In toamna lui 1849, Edgar Allan Poe a murit in conditii misterioase la Baltimore. Avea numai 40 de ani si un trecut literar deja conturat . Pana azi nu s-a aflat nici cauza reala a mortii sale, nici cum si-a petrecut ultimele zile, nici de ce inmormantarea lui a fost atat de discreta.

Cu toate ca biografii sai au emis destule ipoteze privind disparitia autorului Prabusirii Casei Usher, adevarul se lasa inca asteptat. Prozatorul Matthew Pearl creeaza un personaj viabil: un tanar si impetuos avocat, Quentin-Clark, fanatic admirator al lui Poe, incearca sa afle adevarul despre moartea lui prin cercetari tenace si riscante sau doar prin obsesii de lectura. Articolele de presa mentionate in carte sunt veridice, dupa cum si oamenii ce o populeaza.

Reala este si descrierea atmosferei Baltimore-ului de la jumatatea secolului al XIX-lea pentru care scriitorul s-a documentat , fiind atent la schitarea profilului psihologic al eroului sau. Finalmente, desi fictive, aventurile prin care trece Clark, cat si concluziile anchetei sale, reusesc sa faca verosimila povestea. Individualismul, conservatorismul viziunii asociate insingurarii sale romantice, prejudecatile legate de unele teorii sudiste pe care le-a asimilat, sau teoria gradatiei opuse egalitarismului nu ne ofera decat o justificare aparenta a atacurilor repetate impotriva democratiei ca sistem de guvernare. De fapt, scriitorul generos si hipersensibil, bantuit de nelinisti, a fost ulcerat de spectacolul pe care-l jucau campionii acestui sistem. Iata de ce, la doua veacuri de la nasterea sa, autorul Aventurilor lui Arthur Gordon Pym continua sa fie un subiect ideal pentru iubitorii genului de flic-story. El ramane cum s-a mai spus singurul american care a inventat vreodata o forma literara, si anume, nuvela politista (Vincent Buranelli ).

* * *

Cu o anume indreptatire, Poe a fost considerat drept fondatorul naratiunii politiste si a celor mai multe conventii ale genului; detectivul sau, M. Dupin, cel din Crimele din Rue Morgue si din Scrisoarea furata, este poet si matematician deopotriva, adica un tip care imbina o perfecta logica cu o intuitie patrunzatoare. Dupin e anticipatorul literar al lui Sherlock Holmes, din scrierile lui Conan Doyle. El vede ce le scapa celorlalti si rezolva uluitoare mistere cu o usurinta de invidiat.

De unde provenea aversiunea scriitorului fata de acea politica pseudo-democrata ce castiga teren in America maturitatii sale? El avea un dispret suveran fata de cuplul de rand, pentru acel puritan conformist, expert in racolarea de voturi, dar nestiutor in materie de constitutie; poetul a aparat institutia sclaviei, mai mult, ridiculiza falsele miscari de reforma gen Lincoln, abolitionismul de parada. Intr-un fel, constiinta sa estetica i-a facut si mai amare esecurile, chiar daca ele confirmau proasta opinie ce o avea despre gustul american. Tocmai atitudinea lui orgolioasa, i-a atras admiratia artistilor de mai tarziu (v. Baudelaire si Mallarme), chiar si a acelora ce nu agreau logoreea naratorilor lui vanitosi, ori teoriile sale sclipitoare despre vestitul principiu poetic. Walt Whitman va sugera ca Edgar Poe, departe de a fi o enigma a lumii americane era de fapt un personaj paradoxal, prins in vartejul unei lumi ostile.