Rezervele mondiale de cacao vor scadea drastic in urmatorii 50 de ani deoarece exista un deficit al productiei intensificat si de cresterea continua a cererii de ciocolata in Asia, transmite Bloomberg .

Consumul de cacao va ajunge la 700 000 tone in urmatoarele 12 luni, iar deficitul va persista pana in 2018, pentru saselea an consecutiv. Aceasta este cea mai lunga perioada de scadere a productiei de cacao din 1960 si pana in prezent, sustine Laurent Pipitone seful departamentului statistic al Organizatiei Internationale pentru Cacao, cu sediul la Londra. Preturile ar putea creste cu 15% ajungand la 3 200 USD pe tona pana la sfarsitul anului 2014.

In 2014, vanzarile mondiale de ciocolata vor atinge 7,3 milioane tone, o crestere de 2,1%, dupa ce in 2013 s-a inregistrat o crestere de 2% in potrivit estimarilor Euromonitor International Ltd. Vanzarile in China s-au dublat in ultimi zece ani depasind Europa de Vest, considerata pana acum cel mai mare consumator de ciocolata.

Rezerve mai restranse inseamna si costuri mai mari penrtu producatorii de ciocolata inclusiv pentru Nestle, Barry Callebaut AgG sau Lindt&Spruengli AG.

Cererea de ciocolata este imensa, afirma Ashmead Pringle Presedintele GreenHaven Commodity Services din Atlanta, care gestioneaza o piata de 340 milioane USD. ”O mare parte din populatia lumii intra in clasa de mijloc si vor avea mai multi bani pentru cheltuieli, si ma refer in special la pietele emergente din Asia” a precizat el.

Pretul pentru cacao a ajuns la 2 792/tona in 2013, ceea ce inseamna o crestere de 25%, la bursa Futures din New York .

Vremea uscata din Coasta de Fildes si Ghana, cele mai mari producatoare de cacao va duce la o crestere a preturilor chiar in conditiile in care cele mai multe preturi de consum vor scadea. Commertzbank estimeaza ca productia de cacao in Africa de Vest va scadea in acest an, adancind deficitul cu inca 100 000 de tone, sau cu 43% mai mult decat previziunile Organizatiei Internationale pentru Cacao. Boabele de cacao sunt procesate si transformate in pudra sau unt, utilizate ulterior in productia de ciocolata.

In zona Asia Pacific, unde locuieste mai mult de jumatate din populatia globului, cererea de ciocolata reprezinta 12% din cererea mondiala, consumul va fi de 200g pentru fiecare persoana in 2014, dublu fata de acum zece ani, potrivit datelor Euromonitor. In China, vanzarile vor creste cu 6,9% in 2013 ajungand la cantitatea record de 193 100 tone iar pentru 2014 se estimeaza o crestere de 6,6%.