Pe langa o dieta sanatoasa, bogata in legume si alimente integrale, printre alte alimente, a face o jumatate de ora de miscare moderata ne poate ajuta sa obtinem beneficii atat din punct de vedere fizic, cat si psihologic.

Este clar ca cele mai hranitoare si sanatoase alimente nu se gasesc in sectiunea de patiserie sau in sectiunea de bomboane. De fapt, acestea sunt distribuite in restul sectiilor, incepand cu legume si fructe. Desi merita sa lamurim ca nu totul se reduce la aceste doua grupuri.

Ca intotdeauna, trebuie sa ne amintim ca o dieta echilibrata este alcatuita din diverse grupe de alimente si, desi legumele joaca un rol important, este necesar sa nu ne bazam exclusiv pe ele atunci cand vine vorba de a te hrani corect si astfel sa ne asiguram ca organismul obtine ceea ce are nevoie.ca trebuie sa functioneze corect (ceea ce se traduce printr-o sanatate buna).

Desigur, alaturi de dieta, toata lumea trebuie sa incerce sa faca miscare zilnic si sa mentina alte obiceiuri de viata sanatoase.

Cele mai hranitoare alimente

Exista organisme care functioneaza mai bine cu o dieta decat cu altele. Unele merg bine cu o dieta mai vegetariana; altii prefera carnivore, acordand prioritate proteinelor; altii, din cauza solicitarilor fizice zilnice -fie din cauza cerintelor sportive sau de munca-, au nevoie de mai multa hrana, sau se descurca fara unele pentru a evidentia altele.

Dar, in realitate,  cu totii avem nevoie de macronutrienti de inalta calitate (carbohidrati, proteine ​​si grasimi), pe langa suplimentele necesare pentru a ne hrani pe deplin indiferent de grupa alimentara din care facem parte.

Plecand de la premisa ca totul ar trebui sa fie organic pentru a fi cu adevarat sanatos,  dieta in sine ar putea fi elaborata cu asocierile urmatoarelor alimente cele mai hranitoare:

1. Cereale

Vorbim despre cereale integrale, organice, hranitoare si sanatoase, nemodificate genetic. Printre acestea se numara ovaz, orez, hrisca, kamut, spelta, mei, porumb, orz si secara.

Cerealele sunt ingrediente de baza pentru o dieta sanatoasa. Sunt compuse in principal din carbohidrati, motiv pentru care sunt principala sursa de energie din dieta. De asemenea, ofera o cantitate foarte mica de grasime.

2. Legume

Cele mai recomandate legume organice hranitoare si sanatoase ar fi: sparanghel, scarola, avocado, fenicul, varza verde si rosie, varza verde si rosie, varza verde si rosie, varza de Bruxelles, varza chinezeasca, rutabaga, conopida, salata romana rosie si verde, telina, usturoiul, ceapa, ceapa primavara, arpagic si cicoare.

De asemenea, puteti lua patrunjel, ardei gras, ardei iute, rosii, castraveti, napi, spanac, dovlecei, frunze de papadie, verdeata de mustar, frunze de Moringa, dovlecei, vinete, dovlecei, varza, morcovi si cartofi. Aceste alimente contin fitonutrienti antioxidanti capabili sa combata dezvoltarea patologiilor complexe, potrivit unui studiu publicat in Advances in Nutrition .

3. Fructe

Cele mai hranitoare si sanatoase fructe organice in ordine descrescatoare in functie de cantitatea de fructoza ar fi: lamaie, lime verde, afine, caise, guava, curmale, pepene galben, zmeura, clementina, mure, cirese, capsuni, ananas, kiwi.

Consumate moderat datorita nivelului lor ridicat de zahar ar fi mandarina, nectarina, piersicul, portocala, papaya, pepenele verde, banana, marul, curmalul, pepenele verde, para, strugurii, stafide, mango, caise si smochine uscate.

4. Grasimi

Cele mai hranitoare si sanatoase grasimi organice pe care nu trebuie sa le ratezi ar fi uleiul de in, uleiul de cocos, maslinele si uleiul de masline, avocado, galbenusurile de ou, nuca, crema de nuca si uleiul de nuca, migdalele, crema de migdale si uleiul de migdale, unt. , iaurt si chefir, unt de cacao si cel care insoteste carnea, pestele si branzeturile.

