Economia europeana se deterioreaza constant, in Orientul Mijlociu domneste tensiunea iar economiile emergente sunt privite cu ingrijorare de catre investitori.

In aceste conditii, Business Insider se intreaba unde ar putea aparea urmatorul focar de criza. Iar analistii de la Citi raspund.

Rusia

Ultima oara cand in Rusia au avut loc proteste de amplitudinea celor generate de re-alegerea lui Vladimir Putin, s-a prabusit Uniunea Sovietica.

Tina Fordham, Senior Global Political Analyst la Citi, crede ca protestele din Rusia s-au prelungit peste asteptari, iar tensiunile nu se vor termina curand, avand in vedere planurile de restrangere a libertarii de exprimare.

Franta

Opt din cele 9 tari ale zonei euro au avut alegeri in ultimele 18 luni. In jumatate dintre acestea, conducatorii anteriori au fost schimbati.

In Franta, noua putere a castigat alegerile bazandu-se pe mesaje anti-austeritate. Pe masura ce acest sentiment se intensifica, la fel se va intampla si cu tensiunile in raport cu Germania.

De altfel, Italia a intrat intr-un conflict deschis cu nemtii, dupa ce ziarul fratelui lui Berlusconi a publicat pe prima pagina o poza cu Angel Merkel, deasupra caruia a folosit expresia “al 4-lea Reich”.

In Olanda, unul dintre cei mai importanti creditori, lucrurile se vor decide la alegerile din 12 septembrie.

Grecia

Chiar daca Grecia renunta la euro, va contiuna sa fie tinuta in viata de celelalte state. In tot acest timp, foametea, cresterea persoanelor fara adapost si riscul unor proteste violente raman cauze de ingrijorare pentru Grecia, noteaza analistul Citi.

Egipt

Primele alegeri democratice in ultimii 50 de ani au lasat Egiptul scindat. Mohammed Morsi, candidatul Fratiei Musulmane, a reusit sa castige la mustata, aratand ca in epoca post-Mubarak exista foarte multi sustinatori ai fostului conducator.

In aceste conditii, schimbarile vor fi greu de facut, iar unitatea populara, greu de mentinut.

Si in Libia, situatia este asemanatoare. Multi dintre fostii sustinatori ai lui Gaddafi au fost acum alesi, prin vot liber.

Siria

In Siria, domneste razboiul civil, care a rapit deja vietile a aproape 20.000 de civili.

Analistii Citi prevad o prabusire a statului sirian, insa avand in vedere dotarea cu arme chimice, celelalte state se vor vedea nevoite sa intervina.

Pe de cealalta parte, in Venezuela, problema principala este sanatatea presedintelui Hugo Chavez, bolnav de cancer. Chavez este la carma Venezuelei de 13 ani, iar moartea acestuia ar genera o incertitudine generalizata. “Moartea liderului inaintea alegerilor ar amana procesul electoral, deschizand posibilitatea unei schimbari de viziune”, potrivit Citi.

China

Hu Jintao, presedintele Chinei in ultimii 10 ani, va preda stafeta succesorului sau in primavara. Desi potrivit unui sondaj Pew, 82% din populatia Chinei este multumita de activitatea fostului presedinte, Fordham apreciaza ca statul asiatic este supus unei presiuni externe. “Relatia cu China va fi o tema omniprezenta in campania electorala din SUA”, scrie analistul.