Budapesta are nevoie urgenta de o plasa de siguranta financiara din partea Europei si a Fondului Monetar International, Guvernul ungar aratandu-se din acest motiv extrem de conciliant fata de criticile Comisiei Europene si ale Bancii Centrale Europene la adresa multora dintre noile legi impuse de executivul condus de Viktor Orban.

Budapesta e in criza de timp si Guvernul maghiar isi doreste sa demareze cat mai curand negocierile cu Europa si FMI pentru a obtine o linie de credit pe care ar utiliza-o doar in caz de crestere nesustenabila a ratei dobanzii datoriei suverane a Ungariei. In opinia lui Guillaume Salomon, expert la Societe Generale, „riscurile cu care se confrunta Ungaria cresc rapid si pe termen scurt. Urmatoarele trei saptamani vor fi decisive.” Explicatia ar fi ca in aceasta perioada de timp piata s-ar putea confrunta cu perspectiva ca Ungaria sa fie adusa de catre Comisia Europeana in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

Guvernul maghiar trebuie sa raspunda cerintelor Comisiei Europene in prima saptamana a lunii aprilie in legatura cu problemele litigioase evidentiate de autoritatile de la Bruxelles – fixarea salariului Guvernatorului Bancii Centrale, legi din sistemul judiciar si protectia datelor. In conditiile in care Ungaria are acuta nevoie de bani, este foarte probabil ca va face concesii, dar autoritatile se plang totusi ca „europenii ar fi mult prea exigenti la adresa Budapestei”.

Ungaria are nevoie de un imprumut de 10 miliarde de euro pentru a iesi din colimatorul investitorilor si a putea sa se refinanteze in conditii acceptabile. Insa, potrivit unui raport al Axa Investment Managers, Budapesta ar avea nevoie de 20-25 miliarde de euro in perioada 2012-2013 pentru a-si finanta deficitul bugetar. La randul sau, Societe Generale crede ca Budapesta dispune de lichiditati pentru cel mult 4-5 luni. Partea ungara insa refuza sa dea cifre.

Ingerinta mascata a guvernului in Banca Centrala

„Vom raspunde cererilor Bruxellesului in doar 15 zile, desi Comisia Europeana nu ne-a impus un termen”, anunta Zoltan Csefalvay, Secretar de stat pentru strategia economica. El sustine ca, din punctul de vedere al Ungariei, problema legata de Banca Centrala poate fi rezolvata cu usurinta.

„Suntem complet de acord cu independenta primei institutii financiare a tarii pentru ca stim ce inseamna o inflatie mare. Puterea Bancii Centrale a fost sporita si isi poate asuma supervizarea macro-economica. In consecinta, in noua lege am prevazut posibilitatea de a numi un nou vice-guvernator insarcinat cu acest lucru. Pentru moment insa nu-l von numi”, explica Csefalvay. Banca Centrala Europeana vede insa altfel lucrurile si decizia Budapestei nu face decat sa irite institutia financiara europeana.

Alte probleme pentru care Ungaria ar putea ajunge in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene sunt cele referitoare la impozite exceptionale aplicate bancilor si marilor companii din domenii cum ar fi cel energetic sau telecomunicatii. Referindu-se la acestea, Zoltan Csefalvay incearca o explicatie, spunand ca, atunci cand a preluat puterea, FIDESZ (centru-dreapta) nu a avut de ales pentru ca finantele publice erau intr-o stare catastrofala, inflatia era ridicata, asa ca nu au putut fi utilizate alte instrumente politico-monetare.

Masurile de disciplina bugetara adoptate de Budapesta nu au reusit sa evite intrarea in recesiune a Ungariei. Prognozele economice sunt si ele diferite, in functie de locul de unde sunt facute – Bruxellesul preconizeaza o scadere a Produsului Intern Brut cu 0,1%, in timp ce Budapesta mizeaza pe o crestere de 1,5-2%.