Dintre formatiile de marca din Romania, care ne-au demonstrat ca muzica cu adevarat frumoasa poate trezi in fiecare dintre noi sentimente nebanuite si ne poate fi alaturi intotdeuna, precum un drog care, desi creeaza dependenta, ne este benefic, se remarca formatia Semnal M, infiintata in anul 1977. Discutii referitoare la infiintarea acestei formatii au existat inca din anul 1976, intre cunoscutul Iuliu Merca si Stefan Boldijar, acestia intemeind formatia alaturi de Liviu Hriscu la percutie si Octavian Popovici la chitara, Iuliu Merca fiind la voce si la chitara, iar Boldijar la voce si la chitara bas. Locul unde a avut loc lansarea oficiala a formatiei este terasa Tineretului din Costinesti, in vara anului 1977.

Pana in anul 1978, ramane in formula intiala, timp in care inregistreaza, in 1977, doua piese: “Moara” si “Durata”, deosebit de frumoase, de o muzicalitate aparte. Mai jos va prezentam cateva din versurile piesei “Moara”, care ajunge pe locul 4 in topul BBC pentru Europa de Est.

“Ai macinat ceruri si-ai sfaramat steleSi-ai spart in palme pietre ineleTe-ai dus cu sangele serii pe apeCu-atat mai departe, cu-atat mai aproape”.

In anul 1978 Semnal M lanseaza albumul „Trenul cursa de persoane Apahida – Cluj-Napoca”, care este primul album al formatiei. Prima piesa care se gaseste pe acest album este “Trenul cursa de persoane Apahida – Cluj-Napoca”, in care se aude vocea inconfundabila a lui Iuliu Merca rostind urmatoarele cuvinte: Trenul cursa de persoane Apahida – Cluj-Napoca pleaca pasta cinci minute de la linia una. Calatorii is rugati sa pofteasca in vagoane!”. Toate piesele ne indeamna la o calatorie frumoasa, pe note muzicale, care creeaza o armonie perfecta cu versurile, calatorind prin “Raul” de munte care “Isi poarta unda catre campie/ Aduce cu el, izvorul vrajit cu apa vie/ Pentru noi, cei ce-l primim/ Cu buzele arse de sete si soare si-i multumim/… Oglinda lui limpede ce i-a fost schimbata cu-n strat de noroi/ Voi oameni aduceti din nou apa vie in raul din voi, lasandu-ne cuceriti de “Vara amintirilor” – “Vara amintirilor, clipe ce nu mor/ Clipe ce nu mor“.

Pana in anul 1980, componenta trupei Semnal M se tot schimba, astfel, in iarna anului 1978 este cooptat George Ghita Ciolac, care il inlocuieste pe Tavi Popovici, iar Ioan „Ica” Moca ii ia locul lui Liviu Hriscu. Cu acesti doi noi membri, formatia sustine un concert de doua saptamani in Iugoslavia. Totodata formatia concerteaza si pe litoral sau in URSS, existand, pana in anul 1980, si alti artisti, precum bateristul Radu Parvu si chitaristul Dorel Bota care devin membri ai formatiei.

In anul 1980, formatia Semnal M incepe sa abordeze un stil de muzica “mai rock”, perioada care coincide cu intrarea in trupa a bateristului Francisc „Saci” Salamon, in care castiga premiul pentru compozitie la festivalul “club A”, cu piesa “Mai avem multe de facut”. In acelasi an apare albumul “Cantece transilvanene”, pe care se afla si piesa “Mai avem multe de facut”, dar si piesele “O roata de foc”, “Fluier de Pamant” sau “Bal la Apahida”, cea din urma fiind considerata printre primele piese etno romanesti.

In anul 1983 formatia Semnal M lanseaza albumul “Planeta visurilor noastre”, pe care se regaseste atat piesa cu acelasi nume, cat si piesele “Iancu Pribeag”, “La mijloc de padure”, “Cu primavara” sau “Ganduri pentru Planeta noastra”. Tot in anul 1983 Ghita Ciolac paraseste formatia, pentru a pleca in Germania, iar in trupa vine Dumitru “Teaca” Capusan, avand loc si inregistrarea pieselor de suces: “Spune-mi cine esti”, “La fereastra ta” sau “Descult in iarba”. In anul 1984, sub numele “Compilatia Top Estival”, este lansata piesa “La fereastra ta”, extrem de apreciata de public.

Incepand cu anul 1984, urmeaza o perioada in care formatia se concentreaza pe sustinerea concertelor, in anul 1985 Stefan Boldijar pleaca din trupa, formatia Semnal M fiind compusa, intre anii ’86-’88 din Iuliu Merca, Dorin Ciobica, Vasile Purice la chitara bass, si Francisc Solomon. In anul 1986 programul concertistic al formatiei este atat de incarcat, incat in toamna acestui an au concertat in jur de 90 de zile, sustinand cate doua concerte pe zi. Incepand cu anul 1989 formatia este compusa din Iuliu Merca, Stefan Boldijar, care revine la Semnal M si Francisc Solomon.