Aceste alimente se caracterizeaza prin aportul lor de acizi grasi omega 3, nutrienti capabili sa controleze inflamatia, asa cum a confirmat cercetarile publicate in Biochemical Society Transactions.

5. Seminte

De asemenea, sunt printre cele mai hranitoare alimente. Cele mai recomandate ar fi: seminte de dovleac, migdale, nuci, prune uscate, in macinat, chia macinata . Cu moderatie datorita nivelului lor ridicat de zaharuri ar fi stafidele, pe langa curmale, smochinele si caisele uscate.

6. Leguminoase

Cele mai recomandate leguminoase sau leguminoasele ecologice ar fi tot felul de fasole (fasole, fasole, fasole string), precum si mazare (mazare), naut, fasole, linte, lupini si alune. Le face mai digerabile si hranitoare, combinandu-le cu orez si, de asemenea, prin fierbere in prealabil si aruncand apa colorata pe care o elibereaza.

Leguminoasele sunt unul dintre cele mai complete alimente din punct de vedere nutritional. Sunt o sursa importanta de proteine ​​vegetale. In plus, atunci cand sunt combinate cu cereale, valoarea biologica a proteinelor dietetice creste.

Nu trebuie sa uitam nici de fibra pe care o furnizeaza. Aceasta substanta s-a dovedit a fi esentiala in asigurarea sanatatii intestinale bune.

Suplimente alimentare pentru cele mai hranitoare alimente

Nu este usor astazi sa gasim in alimente toti nutrientii si elementele necesare pentru a ne bucura de energie si sanatate, oricat de variata ar fi dieta noastra. Din acest motiv va sfatuim, intotdeauna cu recomandare medicala, sa folositi suplimente pentru acoperirea deficientelor.

Ar fi interesant sa luam suplimente care ne asigura ca suntem bine aprovizionati cu antioxidanti, vitamine, minerale si alte elemente care ne ajuta sa ne satisfacem nevoile organice sau sa extragem din alimente tot ce avem nevoie pentru a fi bine hraniti si sanatosi. Evidentiem cateva dintre cele mai recomandate accesorii:

Minerale si vitamine

Suplimentele alimentare bogate in minerale si vitamine care nu trebuie sa lipseasca sunt magneziul, vitamina C, Complexul B, vitamina D, zincul, hrana celulara, algele spirulinei, chlorella si klamath. De asemenea, produse apicole precum propolisul, mierea si polenul, precum si resveratrolul si echinacea.

Enzime digestive

Ele ajuta la imbunatatirea digestiei.  Pot fi bromelaina si serrazimele, care sunt proteolitice si ajuta la digerarea proteinelor, pe langa faptul ca colaboreaza in multe alte functii organice. Sau lipaze, pentru a digera grasimile, si amilazele, pentru a digera carbohidratii.

Probiotice

Ele ne vor ajuta sa restabilim si sa intarim flora intestinala. Le putem obtine din suplimente de farmacie sau din fermentarea produselor lactate bio proaspete, nepasteurizate.

Ca ultim sfat pentru a ne hidrata,  am putea recomanda apa minerala, ceai verde, infuzii de musetel, boldo, tei si altele, precum si sucuri proaspete de fructe, de preferat lamaie cu stevie. Acesta din urma ar trebui sa fie principalul nostru indulcitor, impreuna cu mierea cu moderatie si siropul ocazional, cum ar fi palmierul sau artarul.

Sfaturi practice

La pregatirea unui plan alimentar si a obiceiurilor sanatoase, indiferent de tipul de dieta, pe langa respectarea recomandarilor medicului sau nutritionistului, ar putea fi luate in considerare si alte principii de baza, precum urmatoarele:

  • Mananca alimente proaspete.
  • Nu abuzati de carbohidrati.
  • Mananca multe legume proaspete, organice.
  • Evita sa consumi alimente rafinate si procesate industrial.
  • Evitati faina alba, zaharurile si indulcitorii cu componente nesanatoase.
  • Mananca cu atentie, mestecand incet si in cantitati suficiente.
  • Bea suficienta apa pe tot parcursul zilei pentru a-ti mentine corpul bine hidratat.
  • Inainte de a incepe orice regim, este mai bine sa va consultati in prealabil cu medicul.

In caz de indoiala, ideal ar fi sa te consulti cu medicul. Nu este indicat sa faci schimbari drastice fara a discuta mai intai cu profesionistul, deoarece acest lucru iti poate pune sanatatea in pericol.