Fara indoiala, chimenul este un condiment care nu trebuie sa treaca neobservat. Savoarea si aroma sa deosebita nu lasa pe nimeni indiferent, desi sunt cei care iubesc chimenul si cei care nu-l tolereaza nici macar in cantitati mici.

Adevarul este ca aceasta planta, pe langa faptul ca este bine cunoscuta ca condiment pentru prepararea diferitelor feluri de mancare, este folosita istoric de medicina alternativa pentru ameliorarea simptomelor unor afectiuni. Despre proprietatile sale vom vorbi in acest articol. Aceasta planta mica de cel mult 50 de centimetri inaltime, originara din Orientul Mijlociu, a fost introdusa in Europa — mai exact, in Spania — de catre arabi. Este cultivat in mai multe tari asiatice si in America Latina.

Fructul sau alungit si mic contine cuminal, principiu caruia ii sunt atribuite diferite proprietati benefice pentru sanatate. Din acest motiv, chimenul este folosit in mod obisnuit in medicina ayurvedica.

Compozitia nutritionala a chimenului

Chimenul are proprietati carminative care ajuta la tratarea flatulentei.

Conform datelor Departamentului Agriculturii din SUA, pentru fiecare 100 de grame aceasta planta are:

  • Fosfor: 498,6 mg.
  • Potasiu: 1787,5 mg.
  • Calciu: 930,7 mg.
  • Magneziu: 365,5 mg.
  • Grasimi saturate: 1,5 mg.
  • Vitamina A: 1270 UI.
  • Vitamina E: 1 mg.
  • Fier: 66,20 mg.

Principalele sale utilizari in medicina naturista

Chimenul este folosit in mod obisnuit in medicina traditionala indiana datorita efectului sau stimulant, carminativ si antispastic, demonstrat intr-un studiu publicat in Encyclopedia of Food Sciences and Nutrition . Se crede ca ar reduce generarea de gaze in organism si ar scadea fermentatia in flora intestinala.

Pe de alta parte, diferite studii indica faptul ca ar putea fi bun pentru combaterea digestiei lente, prin cresterea activitatii enzimelor digestive.

Alte aplicatii ale chimenului

Mai jos va impartasim cateva alte aplicatii comune ale chimenului pentru medicina naturala, desi majoritatea nu au date stiintifice care sa le sustina eficacitatea si siguranta.

  • Ca sedativ , pentru combaterea insomniei.
  • Ca bactericid pentru igiena orala . Fructele sunt mestecate si astfel, placa bacteriana ar fi eliminata. O investigatie din 2017 a indicat ca efectele antibacteriene ale extractului de chimen ar putea actiona impotriva anumitor bacterii, cum ar fi Escherichia coli . Datele nu sunt concludente si sunt necesare mai multe studii.
  • Pentru combaterea anemiei feriprive,  pentru aportul sau in fier. O lingurita de chimen ar acoperi 20% din necesarul zilnic de fier.

Daca vrei sa afli mai multe, viziteaza acest articol: Anemia cu deficit de fier: ce este si in ce consta

Modalitati de a consuma acest condiment

Chimenul poate fi consumat sub forma de infuzie. Intr-o cana de apa clocotita, se adauga aproximativ 2 grame de seminte de chimen (pot fi intregi sau zdrobite). Lasati sa stea si beti o ceasca dupa masa.

In acest fel, ar putea preveni gazele si flatulenta, precum si crampele menstruale si parazitozele intestinale.

Expertii in medicina alternativa recomanda consumul cu miere pentru a atenua simptomele bolilor pulmonare. Nu am gasit dovezi stiintifice in acest sens.

Chimenul poate fi consumat si sub forma de pudra. Trebuie doar sa o dizolvi in suc sau apa, dar fara a depasi doza zilnica de 6 grame. In cazul afectiunilor pielii si al anumitor disconfort muscular, se pot folosi unguente sau cataplasma.

Efectele adverse ale chimenului

In ciuda proprietatilor mentionate mai sus, este necesar sa subliniem ca chimenul, ca orice alt remediu natural, poate avea efecte adverse. Din acest motiv, precizam ca:

  • Uleiul esential de chimen nu trebuie utilizat la copiii sub 6 ani sau  la femeile care alapteaza.
  • Daca este folosit local pe piele, nu ar fi nevoie sa faceti plaja.
  • Persoanele care sunt alergice la substantele pe care le contine ar trebui sa evite consumul acestuia.
  • Femeile cu menstruatii abundente ar trebui sa o evite , deoarece le-ar putea face si mai mult.
  • In caz de diabet, consumul acestuia nu ar fi recomandat.

Ar trebui sa ne consultam intotdeauna cu un specialist inainte de a folosi orice planta sau planta medicinala  pentru a evita agravarea sau producerea de efecte contrare a ceea ce cautam.

Chimen si gastronomie

Chimenul este folosit in mod traditional in tocanite si tocanite cu legume si in paine (paine condimentata franceza si hummus). De asemenea, daca la prajirea nucilor, precum alunele, in tigaie se adauga niste seminte de chimen, acestea isi vor degaja toata aroma.

Includeti chimenul in dieta

In concluzie, acum ca stii proprietatile chimenului, intreaba-ti medicul despre beneficiile includerii acestuia in dieta ta obisnuita. Indraznesti sa-ti aromatesti preparatele cu chimen?

Retineti ca multe alte condimente culinare au demonstrat efecte benefice asupra sanatatii. In acest sens, va sfatuim sa le incercati pe toate, cautand diferitele combinatii posibile. Astfel te vei asigura ca vei ingera un amplu compendiu de fitonutrienti cu capacitate antioxidanta, elemente esentiale pentru prevenirea dezvoltarii patologiilor complexe.

Nu uita ca poti oricand consulta un profesionist in nutritie pentru a-ti imbunatati dieta si a experimenta un beneficiu pe termen mediu.