Colocviul National „Ion Hobana“ si Decernarea Premiilor Nationale SRSFF „Ion Hobana“ se cheama evenimentul de miine.

Știam de mult ca premiile foste SRSFF, foste „Ion Hobana“, incepind din acest an se vor chema Premiile Nationale SRSFF „Ion Hobana“, dar am zis ca nu spun nimic pina nu se confirma oficial. Ma gindeam ca poate n-a fost vorba decit de un moment de ratacire al unui domn mai patimaș din fire, cu o exprimare mai mult decit prețioasa…

Se pare ca ceea ce parea o gluma (proasta) nu era decit purul adevar.

Deci, dragilor, vestea e asta: premiile nu se mai cheama „Ion Hobana“. Se cheama Premiile Naționale SRSFF „Ion Hobana“. Ca doar Ion Hobana nu era de-ajuns.

Acuma, cum ar trebui sa ințelegem alaturarea de cuvinte? Ca sa incercam totuși sa pricepem ceva din mișcarea asta. E vorba de premiile SRSFF – Ion Hobana? Adica numele lui Ion Hobana nu era de ajuns pentru a da greutate unui premiu? Voiau amicii noștri din SRSFF sa-și puna și numele asociației care a adunat in cei trei ani de activitate treizeci de membri (peste cei zece fondatori) alaturi de numele maestrului?

Imi amintesc ca fostul președinte al SRSFF remarca anul trecut, la dispariția lui Ion Hobana, ca au aparut cam mulți cu amintiri, incercind, astfel, sa preia puțin din gloria celui disparut. Sa fie vreo legatura…?

Sau poate ca ar trebui sa interpretam altfel: și anume ca premiile sint naționale SRSFF. Cum ar veni, premiile mondiale din Pocreaca. Pai, ori sint naționale, ori… Daca se chemau Premiile Naționale „Ion Hobana“, mai era ceva. Dar naționale SRSFF?

Cite despre cum s-a hotarit ca Ion Hobana sa dea numai jumatate din numele premiilor… Imi imaginez ca, intr-o chestiune atit de importanta, au fost consultați toți membrii SRSFF.

Și daca tot am ajuns la consultari și la hotarirea de a schimba numele premiilor din „Ion Hobana“ in… altceva, hai sa mai atingem o chestiune: SRSFF are ca partener, la aceste premii, Asociația Scriitorilor București, ASB fiind adusa aici pentru a da prestigiu acestor premii, pentru a lega scriitorimea bucureșteana de ele. Cu atit mai mult cu cit Ion Hobana a fost președintele secției de copii și tineret a ASB.

Dar ma intreb: atunci de nu s-a schimbat numele in Naționale ASB „Ion Hobana“? Sau Naționale SRSFF ASB „Ion Hobana“?

Și inca ceva: nu-mi aduc aminte sa se fi discutat schimbarea denumirii premiilor in vreo ședina de secție la ASB. Poate ca membrii asociației/secției ar fi fost de parere ca Ion Hobana ar fi meritat sa dea singur numele unui premiu. Poate chiar al premiului pentru F&SF acordat de ASB. Sau, de ce nu, de USR.

Și ajungem așa la cel de-al doilea subiect.

Am vazut o lista cu nominalizarile la premiile USR din acest an. Lipsesc (și nu e prima data) nominalizarile la secțiunea copii și tineret. De ce? N-or fi fost carți? Juriul care a facut nominalizarile n-a fost in tema?

Dar poate ca ar trebui ca intrebarea sa fie alta: știe cineva ce intra la copii și tineret in accepțiunea USR? Ii e clar cuiva ce scriitori aparțin acestei categorii? Ce opere literare? La secțiunea copii și tineret a ASB, pe linga autorii de carți pentru copii sint inscriși autorii de umor (fie ei epigramiști sau prozatori), autorii de F&SF, autorii de literatura polițista… M-am gindit de mai multe ori ca, de fapt, sint cei despre care „oficiala“ (iata ca il citez pe Ovidiu Bufnila) nu știe unde sa-i incadreze și atunci ii arunca in acea secție, numai sa nu se amestece cu ceilalți, scriitorii serioși adica.

Imi amintesc ca se vorbea (pe surse, evident, ca adevarurile se afla pe surse) anul trecut, la premiile ASB (parca la ASB, nu la USR), ca juriul avea de optat intre George Arion, cu un roman polițist, și Liviu Radu, cu O dupa-amiaza cu bere și zine. Și… n-a luat nici unul. Pentru ca nu se putea premia la copii și tineret o carte cu crime, și nici una care are bere in titlu (și in ilustrația copertei!). Și am zis – eram la o ședința de secție, la ASB: atunci de ce ne mai primiți aici, daca nu sintem ceea ce se spune ca sintem?

Probabil singura ieșire din povestea asta care nu onoreaza nici „oficiala“, dar nici pe scriitorii de F&SF primiți in USR la copii și tineret, ar fi sa se inființeze un premiu pentru F&SF și un premiu pentru literatura polițista. Pe care sa și le asume USR. Chiar daca președintele USR spune intr-o istorie a literaturii romane ca, dupa 1990, sefeul a disparut din Romania.

Sintem vii, domnule Manolescu. Sintem vii, scriem, scoatem carți, reviste… ne simțim foarte bine.

Dumneavoastra?

In incheiere, atit mai vreau sa spun: Ion Hobana este un nume uriaș, care spune tot ce e de spus prin el insuși. Orice incercare de a mai pune ceva linga numele lui Ion Hobana nu este decit imensa trufie. Și lipsa de respect.

Am invațat de la Ion Hobana ca daca vrei sa faci ceva pentru sefeul romanesc, atunci fa, gindindu-te la sefeul romanesc, nu la tine.

Nu știu ce parere au membrii SRSFF. Chiar au fost de acord ca premiile sa nu se mai numeasca „Ion Hobana“? Nu știu de ce, dar ma mir…

Premiile „Ion Hobana“… Suna tare bine. Și simțeam ca noi, cu toții, il onoram pe Maestru.