Dieta asiatica este o dieta traditionala tipica tarilor asiatice. Este considerata una dintre cele mai sanatoase din lume, deoarece populatia care il mananca este mai in varsta decat cea care consuma dieta occidentala.

Principalele ingrediente ale dietei asiatice (care include bucatarii din India, Japonia, China si Thailanda) sunt orezul, fructele si legumele, puiul, pestele, crustaceele, taiteii de orez si ouale. In preparate nu exista exces de grasime sau zahar, iar gatitul este gatit, fiert la abur sau sotat.

Aici va explicam mai multe despre beneficiile, caracteristicile si contraindicatiile sale. Asa ca daca doriti sa aflati detalii despre dieta asiatica, continuati sa cititi.

Beneficiile dietei asiatice

Dieta asiatica are multiple beneficii. Va spunem cateva pentru a intelege putin mai mult cum acest tipar alimentar va poate prelungi viata, va poate mentine sanatos si activ.

1. Ajuta la pierderea in greutate

Intr-un studiu cu persoane supraponderale timp de 28 de zile, carora li s-a administrat o dieta bazata pe crustacee, leguminoase, fructe si alge, s-a ajuns la concluzia ca a existat o scadere in greutate si o imbunatatire a profilului de colesterol. De fapt, in cercetarile ulterioare, aceiasi participanti erau mai apti din punct de vedere fizic. Oamenii de stiinta cred ca efectul obtinut se datoreaza modificarii microbiotei intestinale.

In tari precum Japonia, doar 3% din populatia feminina este obeza. Acest lucru este coroborat de un studiu publicat in Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition.

Excesul de greutate, obezitatea si profilul de colesterol periculos ar putea fi controlate cu o dieta asiatica.

2. Asigura o mai mare longevitate

Insulele Okinawa gazduiesc cei mai longevivi adulti in varsta din lume. Se crede ca aceasta se datoreaza dietei lor, deoarece consuma mai multi carbohidrati decat proteine.

Studiile cu soareci afirma ca dieta japoneza, in special, creste longevitatea si scade problemele de invatare si memorie. Alte cercetari indica faptul ca acelasi model este asociat cu ani mai activi si cu o calitate mai buna a vietii.

Se crede ca este din cauza modului in care este gatita mancarea. Cele mai multe dintre ele sunt consumate crude sau fierte, astfel incat vitaminele si mineralele nu se pierd. In plus, preparatele sunt mici si variate, in portii mici.

Dezavantajele dietei asiatice

Desi are beneficii importante, dieta asiatica poate avea cateva puncte negative, precum continutul ridicat de sare. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda sa mananci doar 5 grame de sare pe zi.

Consumul mare de sare duce la probleme precum hipertensiunea arteriala si creste riscul de boli de inima si accident vascular cerebral.

Hipertensiunea arteriala este o boala in care vasele de sange au o presiune crescuta in mod persistent. Acest lucru poate duce la deteriorarea peretilor vasului.

Cu un consum excesiv de sare, creierul elibereaza un hormon numit vasopresina , care contribuie la cresterea tensiunii arteriale. Se genereaza un cerc vicios care creste riscul de deces prematur si o calitate mai slaba a vietii.

Mancaruri din bucataria asiatica

Enumeram cateva mancaruri populare si traditionale din bucataria asiatica pe care sa le cunoasteti. Poti fi incurajat sa le incerci.

Dim Sum (chineza)

Dim sum sunt preparate chinezesti care pot fi facute din aluat de grau, orez si tapioca. Sunt umplute cu carne, legume, peste sau fructe de mare.

Se pot face si amestecuri. Este un aluat care se inchide cu umplutura in interior si poate fi aburit, prajit, fiert sau la gratar.

Sukiyaki (Japonia)

Sukiyaki este un fel de mancare japonez in stil nabemono , ceea ce inseamna ca este gatit in oale de lut sau din fonta. Aceasta tocana se face cu fasii subtiri de carne de vita gatita in sos de soia indulcit. Are tofu, bulion de peste si legume. Ingredientele se inmoaie cu ou batut crud.

Pad Thai (Thailanda)

Acestia sunt taitei de orez inmuiati cu oua, tofu, carne sau fructe de mare, alune tocate si legume. Acestea poarta sos de peste si alte condimente. Este felul de mancare national al Thailandei.

Ramen (Japonia)

Ramen este un bulion preparat din carne de porc, pui si legume. Are sos de soia, alge kombu si bonito uscat sau katsuobushi . De obicei se serveste cu carne de porc.

Bibimbap (Coreea)

Acest fel de mancare este un castron de orez cu legume si carne. Cand urmeaza sa fie mancat, toate ingredientele sunt amestecate impreuna si se adauga ulei de susan si gochujang .

Mancarurile din bucataria coreeana, cum ar fi bibimbap , combina carbohidratii si proteinele.

Pui Tandoori (India)

Puiul tandoori este o reteta tipica din bucataria indiana. Se compune din pui la friptura. Initial a fost gatit in tandoor , care sunt cuptoare de lut in forma de clopot.

Puiul este marinat cu iaurt si un amestec de condimente numit garam masala, care include usturoi, ghimbir, chimen, boia de ardei si turmeric.