Asa cum v-am promis, continuam seria articolelor despre premiile Nobel.

Testamentul lui Alfred Nobel

Va spuneam in primul articol despre premiile Nobel ca primul premiu a fost decernat la 5 ani dupa moartea lui Alfred Nobel. Dar de ce? Pentru ca testamentul sau a creat controverse, atat in randul familiei, care nu a acceptat ca averea (sau o mare parte din ea) sa fie acordata sub forma de premii, cat si in randul “urmasilor”, sau mai bine zis primilor castigatori, care nu i-au respectat dorintele stipulate in document. Interesesant este ca, din cele 4 pagini, doar cateva randuri sunt dedicate donatiei ce ii va lega numele de realizarile supreme in principale domenii ale societatii moderne.

Testamentul a fost organizat in cele mai mici detalii. Dupa enumerarea membrilor familiei, prietenilor si chiar si servitorilor si precizarea averii ce urma sa le revina, Nobel stipuleaza atat numele premiilor pe care vrea sa le acorde, cat si motivul si institutia sau persoanele responsabile in a le acorda pe fiecare, iar banii vor fi luati din dobanda depozitului destinat special. Lucruri care s-au pastrat in perfecta conformitate cu dorinta sa pana astazi. Si se vor pastra generatii si secole, indraznim sa spunem.

Premiul Nobel pentru Chimie

Acest premiu reprezinta “partea” ce va fi acordata “persoanei care va face cea mai importanta descoperire sau imbunatatire in domeniul chimiei”, cum doreste propriul Nobel.

Daca fizica era considerata cea mai importanta stiinta a vremii, chimia a constituit pentru Nobel cea mai importanta parte a muncii si descoperirilor sale. Primul premiu Nobel pentru Chimie i-a fost acordat in 1901 lui Jacobus H. van ‘t Hoff, pentru “lucrarile sale despre echilibrul chimic sau presiune osmotica”. De atunci, laureatii ne-au facut, pe parcursul timpului, sa intelegem mai bine procesele chimice si bazele lor, contribuind in acelasi timp la avansul tehnologic de care ne bucuram azi.

S-au acordat 103 premii Nobel pentru chimie, 63 dintre ele fiind acordate unui singur laureat, restul fiind impartite intre 2 sau 3 castigatori. Din cei 161 de laureati, Frederick Sanger a primit premiul de 2 ori, fapt remarcabil, cu atat mai mult data fiind importanta distinctiei.

Statutul Fundatiei Nobel, specificand ca “daca unul dintre premii nu va fi considerat de importanta indicata in paragraful I (n.n. al Statutului), premiul va fi reportat pentru anul urmator, iar daca el nu poate fi acordat, banii vor fi adaugati la fondurile restrictionate ale fundatiei” este universal, prin urmare nici premiul pentru chimie nu a fost acordat in fiecare an, el lipsind timp de 8 ani din decernari. Universala este si regula conform careia “premiile nu se pot acorda postum”.

Ftrederic Joliot este cel mai tanar laureat de pana acum, avand 35 de ani la primirea premiului (1935), iar John B. Fenn – cel mai in varsta,  la 88 de ani (2002). De specificat este si ca Joliot a fost ginerele Mariei Curie, care va primi si ea premiul Nobel pentru chimie (1903), punand-o a doua oara pe lista laureatilor si printre cele doar 4 femei care primesc distinctia. Marie Curie este si in randul celor doua femei ce nu o vor imparti. Premiul Nobel pentru chimie a fost refuzat de catre doi laureati, ambii fiind fortati la gest de catre autoritati. Cei doi au putut primi diploma si medalia ulterior, dar nu si suma de bani.

Premiile Nobel 2011

Anul acesta, premul Nobel pentru chimie a fost acordat unei singure persoane, Dan Shechtman, “pentru descoperirea cvasicristalelor”. Nu ne ramane decat sa aflam ce sunt, nu?

Continuam zilele viitoare cu partea a III-a, in care vom povesti despre premiile Nobel pentru Psihologie sau Medicina.