Exista unele bauturi a caror compozitie poate influenta cresterea tensiunii arteriale. Care sunt cele mai comune? De ce ar trebui sa fie excluse din dieta? 

In ultimii ani, au fost identificate unele bauturi care pot provoca o crestere a tensiunii arteriale. Limitarea consumului acestuia este decisiva, deoarece lipsa controlului acestei boli poate duce la complicatii de sanatate cu rezultate fatale. 

Potrivit documentului Societatii Spaniole de Hipertensiune-Liga Spaniola pentru Lupta impotriva Hipertensiunii Arteriale (SEH-LELHA),  33% dintre adultii din Spania au hipertensiune arteriala (HTN). Cazurile sunt in crestere si este o problema care continua sa genereze ingrijorare atat pentru pacienti, cat si pentru profesionistii din domeniul sanatatii.

Datorita celor de mai sus, s-a depus un efort pentru a imbunatati obiceiurile care ajuta la mentinerea sub control a tensiunii arteriale. In acest sens, ajustarile in dieta au devenit decisive. Care sunt bauturile de evitat? In acest spatiu dorim sa le detaliem.

Bauturi care pot creste tensiunea arteriala

Exista unele bauturi care, datorita compozitiei lor, pot provoca cresteri punctuale ale tensiunii arteriale. In plus, atunci cand sunt consumate in mod regulat, sunt un factor de risc pentru hipertensiune arteriala. Limitarea aportului lor este decisiva atunci cand vorbim despre sanatate, deoarece acestea devin un factor de risc pentru boala.

Si este ca, asa cum este detaliat intr-o recenzie publicata in Pharmacological Research, hipertensiunea arteriala este cel mai puternic factor de risc pentru alte boli cardiovasculare, cum ar fi aritmiile, bolile coronariene, accidentul vascular cerebral, printre altele.

1. Bauturi dulci

Consumul excesiv de bauturi zaharoase este legat de o tendinta mai mare la obezitate si exces de greutate. Chiar si de ani de zile consumul acestuia a fost descurajat, deoarece este considerat un factor de risc pentru sindromul metabolic.

O revizuire sistematica publicata in Jurnalul American de Cardiologie a concluzionat ca exista o relatie intre consumul acestui tip de bautura si cresterea tensiunii arteriale. Prin urmare, consumul acestuia ar trebui sa fie limitat si sa opteze pentru bauturi sanatoase precum apa.

Dovezile asociaza consumul excesiv de bauturi dulci cu un risc crescut de hipertensiune arteriala.

2. Bauturi energizante

Persoanele care au afectiuni cardiace sau hipertensiune arteriala ar trebui sa evite consumul de bauturi energizante. Mai multe studii, cum ar fi unul publicat in Jurnalul Asociatiei Americane a Inimii, indica faptul ca persoanele sanatoase care le-au consumat au crescut tensiunea arteriala.

Bauturile energizante contin taurina si cofeina. Cercetatorii cred ca aceste substante ar putea fi responsabile de cresterea tensiunii arteriale si a ritmului cardiac.

Toate marcile, a caror promisiune este de a creste nivelul de energie, contin cofeina si taurina intr-o masura mai mare sau mai mica. Aceste substante au un impact asupra sistemului cardiovascular. O modalitate de a exemplifica aceasta este ca o bautura energizanta este echivalenta cu a bea 2 cani de cafea.

Bauturile energizante nu trebuie confundate cu bauturile de rehidratare sau cu bauturile pentru sport. Acestea din urma urmaresc sa recompuna corpul dupa o uzura fizica puternica.

3. Cafea si cofeina 

Cafeaua si toate bauturile si alimentele care contin cofeina pot fi daunatoare pentru pacientii cu hipertensiune arteriala. Potrivit Dr. Sheldon Sheps, intr-o publicatie a Clinicii Mayo:

 Cofeina poate provoca o crestere scurta, dar dramatica a tensiunii arteriale, chiar daca nu aveti tensiune arteriala ridicata.

