In ultimul an de zile romanii s-au obisnuit cu stirile conform carora Jeffrey Franks, reprezentantul FMI vine la Bucuresti, vorbeste ceva cu Puterea, pe urma pleaca de unde a venit si Pac! se mai “elibereaza” o transa de bani “pentru Romania”.

Populatia este lasata sa creada ca Romania are de castigat in vreun fel din aceste imprumuturi luate de la FMI si ca acest lucru ar fi cumva un mod de a ajuta Romania sa iasa din criza.

Nimic mai neadevarat!

Ce sunt FMI, World Bank si World Trade Organization (WTO)?

Pe scurt: instrumente de subjugare a intereselor independente ale tarilor lumii catre interesele Marii Britanii si ale Statelor Unite!

Scurt istoric:

FMI (Fondul Monetar International) si World Bank au fost create in perioada imediat premergatoare sfarsitului celui de-al Doilea Razboi Mondial de catre SUA si Marea Britanie. In acea perioada, o mare problema pentru cele doua mari puteri o reprezentau business-urile europene care ori erau de partea nazistilor, ori paraseau Europa cu tot cu bani si know-how incercand sa evite probleme create de razboi si de reprecursiunile crizei economice din anii ’30. Europa a reprezentat de la inceput piata de desfacere primara pentru SUA si motorul economic care a generat ascensiunea SUA catre ceea ce avea sa faca aceasta tara Numarul 1 mondial din toate puctele de vedere inclusiv militar. Evident ca pertubarile din Europa trebuiau tinute cumva sub control si pietele libere si independente trebuiau sa fie subjugate unor interese corporatiste americane si britanice pentru a fi mai usor controlate si a se asigura afiliatia cu interesele celor doua puteri.

Una din primele initiative financiare de amploare ale SUA in Vestul Europei a fost planul Marshall care a transformat Europa de Vest post-belica intr-o anexa economica a SUA. De la planul Marshall insa, interesele si tentaculele FMI s-au intins in toata lumea iar scopurile acestei institutii au devenit din ce in ce mai misterioase si mai diabolice. Scopul principal (neoficial) al activitatii FMI si WB era concentrarea puterii si bogatiei in mainile unor elite, oricare ar fi ele atata timp cat relatiile economico-politice cu SUA si Marea Britanie ramaneau previzibile.

Care este interesul FMI in ziua de astazi?

Atat FMI cat si World Bank sunt la aceasta ora un fel de Camatari Mondiali avand fiecare un portofoliu de imprumuturi de multe sute de miliarde de Euro! Ei dau bani cu imprumut tarilor care trec prin dificultati fiscale si au nevoie temporara de lichiditati pentru a nu trece prin perioade de blocaj economic. Toate bune si frumoase numai ca FMI si World Bank nu dau nici un cent cu imprumut fara a pune conditii menite sa asigure returnarea imprumuturilor cu varf si indesat si intr-o perioada scurta de timp (de unde si similaritatea cu camataria). Aceste conditii draconice au avut efectul saracirii populatiei largi in mai toate cazurile iar in situatii extreme chiar adancirea iremediabila in saracie a populatiei unor tari care ar fi avut altfel o sansa de crestere economica la nivel organic (au impus mentinerea salariului minim in Haiti la valoarea din 2000 care era sub 1 dollar pe/zi! Acest lucru a adancit saracirea populatiei in asa masura incat Haiti a devenit una dintre cele mai sarace tari din lume desi e pozitionata geografic intr-o zona extrem de avantajoasa atat turistic cat si din pdv al rutelor de tranzit comercial international.).

Conditiile impuse de FMI deschid de obicei piata resurselor tarilor “beneficiare” de fonduri catre corporatiile americane si britanice care au astfel acces la acestea la niste preturi derizorii! De asemenea nu exista nici un fel de politica de prezervare a mediului inconjurator sau a economiilor locale, organice. Din contra, masurile FMI vizeaza corporatizarea excesiva in chiar dauna nivelului de trai al populatiilor locale din tarile care iau aceste imprumuturi. Aceasta politica se numeste eufemistic Politica de Ajustari Structurale (Structural Adjustment Policies –SAP).

In special in Romania si in tarile Europei de Est, aceasta injectie de “fonduri structurale” are dublu impact din moment ce chiar Uniunea Europeana acorda aceste fonduri “pentru dezvoltare” dar care de fapt doresc sa asigure distrugerea completa a economiei organice si favorizarea penetrarii  intereselor corporatiste occidentale.

Cu alte cuvinte productia agricola locala are insemnatate ZERO pentru FMI. Interesele business-urilor romanesti sunt chiar daunatoare intereselor FMI si de aceea nu veti auzi niciodata de vreun program destinat IMM-urilor din partea FMI. Pe FMI nu-i intereseaza dezvoltarea organica a Romaniei, imbunatatirea conditiilor de mediu si alte “nimicuri” de acest fel ci sa asigure o piata stabila de desfacere pentru bunurile si serviciile companiilor occidentale! De asemenea, Romania avand potentialul agricol pe care il are va fi la un moment dat transformata intr-un granar al SUA dar nu producatoare de produse organice, sanatoase ci un granar industrial care sa exporte la niste preturi derizorii. De aceea Leul este primul vizat si va fi atacat masiv in viitorul apropiat devalorizand-ul pentru  a asigura exporturile de materie prima si hrana la niste preturi de nimic catre Vest!

Toate aceste activitati ale FMI si WB au fost asemanate unui proces modern de colonizare a tarilor in curs de dezvoltare de catre interesele obscure a catorva indivizi si corporatii putred de bogate. Este purul adevar!

