Nu știu ce inseamna succesul pe Internet, cum se masoara el de fapt – in like-uri, in accesari sau in numar de comentarii acordate unei postari. Și, la drept vorbind, nici nu ma intereseaza… Ceea ce știu este faptul ca de cand am publicat in „Scornelile Moshului SF” povestirea lui MARIAN COMAN inclusa și in acest volum, nu a existat nici macar o singura zi in care sa nu existe cel puțin un cititor pentru ea !!!

Un calcul simplu arata ca a avut cel puțin 500 de fani, dar din statisticile blogului rezultatul apare ca fiind in realitate mai mult decat dublu !!! Peste 1000 de cititori pentru o povestire single este cu adevarat o performanța. Nu știu ce crede autorul, dar eu ma simt mandru  de performanța sa – mai ales ca „Albilița” a fost scrisa special pentru acest blog, marcand intoarcerea autorului in domeniul literar dupa o absența destul de indelungata, conform celor marturisite pe propriul site, a carui adresa o veți gasi in fișa de creație de la finalul acestui articol.

De ce aceasta fascinație a cititorilor pentru un text deloc spectaculos și foarte greu de plasat intr-una dintre categoriile ficțiunii speculative? Puteți afla și singuri, dupa ce veți lectura volumul rezultat din proiectul nostru, Cele 1001 de scorneli ale Moshului SF. Pana atunci, aveți mai jos marturisirile lui Marian despre cum a aparut aceasta mica bijuterie literara…

Stefan Ghidoveanu

ALBILITA. HOW IT’S MADE

Se poarta plagiatul. Si vreau sa fac acum o marturisire in premiera: am furat ideea viselor pictate pe pereti. Am furat-o de la personajul principal al unui text pe care l-am scris cu cativa ani in urma. Se numeste „Testamentul de ciocolata” si incepe cu un pusti care se amuza de faptul ca visele i-ar putea manji peretii dormitorului. Gandul ludic al personajului meu m-a urmarit vreme de cinci ani si a sapat incet in mine, asa cum s-au obisnuit sa sape toate povestile mele inca nescrise, incurajate de personajele textelor deja scrise.

Al doilea lucru pe care pot sa-l spun despre „Albilita” este faptul ca este singura povestire scrisa in 2011 si, iata, ii multumesc lui Stefan Ghidoveanu pentru ca m-a batut la cap sa-i trimit un text pentru blogul sau. Fara chemarea sa, „Albilita” ar fi ramas multa vreme neterminata si ar fi continuat sa sape in mine, cautand dezorientata iesirea.

Apoi, foarte important este meritul lui Michael Haulica. Fara fluturii sai de pe coperta revistei Lumi Virtuale, textul asta nu ar fi existat, cum multe alte texte dintre cele pe care le-am scris nu ar fi fost. Mike este unul dintre oamenii care m-au ajutat, m-au chemat, m-au inspirat, m-au fortat sa-mi pun visele pe hartie. Si chiar despre vise este vorba aici. Despre vise, despre puterea de a visa si despre cat de greu este sa-ti pui visele in realitate, atunci cand nu te incadrezi in norma. Este si un fel de antinostalgie pentru cei care se lasa purtati de valul povestilor neocomuniste cu „era mai bine inainte”, o metafora timida legata de imposibilitatea de a-ti implini visele intr-un regim totalitar. Si apoi e povestea… Povestea care leaga gandul pustiului din „Testamentul de ciocolata” de chemarea lui Stefan, de fluturii lui Mike si de celelalte lucruri despre care am scris mai sus. In fond, eu nu am facut mare lucru. Eu doar am scris povestea. Sper sa va placa…

Marian Coman

Marian Coman s-a nascut la 21 mai 1977, in Mangalia. Este absolvent al Facultatii de Psihologie si Asistenta Sociala din cadrul Universitatii „Petre Andrei” — Iasi. Ziarist, a lucrat la mai multe ziare din Braila si Galati, in prezent ocupa functia de redactor-sef al cotidianului Obiectiv — Vocea Brailei. In perioada 2002-2007, a realizat suplimentele SF saptamanale Monitorul SF (in Monitorul de Galati si Monitorul de Braila) si Literatura si artele imaginarului (in Obiectiv — Vocea Brailei). A debutat in suplimentul Supernova nr.64/1995 cu povestirea „Drumul spre iad“. Este prezent cu texte in antologiile Romania SF 2001 (ProLogos, 2001), Quasar 001 (MediaTech, 2001), Noesis (2002 — in format electronic), Liternet 2002, vol. 3 (2002 — in format electronic), Alte lumi, alte legende (MediaTech, 2002), AtelierKult. Povestiri fantastice (Millennium Press, 2005), Transformarea lui Martin Lake si alte povestiri (Millennium Press, 2006), Millennium Est. Cinq histoires fantastiques (Millennium Press, 2007 — in limba franceza), Poezie si proza la Dunarea de jos (2008), Millennium. Fantasy & Science Fiction (Millennium Books, 2009).

Volume publicate: Nopti albe, zile negre (Tritonic, 2005), proza scurta; Testamentul de ciocolata (Tritonic, 2007), roman; Teoria flegmei. Apel la mitocanie (Tritonic, 2008), publicistica; Fingers and Other Stories (2011), povestiri in limba engleza.

Premii: RomCon 003, categoria mass media (Monitorul SF); RomCon 2004, categoria mass media (Literatura si artele imaginarului); Dan Merisca — 2004; KULT 2005, pentru volum individual (Nopti albe, zile negre); KULT 2006, pentru calitate literara de exceptie; Cititor SF 2007, pentru cel mai bun roman romanesc (Testamentul de ciocolata).