Locuitorii Damascului, capitala Siriei, au renuntat pentru cateva ore la arme in favoarea bulgarilor de zapada, iar ura cotidiana, generata de unul dintre cele mai sangeroase razboaie civile din ultimii ani, a fost inlocuita, pentru scurt timp, de rasete, scrie Reuters.

Miercuri a inceput sa ninga la Damasc, iar in scurt timp, capitala Siriei a fost cu totul acoperita de Zapada, un fenomen extrem de rar in regiune, care a provocat o explozie de rasete si bucurie in timpul noptii printre sirieni, care au uitat pentru moment de razboiul civil, precum si de gravele disensiuni dintre ei.

Pentru cateva ore, practic nu a contat pozitia politica a fiecaruia – rebel militant sau loialist pro-guvernamental.

Noaptea trecuta, pentru prima data dupa multe luni de zile, am auzit rasete in loc de explozii. Chiar si fortele de securitate ale regimului presedintelui Bashar al-Assad au lasat armele deoparte si ne-au ajutat sa facem un om de zapada”, a povestit celor de la Reuters, pe Skype, Iman, un locuitor al cartierului Shalaan din centrul Damascului.

„Armistitiul zapezii” Saptamana aceasta, Siria si statele invecinate au fost devastate de o furtuna de zapada care a provocat inghet si inundatii in intreaga regiune. Insa pentru locuitorii Damascului, zapada a fost un prilej de bucurie si de a mai uita pentru scurt timp suferintele provocate de razboiul civil.

„Am reinvatat sa zambim, dupa aproape doi ani de razboi. Pentru cateva ore, am fost doar sirieni pur si simplu”, a scris pe Internet un alt locuitor al Damascului.

Revolta impotriva regimului familiei Assad, la putere de 40 de ani in Siria, a inceput cu proteste pasnice, insa a degenerat intr-un conflict armat care a divizat tot mai mult Siria din punct de vedere confesional, ucigand peste 60.000 de oameni. De la izbucnirea razboiului civil, strazile din Damasc sunt cel mai adesea pustii dupa lasarea intunericului. Locuitorii prefera sa ramana in case, temandu-se de violenta sau rapiri. Orasul este plin de puncte de control militare.

Insa miercuri seara, locuitorii mai multor cartiere spun ca au stat pe strazi pana tarziu pentru a se bucura de zapada, bucurie la care au participat chiar si soldatii, care de obicei pastreaza o mina severa.

Am stat afara pana la 2 noaptea si ne-am jucat in zapada. Au fost chiar si femei si copii si nimanui nu ii era frica”, spune un locuitor al cartierului Midan, controlat in proportie covarsitoare de fortele de opozitie, care a refuzat totusi sa-si dezvaluie numele real celor de la Reuters, constient ca „minunea” nu va dura prea mult.

Chiar si soldatii au inceput sa rada si au aruncat in noi, in joaca, cu bulgari de zapada, de la posturile lor de control. Iar cand au vazut ca toata lumea iese in strada, soldatii au inceput sa glumeasca: <O, nu, ce e asta, un protest?>”, adauga el.

Pentru multi sirieni, „armistitiul zapezii” nu a oferit prea multe sperante pentru un viitor mai bun, insa unii spun ca, totusi, a demonstrat ca sirienii vor putea coabita in viitor.

„Nu cred ca putem speranta ca razboiul se va termina prea curand. Dimineata am auzit din nou explozii. Insa ceea ce s-a intamplat miercuri noapte e totusi incurajator, arata ca poate vom fi capabili sa reinvatam sa traim laolalta”, conchide Iman.

Precedentul din 1914 Relatarile locuitorilor din Damasc aduc aminte de faimosul „armistitiu de Craciun”, care a constat intr-o serie de incetari ale focului, neoficiale, pe frontul de Vest al Primului Razboi Mondial, in preajma sarbatorii de Craciun a anului 1914.

In saptamana de dinaintea Craciunului, soldatii englezi si germani au inceput sa-si adreseze urari si colinde, peste retelele de sarma ghimpata. Cu aceasta ocazie, unii dintre ei au propus chiar sa se efectueze un schimb de daruri.

In Ajunul si in ziua Craciunului, multi militari, din ambele tabere – intr-o mai mica masura cei din unitatile franceze – s-au aventurat, pe cont propriu, in no man’s land, unde s-au intalnit cu adversarii lor si au facut schimb de alimente si de mici obiecte.Pe langa slujbe de inmormantare comune, s-au organizat coruri mixte, care au cantat colinde, si s-au jucat cateva meciuri de fotbal.

Armistitiul de Craciun din 1914 a fost evocat de mai multe ori pe marele ecran, cel mai recent film pe aceasta tema fiind productia franceza Joyeux Noel (2005), castigatoare a premiului Oscar al Academiei Americane de Film pentru cea mai buna pelicula straina.