Premierul britanic David Cameron le va propune cetatenilor britanici, intr-un discurs programat miercuri, sa decida, printr-un referendum national, daca vor sau nu ca Marea Britanie sa ramana membra a Uniunii Europene, o miscare-surpriza de natura sa inhibe schimburile comerciale in Europa si sa arunce o noua umbra de indoiala asupra viitorului blocului comunitar, scrie The Wall Street Journal.

Cameron ar intentiona sa declare ca, daca va castiga alegerile programate in 2015, Partidul Conservator din care face parte va renegocia raporturile Marii Britanii cu UE, iar ulterior, in prima parte a mandatului sau de 5 ani, va organiza un referendum cu privire la rezultatele respectivelor negocieri.

Ar fi pentru prima oara in ultimii ani cand un guvern al unui stat membru UE ar oferi cetatenilor sai posibilitatea de a se exprima la urne cu privire la aceasta chestiune fundamentala.

O astfel de declaratie ar produce nelinistite in randul comunitatii europene, care se confrunta inca cu efectele grave ale crizei datoriilor suverane din zona euro.

In timp ce multi s-au concentrat pe riscul ca Grecia sa paraseasca zona euro, promisiunea unui referendum din partea lui Cameron ar insemna ca ar exista acum posibilitatea reala ca un membru mult mai important sa paraseasca constructia politica europeana, in conditiile in care Marea Britanie este una dintre cele mai mari economii din UE si cel mai important centru financiar al acesteia.

Risc mare, profit potential mare O astfel de miscare ar fi foarte riscanta si pentru Cameron insusi, care se afla in prezent intr-o postura extrem de incomoda pe problematica europeana. El a spus in mod repetat ca, in opinia sa, este in interesul Marii Britanii sa ramana membra a UE.

Insa unii membri ai propriului sau partid, care considera ca Regatul Unit cedeaza prea multa putere Bruxelles-ului, au facut presiuni agresive asupra premierului pentru ca acesta sa reduca legaturile cu blocul comunitar sau chiar sa il paraseasca cu totul.

Cu toate acestea, un astfel de referendum nu ar avea loc loc inainte de ultima parte a anului 2017. Insa Cameron se gandeste ca, oferind electoratului acest referendum, ar putea vana doi iepuri dintr-un foc: ar calma aripa eurosceptica a Partidului Conservator si, totodata, ar castiga conditii mai bune pentru Marea Britanie in negocierile cu UE. „Vreau ca Uniunea Europeana sa fie un succes. Si vreau o relatie intre Marea Britanie si UE care sa ne mentina membri ai Uniunii”, va spune Cameron in discursul de astazi.

Propunerea de referendum ar face din problematica europeana tema-cheie de dezbatere a viitoarei campanii electorale din Regatul Unit. Acest lucru constituie in sine un risc, unii lideri ai comunitatii de afaceri avertizand ca incertitudinea cu privire la viitorul Marii Britanii in UE ar putea avea un efect negativ asupra investitiilor straine.

Multi de „daca” Pentru a ajunge sa organizeze referendumul pe care intentioneaza sa il promita, Cameron va trebui mai intai sa castige viitoarele alegeri, si sa le castige de o maniera limpede. Ceea ce pare dificil in acest moment, in care conservatorii se afla intr-o coalitie fortata cu liberal-democratii (partid pro-european), din cauza faptului ca nu si-au asigurat o majoritate la precedentul scrutin, iar laburistii, principalul partid de opozitie, se situeaza in prezent inaintea conservatorilor in sondaje.

Referendumul depinde de asemenea de capacitatea Marea Britanii de a negocia o modificare a tratatului UE cu celelalte state membre ale Uniunii, al caror numar va ajunge la 28 dupa aderarea Croatiei, programata pentru luna iulie.

Premierul Cameron a amanat in mod repetat sa se pronunte categoric asupra problemei europene. Ultima oara a glumit spunand ca are o abordare „tantrica” a acestei chestiuni. Discursul de miercuri trebuia rostit vinerea trecuta la Amsterdam, insa a fost amanat ca urmare a izbucnirii crizei ostatecilor din Algeria, in care au murit si cetateni britanici.

