV, de aceea, este recomandat sa porti ochelari de soare care pot bloca pana la 100% din totalul acestora. Astfel, ochii tai pot fi protejati corespunzator. 

Vestea buna este ca ai acum la dispozitie o multime de modele sigure, dar care sunt in acelasi timp si in ton cu tendintele din moda. Te invitam sa descoperi gama de  modele de ochelari de soare Vogue pentru barbati. Alege un model cu un design pe gustul tau si asigura-te ca tii cont de urmatoarele criterii, pentru o achizitie inspirata: 

  • ramele ochelarilor de soare asigura o fixare optima pe forma fetei; 

  • lentilele modeleului respectiv sunt certificate impotriva razelor UVA si UVB;

  • lentilele modelului respectiv nu cauzeaza o deformare a imaginilor vizualizate.

Acest articol a prezentat informatiile de baza despre importanta purtarii unor ochelari de soare calitativi, modul in care acestia se aleg si riscurile la care sunt expusi ochii, din cauza razelor UV.

Insa aceste notiuni au un caracter pur informativ, iar observatiile medicului specialist sunt esentiale pentru sanatatea tesutului conjunctiv si sansele reale pentru tratarea acestuia. 

De aceea, iti recomandam sa te programezi pentru un consult oftalmologic, daca te confrunti cu simptomele de mai sus, iar medicul specialist iti poate oferi cele mai bune sfaturi, legate inclusiv de cei mai buni ochelari de soare pentru tine. 

REFERINTE:

“Learn How Sunglasses Protect Your Eyes.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/eye-health/sunglasses-protect-eyes.