Ungaria ar avea nevoie de un credit din partea institutiilor financiare internationale de 15 pana la 20 de miliarde de euro, a declarat Mihaly Varga, secretarul general al Guvernului, citat de Reuters.

Tara vecina cauta un ajutor financiar de rezerva din partea Fondului Monetar International si al Uniunii Europene pentru a asigura investitorii ca dispune de fonduri suficiente chiar daca nu ar mai avea acces pe pietele financiare in cursul acestui an.

Forintul a ajuns la cel mai scazut nivel fata de euro in urma cu o luna, iar randamentele obligatiunilor de stat au crescut la peste 11% in urma preocuparilor investitorilor ca tara nu se mai poate finanta din cauza crizei din zona euro, in conditiile in care Ungaria are cea mai mare datorie din Europa Centrala comparativ cu productia sa.

Varga a reiterat faptul ca guvernul ar trebui sa ajunga la un acord in curand in privinta unei linii de credit pe care ar putea-o accesa in cazul in care criza datoriilor din Europa se va accentua si mai mult.

“Un acord rapid este in interesul ambelor parti, prin urmare, o intelegere ar putea fi prezentata intr-o luna sau doua. Imprumutul de siguranta ar putea fi undeva intre 15 si 20 de miliarde de euro “, a spus oficialul ungar intr-un interviu in cotidianul Magyar Hirlap.

Guvernul Ungariei a descurajat investitorii in repetate randuri in 2010 si 2011, cu masurile neortodoxe de politica economica pe care le-a luat. A deranjat, de asemenea, Comisia Europeana, cu o serie de legi, inclusiv un proiect de legiferare a activitatii bancii centrale despre care Comisia a afirmat ca reduce independenta bancii.

Pietele din Ungaria si-au revenit partial datorita angajamentelor facute de guvern ca va rezolva aceste probleme si va incepe demersurile pentru contractarea unui imprumut international.

Pentru Ungaria, care are nevoie de taierea cheltuielilor, o incetinire economica ar face si mai dificila reducerea deficitului. Guvernul estimeaza pentru acest an o crestere cu 0,5% a economiei, FMI vede un avans de 0,3%, in vreme ce Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare se asteapta la o contractare a economiei cu 1,5%.