Alte surse au afirmat ca insusi presedintele SUA, Barack Obama, l-ar fi sunat pe Cameron si l-ar fi presat sa renunte la discurs sau macar sa-i indulceasca tonul ultimativ. Alba sau neagra

Cameron intentioneaza sa afirme ca poporul britanic are sentimentul ca UE se indreapta intr-o directie pentru care tara nu si-a dat niciodata acordul, fiind supusa unor interferente tot mai puternice din partea Bruxelles-ului si unei intregi serii de reglementari comunitare inutile.

„Dupa ce vom fi negociat termenii noului acord cu UE, vom oferi poporului britanic posibilitatea de a se exprima prin referendum asupra acestora, optiunea fiind foarte simpla: vor sau nu sa ramana in UE in noile conditii. Va fi un referendum unde se va decide daca vom ramane in UE sau vom parasi Uniunea”, intentioneaza Cameron sa declare in cadrul discursului.

Cameron a spus in mod repetat in ultima vreme ca nu crede ca referendumul este metoda optima de a hotari daca Marea Britanie va ramane sau nu in UE.

Momentan, este neclar asupra caror aspecte ale relatiilor Regatului Unit cu UE s-ar concentra conservatorii in demersul lor de renegociere a raporturilor cu blocul comunitar. Unii parlamentari conservatori au sugerat ca ar fi vorba de domeniile pietei muncii, criminalitatii si justitiei, unde s-ar dori o reducere semnificativa a influentei institutiilor comunitare. Pe de alta parte, este neclar in prezent daca rezultatul unui astfel de referendum ar fi executoriu.

Sentimentul anti-european in Marea Britanie se situeaza la cele mai inalte cote din anii ’80 incoace, iar nemultumirile cu privire la UE sunt mai pronuntate in randul electoratului de dreapta, o buna parte din acesta retragandu-si sprijinul pentru conservatori si imbratisand gruparea UK Independence Party, al carei principal scop este retragerea Marii Britanii din UE.

Nu s-a mai intamplat din 1985 incoace Premierul Cameron risca sa isi strice relatiile cu oameni de afaceri si cu oficiali din Europa si Statele Unite, si chiar si cu unii ministri din cabinetul sau de coalitie, acestia avertizand in ultimele zile asupra riscurilor pe care un astfel de referendum l-ar reprezenta pentru economia britanica.

Nu ar trebui sa facem nimic care ar putea afecta locurile de munca in aceasta tara, intr-un moment in care inca ne straduim sa ne revenim dupa teribilul soc din 2008”, a declarat recent vicepremierul Nick Clegg, totodata lider al Partidului Democrat Liberal, la BBC.

Ultimul sondaj de opinie pe aceasta tema, de saptamana trecuta, a aratat ca 34% din britanici ar vota pentru parasirea UE, iar 40% – pentru ramanerea in cadrul Uniunii. Insa cu o saptamana inainte, rezultatul a fost invers: 42% pentru iesirea din UE, 36% pentru ramanerea in cadrul Uniunii.

Problema europeana este in mod traditional una controversata si in interiorul Partidului Conservator si s-a dovedit fatala pentru ultimii doi premieri conservatori, Margaret Thatcher si John Major.

Cameron risca sa-si strice relatiile si cu omologii sai europeni, nemultumiti deja de ceea ce ei numesc „obstructionismul” britanic. In particular, oficialii francezi au fost cei mai duri, avertizand ca Londrei nu ar trebui sa i se permita sa aleaga doar ceea ce ii convine din statutul de membru al UE. Altii s-au declarat ingrijorati ca exemplul Marii Britanii ar putea fi urmat si de altii.

Un vot explicit cu privire la ramanerea sau nu in UE nu a mai avut loc din 1985, cand Groenlanda a votat sa paraseasca ceea ce atunci se numea Comunitatea Economica Europeana. Anterior, un astfel de referendum a avut loc chiar in Marea Britanie, in 1975, insa atunci britanicii s-au pronuntat cu o larga majoritate pentru a ramane in interiorul comunitatii europene.