O polemica ii opune in aceste zile pe ministrul apararii si cel de finante din Israel, motivul fiind bugetul armatei, cel dintii invocand pericolul iranian in tentativa de a obtine fonduri mai mari pentru armata.

Israelul este in pragul razboiului cu Iranul. Sau cel putin asa considera ministrul apararii, Ehud Barak, aflat intr-o polemica de o virulenta fara precedent cu colegul sau de cabinet, titular la portofoliul finantelor, Youval Stenitz:. „Nu suntem o armata care are o tara, ci o tara care are o armata”, a afirmat Stenitz, adaugand ca elita armatei si ministrul apararii „au declansat o adevarata campanie de santaj si intimidare, vizand totdata raspandirea sentimentului de panica in randul populatiei pentru a obtine un buget mai mare”.

O lupta de… 600 de milioane de euro

Polemica se poarta in jurul unei suplimentari in valoare de 600 de milioane de euro, bugetul armatei urmand a se cifra la suma-record de 11 miliarde de euro. Incercand sa obtina aceasta suplimentare de fonduri, extrem de puternicul lobby din industria de armament afirma ca fara acesti bani Israelul nu va fi capabil sa faca fata represaliilor Iranului in cazul in care statul evreu va decide sa lanseze atacuri impotriva instalatiilor militare iraniene.

Statul Major a avertizat totdata ca armata nu va putea achizitiona noi baterii antiracheta destinate apararii oraselor israeliene. De asemenea, s-a evocat probabilitatea anularii marilor manevre anuale ale armatei israeliene din cauza lipsei banilor, iar aviatia ar putea inceta sa joace un rol esential intr-o posibila ofensiva impotriva Iranului pentru ca ar putea fi obligata sa reduca numarul de ore de antrenament.

Scenarii catastrofale

Generalul Benny Gantz a continuat sa evoce sirul dezastrelor care ar putea avea loc daca bugetul armatei nu va fi suplimentat, afirmand ca ar putea fi operate mii de concedieri din industria militara ca urmare a scaderii comenzilor. Pentru toate acestea, el a indreptat un deget acuzator la adresa politicienilor pe care ii considera raspunzatori pentru toate problemele ce ar putea aparea in timpul unui razboi.

De altfel, ceea ce se intampla astazi este o practica utilizata de-a lungul timpului de responsabilii militari israelieni care, altadata, dar si acum, zugravesc scenarii apocaliptice cu zeci de mii de rachete pe care Iranul le-ar putea trimite impotriva Israelului, cu islamisti palestinieni ai Hamas, precum si luptatori ai Hezbollah, care isi unesc fortele pornind din Gaza si Bachar al-Assad si ataca teritoriul israelian.

„Santaj si intimidare

Pentru ministrul de finante Youval Steinitz acest tablou apocaliptic nu este decat „o manevra de intimidare si santaj”. In opinia sa, armata, care are un buget de 17% la suta din PIB ar putea foarte bine sa faca fata tuturor misiunilor cu bugetul actual daca si-ar reduce cheltuielile administrative.

Pentru generalul Yossi Peled, ministru fara portofoliu, „armata ar face bine daca ar lua exemplu din sectorul privat si ar pune inainte de orice eficienta economica. Sunt o hoarda de generali la cartierul general. Si pentru ce?”. In fine, Steinitz este decis sa nu cedeze si reaminteste ca „intr-un stat democratic, armata se supune guvernului care fixeaza prioritatile, si nu invers”.

Benjamin Netanyahu ezita

Marele semn de intrebare in toata aceasta disputa este premierul Benjamin Netanyahu care, in ultimele luni, a fost destul de indecis – dupa ce, anul trecut, a refuzat sa suplimenteze bugetul armatei, acum a revenit asupra deciziei sub presiunea militarilor. Pozitia sa finala in aceasta chestiune va depinde, fara indoiala, de evolutia situatiei din Orientul Mijlociu – daca Israelul va ataca Iranul sau daca se va recurge la sanctiuni internationale impotriva Teheranului. In primul caz, probabil ca armata va obtine ce isi doreste, dar in al doilea din disputa va iesi victorios ministrul de finante.