De asemenea, in anul 1989 este inregistrat albumul “Mari Succese”, care contine 10 dintre cele mai iubite piese ale trupei, acestea fiind urmatoarele:

1. Iancu Pribeag

2. Bal la Apahida

3. La mijloc de padure

4. Moara

5. Raul

6. Iar de la inceput

7. Spune-mi cine esti

8. La fereastra ta

9. Descult in iarba

10. Tanara dimineata.

Modificarile de componenta ale formatiei continua in anul 1994, prin plecarea lui Francisc Solomon, ramanand Merca si Boldijar pentru a inregistra piesele “M-a vrajit o stea”, “Nobody ask me” si “Hupupu”, cu ajutorul lui Jimi el Laco, chitaristul trupei Nightlosers. De asemenea, in anul 1996 vine in trupa Stefan Nagy la baterie si apare albumul “Unplugged”, printre piesele de pe acest album aflandu-se si succesele: “Vara amintirilor”, “Raul”, Spune-mi cine esti”, “M-a vrajit o stea”, “La fereastra ta” sau “Bal la Apahida”.

Tot in anul 1996, formatia Semnal M lanseaza un nou album, numit “Povesti la gura sobei”, foarte iubit de public, pe care se pot asculta piese precum: “Povesti la gura sobei”, “Nobody ask me”, “Nopti de argint”, “Drumul in doi”, “Impreuna suntem iar”, sau “Hupupu”. Dupa lansarea acestui album urmeaza turnee si concerte pe litoral, doi ani mai tarziu fiind cooptat in trupa Dan Cozma, cunoscut pentru calitatile sale de a canta la chitara, claviaturi, voce sau vioara.

Alaturi de Dan Cozma, este cooptat si chitaristul baimarean Florin Stefan, in aceasta formula, insotiti si de fostul coleg Ghita Ciolac, formatia Semnal M sustine un numar se concerte in Germania, iar in anul 1999 concerteaza pe litoral. Din nefericire, pe 27 iulie, Iuliu Merca se stinge din viata, in urma unui stop cardio-respirator, lasand in urma o mare durere in inimile tuturor celor care l-au iubit. Considerat unul dintre cei mai buni solisti vocali, chitaristi si basisti, acesta a fost un om cu adevarat deosebit, fiind indragit de toti cei care l-au cunoscut, moartea sa fiind considerata o pierdere foarte mare pentru muzica rock romaneasca.

Indurerati dupa pierderea colegului si liderului formatiei Semnal M, Stefan Boldijar, Stefan Nagy si tanarul Florin Stefan, (care a fost adus in trupa de catre Merca si caruia acesta i-a daruit chitara sa Fender Stratocaster), continua activitatea muzicala, respectand si memoria celui care a fost si va ramane Iuliu Merca. Astfel, in Sala Sporturilor din Cluj se organizeaza un mare concert, in memoria sa, concert la care au participat 20 de trupe, printre care Cargo, Compact, Pasarea Colibri, Riff, Sarmalele Reci, Nightlosers, Iris si Laura Stoica.

Momentul in care formatia Semnal M a cantat a fost magic, in special atunci cand s-a auzit vocea lui Merca rostind faimoasele sale cuvinte: “Atentiune, atentiune, asta sara, la caminul coltoral, mare bal, mare”. Toti cei prezenti la acest concert au cantat alaturi de formatie piesele renumite, precum “Bal la Apahida” sau “La fereastra ta”, cinstind in acest fel, memoria lui Merca, a carui prezenta pe scena muzicii romanesti este de neuitat.

In anul 2004 formatia lanseaza dublul album intitulat “Ieri” si “Azi”. Pe albumul “Ieri” se afla 14 piese dintre cele de succes, scoase pe piata in perioada cuprinsa intre anii 1977- 1999, printre care se afla: “O roata de foc”, “Moara”, “Vara amintirilor” sau “Raul”. Discul “Azi”, cuprinde 10 piese inregistrate de trupa in anul 2004, iar acestea sunt urmatoarele:

1. Cu mine de-ai fi

2. Cu fiecare zi

3. Da-mi de stire

4. Taietorul de lemne

5. Nunta-n Apahida

6. Nopti de argint

7. Euro 2

8. Cu fiecare zi, varianta radio

9. Nunta-n Apahida, varianta radio

10. Taietorul de lemne, varianta radio.

Concertele sustinute de formatia Semnal M din anul 2004 incoace sunt o mare bucurie pentru public, ramand dorinta ca acestea sa continue si sa fie cat mai solicitati, pentru a se putea bucura cat mai multi acultatori de minunatele lor piese interpretate live. Avand o istorie atat de frumoasa si de bogata, de mai bine de trei decenii, aceasta formatie clujeana este o dovada a faptului ca melodiile cu adevarat frumoase nu mor nicioadata, ele raman mereu vii si sunt ascultate cu mare placere de fiecare data, infrumusetandu-ne viata.