Vladimir Putin a cerut ieri gurvernului de la Moscova sa gaseasca o solutie prin care, pana la jumatatea anului viitor, sa fie introdus in Rusia un impozit pe avere. Intr-un discurs catre natiune, Putin a spus ca este just sa fie taxate bunurile de lux. “Amintesc guvernului ca este indispensabila punerea in aplicare pana la jumatatea lui 2013 a unor decizii majore cu privire la impozitul pe averi, inclusiv pe bunurile imobiliare de lux si, oricat de dificil ar fi, pe autoturisme”, a precizat presedintele rus.

De altfel, despre problema introducerii unui impozit pe avere se discuta in Rusia de cateva luni, dar pana acum nu s-a putut ajunge la o rezolvare a acestei chestiuni. Ministrul finantelor, Anton Siluanov, a explicat ca este greu de stabilit ce anume tine de lux si ce nu, mai ales in ce priveste autoturismele. “Cand am examinat problema in cadrul guvernului, am admis ca taxarea masinilor in functie de putere nu este intotdeauna eficace”, a spus Siluanov, dand ca exemplu faptul ca automobilele vechi tip jeep nu pot fi considerate bunuri de lux. Presa rusa a speculat faptul ca ministrul a sugerat sa se plece de la marca masinii sau de la pretul de vanzare al acesteia atunci cand se decide daca este un vehicul de lux sau nu. Dupa SUA, Rusia este tara cu cei mai multi miliardari.Potrivit unui top realizat de revista Forbes, Rusia are 96 de miliardari in dolari si conduce detasat in randul tarilor din regiune din acest punct de vedere. Cel mai bogat om din Rusia si din regiune, numarul 28 in topul general Forbes, este Alisher Usmanov, cu o avere de 18,1 miliarde de dolari. El are afaceri in domeniul productiei de otel si telecomunicatii.Cel mai „sarac” miliardar din Rusia este Sergei Tsikaliuk, locul 1.153 in topul Forbes, cu o avere de 1 miliard de dolari, cu afaceri in domeniul asigurarilor.

Presa straina a scris acum cateva saptamani ca topul miliardarilor din Rusia s-ar schimba semnificativ datorita acordului incheiat de Rosneft cu BP pentru a prelua participatia de 50% a britanicilor din TNK-BP pentru 26 de miliarde de dolari (17,1 miliarde de dolari cash si actiuni reprezentant 12,8% din Rosneft).Astfel dupa ce si-a vandut participatia din TNK-BP catre Rosneft, Viktor Vekselberg este cel mai bogat om din Rusia. El a facut parte din consortiul AAR, alaturi de alti patru oligarhi – Mikhail Fridman, Leonard Blavatnik, German Khan si Alexey Kuzmichev – care detinea 50% din compania petroliera TNK-BP. Dupa aceasta afacere averea lui Viktor Vekselberg este mai mare cu 700 de milioane dolari decat cea a lui Alisher Usmanov. Si averea lui Mikhail Friedman a sporit cu 1,2 miliarde de dolari, depasindu-l pe Roman Abramovici, patronul clubului de fotbal Chelsea, ca si pe Alexey Mordashov, cu afaceri in siderurgie si minerit. Friedman este al cincilea cel mai bogat om din Rusia.

Nici presedintele rus nu este mai sarac, despre averea sa imensa aparand tot felul de informatii. La jumatatea acestui an, Boris Nemtov, liderul al Opozitiei, a publicat un raport intitulat ironic “Viata unui sclav”, in care enumera toate bunurile care i-ar apartine lui Vladimir Putin, chiar daca acestea nu sunt precizate in declaratia sa de avere. Nemtov sustine ca fostul agent KGB are la dispozitie, in avionul prezidential, o toaleta care valoreaza 75.000 de dolari. Cele 11 ceasuri pe care le poarta cu diferite ocazii valoareaza peste 700.000 de dolari. In plus, “flota prezidentiala” este compusa din 15 elicoptere, plus un Airbus, doua avioane Dassault Falcon, un Ilyusin Il-96, a carui cabina a fost decorata cu obiecte in valoare de 18 milioane de dolari. Pentru un politician care, in 2008, si-a descris munca drept fiind “de sclav”, iahtul de 53,7 metri lungime, cu piscina interioara, cascada artificiala, jacuzzi si crama personala pare decorul perfect pentru relaxare.

De asemenea, ziarul britanic Sunday Times si publicatia ceha Lidove noviny au scris ca Vladimir Putin a profitat de functiile sale si a creat un imperiu in valoare de 130 de miliarde de dolari.Publicatia ceha claseaza asa-numitul “clan Putin” pe primul loc in clasamentul celor mai bogate familii din lume, cu o avere de peste 130 de miliarde dolari, cu 56 de miliarde mai mult decat activele liderului oficial al revistei Forbes, magnatul mexican Carlos Slim Helu – proprietar al unei industriei de comunicatii in valoare de 74 de miliarde de dolari.

Din declaratiile publice, Putin are venituri modeste. In decembrie anul trecut, in fata comisiei electorale, el a declarat ca detine circa 135 de mii de euro, un apartament de 75 de metri patrati la Sankt-Petersburg, unul mai mic la Moscova si doua masini Volga de colectie, mostenite de la tatal sau.