Optiunea de a fi vegan transcende cu mult lumea alimentelor. Nu doar veganul nu mananca niciun tip de produs animal, inclusiv oua sau lapte. Un vegan este cineva care, pe langa faptul ca evita aceste alimente, nu foloseste niciun derivat animal atunci cand se imbraca, poarta pantofi sau chiar isi dezvolta profesia, care ar putea fi, de exemplu, un pictor.
Dar, ce se intampla daca pensulele optime sunt cele din par de animal, daca pasta pentru prepararea unei panze este realizata cu lipici de iepure sau pigmentii contin extract de os? Pictorul vegan este intr-o adevarata legatura.
Principalele materiale necesare:
Daca ne punem in pielea lui, sa trecem in revista principalele materiale necesare realizarii operei sale de arta si contradictiile cu care se confrunta:
Sprijinul
Desi nu exista nicio problema cu peretele, lemnul sau hartia, pergamentul , de exemplu, pune deja o frana la cerintele artistice ale profesionistului vegan in cauza. Din fericire, acest suport, alcatuit din piele de animal, era caracteristic, dupa cum stim, timpurilor stravechi, nu atat de mult de astazi. Ar fi mai rau pentru cineva care miza pe pictura pe matase. Finisajul delicat al acestui tip de arta ar trebui sa fie aruncat ca idee, deoarece un artist vegan nu ar putea accepta un material produs de viermii harnici. In aceasta sectiune, egiptenii antici si veganii orientali ar fi cei mai afectati. Lorazepam online http://www.pharmacynewbritain.com/tivan/
In ceea ce priveste suportul, trebuie sa avem in vedere ca, uneori, pregatirea acestuia este cea care poate genera controverse pentru vegani. In cazul panzei foarte solicitate pentru un artist, este esential sa o impregnezi cu un strat care sa impiedice suportul sa absoarba vopseaua si aceasta este preparata in mod traditional cu un ingredient fundamental: colagenul , de obicei din peste si iepuri datorita marelui sau. flexibilitate… trebuie sa spunem ca artistii vegani care iubesc acest suport pot respira usor deoarece, datorita progreselor, lipiciurile de vinil au ajuns sa inlocuiasca aceste componente animale.
Pigmentii
O parte importanta a acestui ingredient de baza pentru realizarea lucrarii picturale care duce la culoare provine din minerale sau plante: alb, indigo, auriu… de exemplu. Dar cum ramane cu violetul , al carui pigment provine din slima unui melc de mare, sau carmin : stiai ca provine dintr-o cosenila mica, foarte rosie? Ca sa nu mai vorbim de negrul , provenit din arderea oaselor animalelor…
Au avut-o prost in preistorie, pe vremea Imperiului Bizantin sau in timpul Renasterii , pictorii vegani care foloseau atat de mult negrul, violetul si carminul in vremurile in care aceste culori simbolizau puterea si averea. Vestea buna pentru pictorii de astazi constienti de animale este ca pigmentii sintetici pot inlocui practic orice pigment cunoscut.
Tehnicile
Exista multe modalitati de abordare a unei opere picturale si nu toate sunt scutite de ingrediente de origine animala. Unul dintre cele mai evidente cazuri este tehnica temperei cu ou . Este adevarat ca un pictor vegan se poate descurca fara aceasta varianta si opteaza pentru altele, dar finisajul Nasterii lui Venus nu ar fi fost acelasi daca Botticelli ar fi fost vegan, deoarece este una dintre lucrarile emblematice realizate cu aceasta tehnica.
Daca vorbim de acuarele si uleiuri, se pare ca ne relaxam din moment ce ambele tehnici, in elementele lor esentiale, folosesc derivate din plante… dar trebuie sa avem in vedere ca, in cazul acuarelelor, ele chiar folosesc substante care imbunatatesc pictural. calitate, cum ar fi emulsii de exemplu, care provin de la bovine – fiere de bou.
Poate ca tehnica uleiului este cea mai vegana dintre optiuni. Cu ulei ca liant: fie seminte de in , cel mai des intalnit, dar si ulei de nuca si, pe de alta parte , terebentina , din rasina unor copaci, ca solvent, nu exista niciun motiv ca pictorul vegan sa cada in contradictie.
Exista mai mult pericol in finisajul cu lac . Desi rasina, ca componenta de baza, provine din lumea vegetala sau este sintetica, artistul vegan trebuie sa renunte la una dintre cele mai folosite: selac . Aceasta este produsa in cantitati mari de anumite insecte. Astfel, daca veganul nu ia miere de la albine, nu trebuie sa foloseasca nici selac, care este tot de lumea animala.
Periile
In mod traditional, provenind din par de animale diferit, in functie de finisajul cautat, pictorul vegan a gasit cu greu o perie al carei par sa nu fie de bou, porc, chiar veverita . Ca sa nu mai vorbim de cea mai apreciata dintre artisti, nevastuica siberiana , ideala pentru acuarela, care astazi a fost interzisa pentru a proteja animalul. Cu toate acestea, pictorul vegan poate respira usor, nailonul sau poliesterul au venit sa inlocuiasca aceste pensule care nu prea respecta lumea animala.
Dupa aceasta trecere in revista, putem spune ca pictorii de astazi, fie ca sunt sau nu vegani, isi pot realiza cu usurinta operele de arta fara a folosi materiale de origine animala. Veti gasi intotdeauna o optiune sintetica cu practic aceleasi finisaje.
Deci raspunsul la intrebarea initiala este DA, poti fi pictor si vegan fara a intra in conflicte morale. Au avut-o mai rau in vremuri stravechi. Se stie ca Leonardo da Vinci era vegetarian, este clar ca nu putea fi vegan.