The Nevers este noul serial fantasy de la HBO si ajunge in mijlocul controverselor legate de acuzatiile aduse lui Joss Wheedon si de modul lui de a trata actorii care lucreaza la proiectele sale, dar o face cu o poveste interesanta, personaje grozave, o echipa diversa si o buna doza de magie care da o intorsatura interesanta seriei tipic victoriane.
Cu Ben Chaplin, Laura Donnelly, Anne Skelly, Nick Frost, Denis O’Hare, James Norton si alti mari actori, serialul HBO The Nevers este o combinatie de fantezie, magie, istorie si actiune, cu personaje care exploreaza toata gama de emotiile, abilitatile si scopurile umane, iar povestea ne face sa ne intrebam, prin intermediul anumitor personaje, daca moralitatea este ceva ce putem ignora atunci cand vine vorba de obtinerea de rezultate.
Sunt multe de vazut, analizat si explorat in povestea The Nevers, avem discriminare, progrese tehnologice, magie si chiar societati secrete care se misca in lumea interlopa a Angliei victoriane, care a fost mult mai putin conservatoare decat ne place sa credem. James Norton, unul dintre protagonisti, ne spune ca atunci cand a investigat aceasta lume interlopa a dat peste lucruri foarte interesante „Un lucru care mi-a atras atentia a fost scena cluburilor, represiunea impotriva expresiei si a gandirii libere, am crezut ca a fost un lucru foarte reprimat si perioada rezervata, dar cand am investigat am descoperit ca erau multe lucruri scandaloase, erotice, droguri si pornografie ca parte a unei intregi subculturi care era incitanta”, explica el si este ceva ce se vede in anumite parti ale serialului.
The Nevers nu este doar despre magie sau Anglia victoriana, exista multe subiecte de analizat si descoperit si dezvaluie unele dintre lucrurile pe care cu totii le percepem gresit despre o epoca foarte populara in filme si seriale.
Despre ce e vorba?
The Nevers ne duce inapoi la Londra din epoca victoriana, unde un eveniment ciudat si supranatural a lasat un grup de oameni cu abilitati magice. Cele „afectate” erau in principal femei, care au primit numele de The Touched si au inceput sa fie persecutate si discriminate pentru ca sunt diferite.
In mijlocul tuturor acestor lucruri, avem mai multe personaje ale caror povesti se leaga, avem doua femei cu puteri care decid sa creeze un spatiu sigur pentru Atinsi, doi nobili care ascund secrete intunecate si chiar un om de stiinta care comite acte odioase in numele descoperirii. adevarul, dar toti fac parte din ceva care este mai mare decat cred ei.
Laura Donnelly, Anne Skelly, Nick Frost, Denis O’Hare si restul distributiei ne vorbesc despre serial
Laura Donnelly este Amalia True, una dintre protagonistele serialului, care are puterea de a vedea mici fragmente din viitor si impreuna cu Penance Adair (Anne Skelly) creeaza un „orfelinat” pentru a oferi un camin tuturor oamenilor care au primit puteri. pentru a justifica incidentul misterios. Personajele din True si Penance sunt un fel de Holmes si Watson cu o chimie interesanta si o misiune care devine clara cu fiecare capitol. La randul sau, Nick Frost apare ca un fel de mercenar, iar Denis O’Hare joaca rolul unui medic cu accentele unui om de stiinta nazist.
Donnelly ne spune ca „I-am considerat Holmes si Watson”, in timp ce Skelly crede ca „Aproape ca mi-au fost descrisi ca Butch Cassidy si Sundance Kid si chiar se simte ca atunci cand actionam impreuna”. Dincolo de asta, Donnelly spune ca povestea este intr-un fel despre „femeile care nu sunt dispuse sa ia ceea ce le ofera societatea, ci schimba acele stereotipuri ale seriei victoriane si stiu ca exista o lume mai dreapta in care ar putea exista, dar ele. trebuie sa lupte pentru asta.”
„In The Nevers intalnim aceste femei si sunt deja inaintea timpului lor, are o perspectiva moderna si de la inceput lupta deja impotriva a ceea ce li se impune din cauza sexului lor, ceea ce se vede si in personajele masculine care au o perspectiva unica.spune Skellly.
Skelly si Donnely sunt centrul serialului, dar li se alatura mai multe personaje interesante, complexe, care reprezinta probleme, conflicte si elemente care sunt si astazi importante.
Unul dintre cele mai interesante personaje din serie este Denis O’Hare, care este un om de stiinta care studiaza pe cei Atinsi si incearca sa „colectioneze” ceea ce ii face speciali. Edmund Hague, numele personajului, ne duce cu gandul la toate acele atrocitati care au fost comise in numele stiintei si al progresului, iar O’Hare insusi explica ca ii aminteste de infamul experiment Tuskegee din anii 30.
„Ca sa fiu sincer, daca ne gandim la dihotomia dintre vindecare si cercetare, a existat intotdeauna o motivatie diferita de a fi medic si om de stiinta, iar personajul meu vrea sa stie cum functioneaza lucrurile si asta provine dintr-o traditie lunga. Unul dintre cele mai groaznice lucruri care s-a intamplat este experimentul Tuskeegee, in care au infectat un grup de barbati de culoare cu sifilis si i-au lasat netratati pentru a vedea ce s-a intamplat, iar asta a fost facut de o institutie guvernamentala”, spune O’Hare, care explica. ca personajul sau foloseste si trupurile unor oameni „indezirabili” pentru a dobandi cunostinte.
Zackary Momo, care il interpreteaza pe Horatio Cusen, spune ca „istoria ne face sa credem ca oamenii de culoare au existat in Anglia doar in perioada sclaviei, dar am descoperit ca au fost multi imigranti de succes din diverse profesii care au trait in secolul al XIX-lea”, si ca este ceva ce putem vedea reflectat in serie si integrat intr-un mod mai bun decat au incercat altii.
Merita vazut?
Poti sa ignori faptul ca Joss Whedon a fost o vreme in proiect (a trebuit ulterior sa plece din motive personale)? Daca raspunsul este da, atunci The Nevers merita aruncat o privire (mai ales daca ti-a placut The Irregulars pe Netflix si esti fan al povestilor fantastice).
Este un serial victorian, dar este o versiune in stil Steampunk in care stereotipurile si elementele tipice din serialele de epoca sunt ignorate. Are doua femei ca protagoniste, raufacatorii sunt complexi iar personajele ascund mai multe secrete decat se arata la inceput, pe langa faptul ca exista o chimie grozava intre protagonisti si se intreaba ce s-ar intampla daca magia ar ajunge brusc intr-un vreme in care lucruri precum electricitatea erau aproape magice?
Are tot stilul lui Whedon, care ne-a lasat seriale precum Buffy si Dollhouse, dar intr-un scenariu care nu este tipic pentru proiectele sale, si nu intentioneaza sa ne dea lectii de moralitate sau sa ne arate eroi desavarsiti, toti au defectele lor. si secretele lor si ca ii face mai umani si mai interesanti.
Serialul nu numai ca are o multime de personaje feminine complexe, ci are si o echipa grozava de femei care aduc reprezentare pe cealalta parte a camerei. „Reprezentarea se extinde in spatele camerei, avem un showrunner grozav, femei care conduc camerele si in alte domenii, ceea ce este extrem de important de sustinut”, spune Skelly.