Sindromul de intestin iritabil reprezinta o afectiune intestinala functionala foarte frecvent intalnita in populatia generala, atingand aproximativ 50% din prezentarile la gastroenterolog. Este cunoscut si sub numele de “colita de fermentatie”.

Clinic, sindromul de intestin iritabil se caracterizeaza prin durere abdominala sau discomfort, asociate cu modificarea

frecventei sau consistentei scaunelor. Din anamneza (interogarea pacientului de catre medic) trebuie sa reiasa ca simptomatologia a fost prezenta cel putin 12 saptamani in ultimele 6 luni.

Durerea abdominala este de obicei difuza, dar poate fi si localizata la nivelul unei anumite zone abdominale, zona putand varia de la o zi la alta sau de la un moment la altul in cadrul aceleiasi zile. O caracteristica importanta a durerii abdominale in sindromul de intestin iritabil este ca apare numai pe parcursul zilei, fara a trezi pacientul din somn. De asemenea, se asociaza cu tulburari de tranzit si se amelioreaza dupa defecatie sau emisie de gaze.

Tulburarile de tranzit asociate durerii abdominale sunt de tipul diareei (prezenta a peste 3 scaune/zi, de consistenta scazuta), constipatiei (mai putin de 3 scaune/saptamana si/sau scaune de consistenta crescuta, cu efort la defecatie) sau alternantei acestora. In functie de tipul tulburarii de tranzit, sindromul de intestin iritabil poate fi cu predominanta diareei sau cu predominanta constipatiei.

Alte simptome prezente in intestinul iritabil sunt: meteorismul abdominal (balonarea), borborismele (zgomote date de miscarea intestinului), prezenta de mucus in scaun, senzatia de defecatie (evacuare) incompleta, dispepsia (satietate precoce, greata, varsaturi), pirozisul (arsura retrosternala). De asemenea, pot fi prezente si manifestari extraintestinale, cum ar fi: dismenoree (dureri menstruale), dispareunie (durere la contactul sexual), tulburari de dinamica sexuala. mictiuni frecvente insotite de durere, senzatie de mictiune incompleta, oboseala cronica, depresie, anxietate, insomnie, irascibilitate, cefalee (durere de cap).

Factorii declansatori ai simptomatologiei sunt alimentari si psihoemotionali. Alimentele incriminate sunt cele care determina o digestie dificila si genereaza o cantitate mai mare de gaze, cum ar fi: varza, fasolea, mazarea, conopida, nucile, semintele, alunele, excesul de grasimi animale, prajelile, bauturile acidulate, etc. De asememea, mesele neregulate precipita simptomele intestinului iritabil.

Factorii psihoemotionali (stres, anxietate, oboseala) declanseaza si intensifica simptomele, amplificand comportamentul maladiv al pacientului si scazand capacitatea de adaptare a acestuia.

Diagnosticul este in principal clinic (bazat pe simptome), dar este necesara efectuarea unui set de analize care sa excluda o afectiune organica (inflamatorie, tumorala, infectiosa sau de alta natura). Analizele de sange, coprocultura si coproparazitologia, precum si hormonii tiroidieni (in cazul pacientilor cu diaree) trebuie investigate si sunt sa fie in limite normale la pacientii cu intestin iritabil. De asemenea, se efectueaza colonoscopie sau irigografie la pacientii peste 50 ani sau cu suspiciune de cancer colorectal.

Tratamentul vizeaza in special factorii declansatori, constand in masuri dietetice si medicatie anxiolitica/antidepresiva, la care se asociaza medicatie simptomatica (care combate durerea si tulburarile de tranzit).