Colacul peste pupaza este WTO, o organizatie formata in 1995 pentru a inchide complet veriga controlului acestor interese obscure asupra tarilor in curs de dezvoltare si a eventualelor interese locale prin controlul absolut al tarifelor percepute pe miscare internationala de resurse si produse. Cu alte cuvinte, cine e cu ei nu plateste mare lucru dar cine ii concureaza e ars la buzunar pana renunta sa-i mai concureze! Vrei sa produci organic in Romania si merge productia ca unsa pentru ca ai pamant roditor si clima buna? E cerere in Europa de Vest pentru produsele tale si corporatiile agreate de WTO merg in pierdere din cauza ta? TAXE si TARIFE scrie pe tine pana ori vinzi doar local, ori dai faliment. Au ei grija de tine si daca vinzi doar local prin impunerea de “masuri de austeritate” guvernului local care astfel isi distruge propria economie locala si isi arunca propria populatie in saracie lucie.

In concluzie FMI vine si asigura polii existenti ai puterii, PDL in cazul Romaniei, ca vor avea cash-ul necesar ramanerii la putere dar cer tara si resursele ei pe tava, ii distrug mediul si ii saracesc populatia.

De ce credeti ca s-a implicat INSUSI Basescu in discutiile cu FMI-ul ieri? Ce treaba are Basescu cu FMI? Cel mult putea sa-l lase pe Boc sa discute cu Franks. Basescu insa se implica el insusi ori-de-cate-ori i se pare ca ceva ameninta PDL si Puterea. El nu are incredere in altii sa rezolve chestiuni pe care le considera cu adevarat importante precum banii de la FMI, bani care sunt insusi seva puterii si nu “bani pentru romani” asa cum vrea sa se inteleaga de catre populatie. Banii FMI sunt folositi EXCLUSIV pentru mentinerea puterii PDL , ca sa fie foarte clar.

Ajuta banii FMI cu ceva companiile?

Raspunsul scurt este NU. In nici o tara “ajutata” pana la aceasta ora de FMI, business-ul local nu a prosperat dupa plecarea FMI ci din contra. Afacerile locale s-au restrans sau au disparut distruse fiind de concurenta de tip monopol a marilor corporatii care au intrat cu bocancii in economiile organice fragile.

FMI finanteaza constructia de autostrazi, de cai ferate si de infrastructura in general tot pentru a facilita intrarea marilor interese in tarile imprumutate! Banii FMI nu reprezinta “investitii straine” ci din contra, ei sunt pavajul pe care camioanele marilor corporatii or sa care resursele luate aproape gratis din tara noastra si or sa le vanda la un profit exorbitant altor tari care au fost in prealabil “ajutate” de FMI si care acum  sunt nevoite sa dea banii pe ce si la pretul impus de ei, generand profituri extraordinare in acest mod pentru SUA de exemplu pe spinarea amaratilor platiti cu tarate din tarile Europei de Est.

Acestea fiind spuse, oare e in regula sa stam pasivi si sa asistam la distrugerea tarii si vanzarea ei bucata cu bucata pe nimic unor interese obscure?

Oare merita sa stam la televizor cand altii ies in strada? Oare merita sa asistam impasibili cum FMI ne fac pe bune sa ne vindem tara PENTRU TOTDEAUNA? Oare vrem ca pe viitor sa ne umflam cu McDonalds si sa nu avem pur si simplu o piata de unde sa putem cumpara o leguma organica proaspata la un pret rezonabil asa cum se intampla in SUA de exemplu unde nimic nu are gust iar daca vrei ceva “organic” (dar incomparabil de slab calitativ fata de produsele din curtea taranului din Romania) trebuie sa scoti din buzunar de cel putin 10 ori mai multi bani?

Ceea ce Guvernul PDL face astazi luand cu nesabuinta banii otraviti ai FMI pentru a-si satisface dorinta de a ramane la putere in ciuda lipsei de sustinere a populatiei dar invelind lucrul asta intr-o poleiala frumoasa si sustinand ca este pentru binele Romaniei va costa sanatatea si prosperitatea noastra si a multor generatii viitoare!

Viitorul Romaniei arata intr-adevar sumbru.

LE: Consilierul prezidential Alexandra Gatej (Fosta Director General Unilever de unde a plecat in niste conditii cel putin dubioase in urma unui scandal legal de sifonarea unor MULTI bani de la firma unde lucra prin firmele sotului ei) a spus pentru HotzNews ca:

Practic, ce spun Fondul si Delegatia Europeana este: aveti un avantaj fata de alte tari, care au trecut prin aceasta criza, inclusiv printr-o severa recesiune si chiar un lant de falimente semnificative in sistemul bancar. Voi n-ati avut asa ceva. Si ar fi bine sa pastrati aceasta stabilitate ca va este necesara pentru stabilitatea macroeconomica, pentru stabilitatea cursului”, a declarat consilierul prezidential, Alexandra Gatej, la Discutia de Luni

De asemenea dumneaei a raspuns unui cititor al Hotznews care intreba unde s-au dus banii de la FMI, ca in proportie de 90% au ajuns in trezoreria BNR ca sa asigure “stabilitatea financiara” a tarii.

E un pret mult prea mare de platit doar asa, ca sa fim noi siguri, nu vi se pare doamna cosilier prezidential? Nu cumva se urmareste in schimb stabilitatea scaunelor PDL? A dat cineva vreo cifra, vreo statistica din care sa reiasa iminenta prabusire a sistemului bancar din Romania? NU.

Atunci intrebarea este: DE CE NAIBA AVEM NEVOIE SA NE IMPRUMUTAM LA FMI daca tot nu am avut nici un faliment bancar?!