4. Alcool

Astazi, majoritatea oamenilor sunt constienti de faptul ca consumul excesiv de alcool poate avea consecinte grave asupra sanatatii. Cu toate acestea, trebuie remarcat in mod special ca este si una dintre bauturile care pot creste tensiunea arteriala.

Acest lucru a fost demonstrat de un studiu cuprinzator publicat in World Journal of Cardiology , care sugereaza, de asemenea, limitarea consumului de acest tip de bautura pentru a controla tensiunea arteriala crescuta si a preveni complicatiile.

Bauturile alcoolice nu sunt sigure in nicio doza. Pentru a evita cresterea tensiunii arteriale, este esential sa evitati consumul acesteia.

Pericolele hipertensiunii arteriale

Unul dintre pericolele de a avea hipertensiune arteriala este ca, fara control, poate provoca consecinte in organism fara a exista simptome ale acesteia. Din acest motiv, ei o numesc boala tacuta sau boala.

Hipertensiunea arteriala poate duce la o degradare a calitatii vietii din cauza disconfortului constant si chiar a unui infarct. In ciuda severitatii sale, exista tratamente care, insotite de modificari ale stilului de viata, pot ajuta la controlul acesteia.

Conform informatiilor publicate in Clinica Mayo , tratamentul medicamentos poate include urmatoarele:

  • Diuretice.
  • Inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei.
  • Blocante ale receptorilor angiotensinei II.
  • Blocante ale canalelor de calciu.

Cu toate acestea, alegerea dintre unele medicamente sau altele depinde de fiecare caz. Medicul va fi cel care va determina cel mai bun tratament. Prin urmare, atunci cand suspectati aceasta boala, este important sa va consultati pentru a primi un diagnostic.

Care sunt cele mai frecvente complicatii?

Daca hipertensiunea arteriala nu este controlata in timp util, persoana poate avea consecinte foarte grave asupra sanatatii sale. Dupa cum este publicat in Centrul National pentru Informatii in Biotehnologie , aceste complicatii pot include cele discutate mai jos.

Afectarea sangelui

Arterele, in conditii optime, sunt flexibile si au elasticitate si rezistenta, cu exceptia cazului in care tensiunea arteriala creste. Cand aceasta presiune creste, ele se pot deteriora si se ingusteaza, afectand celulele care le acopera interiorul. 

Grasimile consumate in dieta sunt incorporate in fluxul sanguin. Pe masura ce trece, celulele deteriorate se acumuleaza. Aceasta alterare afecteaza fluxul sanguin catre diferite parti ale corpului (creier, picioare, inima si altele, cum ar fi rinichii).

Hipertensiunea arteriala care nu este controlata poate duce la deteriorarea arterelor.

Anevrism

Trecerea constanta a sangelui printr-o artera deteriorata poate determina o crestere a dimensiunii peretelui acesteia, dand nastere unui anevrism. Daca acesta din urma izbucneste, provoaca sangerare interna care pune in pericol grav viata celui care o sufera.

Inima

Daca tensiunea arteriala este ridicata, aceasta poate afecta inima, deoarece este organul responsabil de pomparea sangelui in tot corpul. Produsul dificultatii de a curge sangele, hipertensiunea arteriala poate provoca dureri in piept, aritmii sau un atac de cord.

Leziunile cerebrale pot aparea si in urma unui atac ischemic tranzitoriu, care este o intrerupere scurta a alimentarii cu sange a creierului. Acestea sunt doar cateva dintre problemele grave care vin din necontrolul hipertensiunii arteriale.

Bauturi care cresc tensiunea arteriala: ce sa retineti?

Bauturile care contribuie la cresterea tensiunii arteriale sunt foarte frecvente in dieta. Din acest motiv, un tratament pentru hipertensiune arteriala implica schimbari in viata de zi cu zi a oamenilor.

Aceste modificari, precum cazul abtinerii de la aceste bauturi, au scopul de a proteja sistemul circulator al hipertensivilor. In orice caz, cel mai bun mod de a mentine tensiunea in echilibru este sa mergi regulat la medic si sa-i urmezi instructiunile.